Κώστας Γκαβογιάννης:Ευθύνες και στη διαχείριση της επόμενης μέρας

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης
Όσο κυλάει ο χρόνος τόσο αυξάνει η αγωνία των πληγέντων για αποκατάσταση, τουλάχιστον μέρος των απωλειών που υπέστησαν. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και οι αποζημιώσεις δίνονται με το σταγονόμετρο και με πολύ αργούς ρυθμούς, παρά τις διαβεβαιώσεις που υπάρχουν κατά καιρούς.
Χθες για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο για το θέμα και με το πέρας της οι επαγγελματίες της πόλης έκαναν γνωστό πως από τις 3.000 επιχειρήσεις έχουν πάρει έγκριση οι 150!
Υπεύθυνοι, οι ίδιοι και οι ίδιοι. Δήμος και Περιφέρεια, αφού αυτοί είναι που διαχειρίζονται τις αιτήσεις των πληγέντων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αντίστοιχα.
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως οι υπεύθυνοι της καταστροφής έχουν τώρα την ευθύνη της επανόρθωσης, οπότε οι ελπίδες λιγοστεύουν, αν θέλουμε δε και κάτι επιπλέον ματαιοπονούμε.
Ξεκινάμε από την Περιφέρεια και τον κ. Περιφερειάρχη που τεχνηέντως αφήνει να εννοηθεί ότι σαν νέος στη θέση, οι ευθύνες του είναι ανύπαρκτες. Είναι έτσι; Νέος ο επί εννέα χρόνια Περιφερειακός σύμβουλος και τουλάχιστον ενάμιση θεματικός Αντιπεριφερειάρχης;
Κι όμως τόσα χρόνια σε θέση ευθύνης δε γνωρίζει ούτε τα ποτάμια του νομού.
Αναφέρω ένα παράδειγμα.Χρειάστηκε (άκουσον άκουσον) η παρέμβαση του Αντιπεριφεριάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη, ο οποίος με ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (παρουσία 100 ανθρώπων) άνοιξε τις πόρτες στο Μέγα  για να πέσουν τα νερά στον Πηνειό και δεν πνίγηκαν στην Αγία Τριάδα, στα Καλογριανά , στο Προάστιο, στη Μαραθέα, στην Κόρδα, στο Πεδινό, στον Κοσκινά. Ο δικός μας αντιπεριφερειάρχης δεν ήξερε τίποτα κι έλεγε στους προέδρους να… κόψουν το δρόμο! Και μετά από τρεις μέρες που εμφανίστηκε τους ζητούσε να τον ευχαριστήσουν δημόσια! Αυτή είναι η αλήθεια. Νέος κι αθώος! Δεν γνώριζε τα ποτάμια και δεν πήγαινε με κάποιον απ’ τις τεχνικές υπηρεσίες μπας και τα μάθει , αλλά όπου τον πήγαινε ο οδηγός!
Τα Τρίκαλα τα ίδια φορτία νερού δέχθηκαν αλλά δεν βγήκε ούτε σταγόνα! Εκεί όμως ο Αντπεριφερειάρχης κάθε χρόνο εισηγείται στον κ. Αγοραστό αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και φυσικά ο Περιφερειάρχης τις εγκρίνει.
Στην Καρδίτσα περιμέναμε απ τον κ. Τσιάκο κάτι τέτοιο όταν ήταν στην Περιφέρεια; Αστεία πράγματα. Ούτε μια μελέτη δεν έχει ο κ. Αγοραστός . Αντί μελετών, τον διαβεβαίωνε χρόνια τώρα ότι όλα είναι ρολόι.
Μεταπηδώντας το Δήμο με την πλήρη στήριξη του κ. Τσιάρα – που ακόμα δεν ξεκαθάρισε με ποιον είναι, με την Καρδίτσα ή το Δήμαρχο – ο κ. Τσιάκος έφτιαξε το Διευθυντήριο. Την παρέα δηλαδή. Αυτή η παρέα είναι που διαχειρίζεται την τύχη των πληγέντων. Δήμαρχος, αντιδήμαρχος Διοικητικών υπηρεσιών, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ.
Ο πρώτος είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι ανύπαρκτος. Όπως ήταν πριν και κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Αλήθεια, το βράδυ της μαύρης Παρασκευής επικοινώνησε με τον Αντιπεριφερειάρχη; Προφανώς αμφότεροι έκριναν ότι δε χρειάζεται. Έχουν μια αμοιβαία αποστροφή, ειδικά μετά την καταστροφή, συναγωνιζόμενοι για το ποιος είναι περισσότερο… αθώος.
Ο αντιδήμαρχος διαχειρίζεται τα των πληγέντων και όλη η Καρδίτσα γνωρίζει τα αποτελέσματα. Από θέση ευθύνης για πολλά, ακόμα και για το βράδυ της καταστροφής, εμφανίζεται και αυτός λίγο απομακρυσμένος από το Δήμαρχο μην τυχόν και αντιληφθεί ο κόσμος τον πραγματικό ρόλο του. Ψιλο-αποστασιοποιείται, γιατί έχει τις δικές του προσωπικές βλέψεις που ακόμα κι όταν η Καρδίτσα δεινοπαθεί δεν διστάζει να τις θέτει σε προτεραιότητα.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούσε να αποφύγει της συνεδριάσεις δια ζώσης, μέχρι που έφτασε η μείζονα μειοψηφία να αφήσει ψεγάδια υπονοιών επωφελούς εξόδου του Δημάρχου, κάτι που δε συμμερίζομαι, αλλά με τέτοιες συμπεριφορές, πολλά μπορούν να ειπωθούν. Προσπαθούσε επίσης να αποτρέψει τη συνεδρίαση με θέμα την πλημμύρα για να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο Δήμαρχος, πιστεύοντας ότι ο κόσμος ξεχνάει. Έχει “πιστεύω” ο άνθρωπος και τα στηρίζει.
  Τέλος σε ότι αφορά τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ το μόνο που του αξίζει το έχω ξαναπεί. Να τον χαίρονται οι σύμβουλοι του Συνδυασμού του. Ηγέτης, όχι αστεία!
Αυτή η παρέα λοιπόν διαχειρίζεται την τύχη των αποζημιώσεων, φέρνοντας τους πληγέντες στα όριά τους. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες πέραν των κυβερνητικών.
Για παράδειγμα – από τη στιγμή που ο Δήμος επιχορηγείται απ’ το ΥΠ.ΕΣ. και βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη – θα μπορούσαν να απαλλάξουν δημότες και επιχειρήσεις από δημοτικά τέλη για ένα χρόνο. Θα μπορούσαν και με άλλους, έμμεσους τρόπους, να τους ενισχύσουν (μέσω της ΚΕΔΕ κλπ).
Ο ίδιος ο Δήμαρχος όμως, είναι πελαγωμένος και σ’ αυτό τον δικαιολογώ, γιατί από τη στιγμή που δεν μπορεί ούτε την ανάπλαση της πλατείας να υλοποιήσει, είναι υπερβολή να ζητάμε να διαχειριστεί το μέγεθος των αναγκών της Καρδίτσας. Γι’ αυτό και τον βλέπουμε να “ζητιανεύει” αυτά που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Τίποτα περισσότερο, καμία δική του πρωτοβουλία, καμία επιπλέον στήριξη στους Καρδιτσιώτες.
Βέβαια αυτά είναι “ψιλά γράμματα” για την παρέα που το κύριο μέλημά της είναι η αποποίηση ευθυνών και η συνέχεια της θητείας τους με κάθε κόστος. Μέλημά τους επίσης είναι να μην ταυτίζονται μεταξύ τους, ούτε με το Δήμαρχο και να αποποιούνται κάθε συνειρμό ή εμπλοκή με την καταστροφή. Λες και φταίνε οι Καρδιτσιώτες που πνίγηκε οι πόλη. Το ίδιο κάνουν και οι αντιδήμαρχοι, που έχουν πάνω από ένα μήνα να πατήσουν το πόδι τους στο Δημαρχείο.
Πρόσφατα, σε άρθρο μου, είχα προτείνει να απομακρυνθούν οι περισσότεροι Αντιδήμαρχοι που δεν έχουν ουσιαστικό ρόλο και εκτοξεύουν το κόστος του Δήμου. Όσοι θέλουν να προσφέρουν να το κάνουν αφιλοκερδώς. Οι τραγικές καταστάσεις που έζησε η Καρδίτσα με επιβεβαίωσαν. Άφαντοι οι αντιδήμαρχοι και ανύπαρκτο το έργο τους. Για παράδειγμα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας χρειάστηκε σειρά προσπαθειών και δεν κατάφερε να καθαρίσει ούτε το κέντρο της πόλης. Αν δεν υπήρχε η συνδρομή από την Πυροσβεστική και από άλλους Δήμους ακόμη θα είχαμε τις λάσπες.
 Τόσο ικανός!
 Υπάρχει σειρά “κατορθωμάτων” από τους Αντιδημάρχους. Όλα στην ώρα τους όμως.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που είναι; Έχουν κρυφτεί όλοι πίσω από μελλοντικές καρέκλες ελπίζοντας ότι θα γίνουν αντιδήμαρχοι; Ούτε ένας δεν βρέθηκε να μιλήσει στον κόσμο. Να ζητήσει μια συγγνώμη εκ μέρους του Δημάρχου γιατί όλοι ξέρουμε πως εκείνος δεν είναι ικανός ούτε γι’ αυτό. Ούτε ένας δεν βρέθηκε να παρηγορήσει, έστω, τον κόσμο, να ακούσει τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους, τους φόβους τους. Είναι πολύ λυπηρή ακόμα κι η εικόνα που παρουσιάζει η Δημοτική Αρχή, γιατί πέρσι με τα λαμπάκια συναγωνίζονταν ποιος θα πρωτοφανεί, στα δύσκολα όμως άφησαν την Καρδίτσα στη μοίρα της.
Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας
Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”
Facebook Comments