Συνάντησεις Ν. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

DKGVopGWsAAr5qFΣτο περιθώριο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Αρχιεπίσκοπο Paul Richard Gallagher και με τον  Υπουργό Επικρατείας ΗΑΕ, Sultan Ahmed Al Jaber

Κατά τη συνάντηση, με τον Αρχιεπίσκοπο, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας. Η συζήτηση εστιάσθηκε σε θέματα διμερούς συνεργασίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού και την ανάγκη προώθησης διαθρησκειακού διαλόγου. Συναφώς, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε εκτενώς το περιεχόμενο της ελληνικής πρωτοβουλίας της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στην οποία τον προσκάλεσε να συμμετάσχει.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Gallagher ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον  Υπουργό Επικρατείας ΗΑΕ, Sultan Ahmed Al Jaber, η οποία διεξήχθη σε θερμό κλίμα, εξετάσθηκαν οι προοπτικές αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας στο οικονομικό και εμπορικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης επενδύσεων προς την Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι κατασκευές, αλλά και όσον αφορά τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Τέθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και, ειδικότερα, ως προς την κρίση μεταξύ των κρατών του Κόλπου. Συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές εντατικοποιήσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις επί των ζητημάτων αυτών, σε επίπεδο αρμοδίων Διευθύνσεων Υπουργείων Εξωτερικών. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις ΗΑΕ-ΕΕ, σχετικά με τις οποίες ο Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσής τους.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση της συνεργασίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας, με την παράκληση όπως μεταφέρει πρόσκληση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας να συμμετάσχει στην 2η Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου.

Facebook Comments