Αποτελέσματα Εργασιών 2ου Συνεδρίου Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων

group-grΣτις 11 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα. Το Συνέδριο στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και κατά τη διάρκεια των εργασιών του ανακοινώθηκε ότι το επόμενο θα πραγματοποιούνταν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Στις 17 Μαρτίου 2017 απεστάλη Πρόσκληση από τον Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries – CPAFFC) προς όλα τα μέλη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, η οποία ανέφερε ότι η διοργάνωση του 2ου Συνεδρίου Ελληνικών & Κινεζικών πόλεων θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο, στις 13 Μαΐου 2017, και στόχος του θα είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάμεσα στις δύο χώρες.Click to enlarge image -  .JPG

Η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής του Συνεδρίου από την Κινεζική πλευρά ήταν ιδιαίτερα συμβολική για τη χώρα μας, καθώς στις 14 Μαΐου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ «Μία Ζώνη. Ένας Δρόμος.» (Belt and Road Forum), το οποίο ήταν μείζονος διακρατικής σημασίας και συμμετείχαν 28 αρχηγοί κρατών, ανάμεσα στους οποίους και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας.

Στο 2ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων, την Ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν τα ακόλουθα μέλη της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων:

1. Περιφέρεια Κρήτης

–    Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, κα Βρέντζου – Σκορδαλάκη Θεανώ

–    Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών θεμάτων, κος Αλεξάκης Γεώργιος

2. Δήμος Αθηναίων
–    Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αστικής Πανίδας, κος Μοντιάνο Αλέξανδρος
3

3. Δήμος Βέροιας

–    Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, κος Λυκοστράτης Βασίλειος

4. Δήμος Ελευσίνας
–    Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, και Οικονόμου Δέσποινα

–    Δημοτικός Σύμβουλος, κος Αγριμάκης Βασίλειος

5. Δήμος Ερέτριας

–    Δήμαρχος, κα Αλημπατέ Αμφιτρίτη

6. Δήμος Λαυρεωτικής
–    Δήμαρχος, κος Λουκάς Δημήτριος

–    Επιστημονική Συνεργάτης, κα Πάλλη Αικατερίνη

7. Δήμος Μεγαρέων
–    Δήμαρχος, κος Σταμούλης Γρηγόριος

–    Αντιδήμαρχος, κος Κοσμόπουλος Ελευθέριος

8. Δήμος Νάουσας

–    Δήμαρχος, κος Κουτσογιάννης Νικόλαος

9. Δήμος Πειραιώς
–    Δήμαρχος, κος Μώραλης Ιωάννης

–    Γενικός Γραμματέας, κος Βασίλειος Ταταρόπουλος

–    Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου, κος Μελάς Ιωάννης

–    Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων, κος Ανδρέας Βεντούρης
–    Προϊσταµένη του Αυτοτελούς Τµήµατος Εσωτερικού Ελέγχου & ∆ιασφάλισης, κα Μανωλάκου Σταματίνα.
10. Πρόεδρος της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, κος Ηλίας Ψηνάκης.
Στο Συνέδριο, την Κινεζική πλευρά εκπροσώπησαν οι ακόλουθες πόλεις:

1.    Beijing Municipality (Haidian District, Daxing District)

2.    Shanghai Municipality

3.    Jiangsu Province (Xuzhou City, Taizhou City, Xinghua City)

4.    Fujian Province (Xiamen City)

5.    Jiangxi Province

6.    Shandong Province (Weihai City, Rizhao City)

7.    Henan Province (Zhengzhou City, Kaifeng City, Anyang City, Lankao County)

8.    Hubei Province

9.    Sichuan Province (Suining City, Dujiangyan City, Guangyuan City)

10.    Yunnan Province (Chuxiong Prefecture)

11.    Shaanxi Province (Xianyang City, Yan’an City, Yulin City)

Συνολικά παρευρέθηκαν 78 εκπρόσωποι Κινεζικών Δήμων και Περιφερειών, 56 επιχειρηματίες και 47 επίσημοι προσκεκλημένοι της Κινεζικής αποστολής.4

Το 2ο Συνέδριο Ελληνικών & Κινεζικών Πόλεων, υπό τον τίτλο: «Διάλογος Φιλίας και Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας ΚΙΝΑΣ – ΕΛΛΑΔΑΣ» (Dialogue for Friendly Cooperation between Chinese and Hellenic Local Governments), διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries – CPAFFC), την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, συνδιοργανωτές ήταν η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα και η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο και τελούσε υπό την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και της Enterprise Greece.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις από την Ελληνική Αποστολή και από τους εκπροσώπους των Κινεζικών Πόλεων και Περιφερειών, υπογράφηκαν αδελφοποιήσεις πόλεων και διμερείς σχέσεις εμπορικής σημασίας για τις δύο χώρες, ενώ στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις B2B ανάμεσα στους Δήμους της ελληνικής αποστολής, στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Κίνας, καθώς και κινεζικές επιχειρήσεις διεθνούς φήμης.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κος Xiaoli Zou, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Πεκίνο, κος Ροκανάς Λεωνίδας. Από την ελληνική κυβέρνηση παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός, κος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κος Νίκος Παππάς, και ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κος Στέργιος Πιτσιόρλας.

img0851
Κατά  το  χαιρετισμό  του  ο  Πρωθυπουργός,  κος  Αλέξης  Τσίπρας, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, την Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, καθώς και την CPAFFC για την πρόσκληση και σημείωσε ότι το 2ο Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να αναδείξουμε τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών μας και τη συμβολή τους στο παγκόσμιο πολιτισμό και να τα παντρέψουμε στις σημερινές συνθήκες. Τόνισε επίσης ότι το 2017 αποτελεί έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας Κίνας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή συμφωνίας 3ετους συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε θέματα επενδυτικών πρωτοβουλιών, ενέργειας, υποδομών και τηλεπικοινωνιών, καθώς και στη δημιουργία απευθείας αεροπορικής πτήσης Αθήνας – Πεκίνου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δήλωσε ότι οι Δήμοι έχουν ένα ξεχωριστό ρόλο στη σύσφιξη σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί μέσω πρωτοβουλιών όπως οι αδελφοποιήσεις πόλεων, οι ανταλλαγές αποστολών, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων από κοινού, η συνεργασία μέσω των Πανεπιστημίων, καθώς και η συνεργασία σε επίπεδα αγροτικής παραγωγής και βιομηχανίας βοηθούν στην ενδυνάμωση των διακρατικών σχέσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κος Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τη σημασία της συμμετοχής των νέων ανθρώπων καθώς αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας. Πρότεινε την προώθηση πρωτοβουλιών που έχουν σαν στόχο την ανταλλαγή μαθητών και φοιτητών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που μπορούν να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Δήμων σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Α’ Βάθμιας, Β’ Βάθμιας και Γ’ Βάθμιας εκπαίδευσης και μπορούν να βοηθήσουν στη μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών στοιχείων των δύο χωρών όπως τα ήθη, τα έθιμα και η γλώσσα.

Σε αυτή την προσπάθεια δήμοι με ιστορική σημασία όπως ο Μαραθώνας μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η δημιουργία μάλιστα ενός θεματικού πάρκου με μυθολογικό περιεχόμενο μπορεί να αναδείξει τη συμβολική τους σημασία και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών.

Επίσης, σημείωσε ότι ευκαιρία μπορεί να αποτελέσει η ανάπτυξη της σηροτροφίας και η ανάδειξη του Δήμου Σουφλίου μέσω της εκτροφής μεταξοσκώληκα ως συμβολικό σημείο συνάντησης των δύο χωρών.
Τέλος, αναφέρθηκε στη πόλη του Πειραιά που φιλοξενεί το κεφάλι του δράκου, την COSCO SHIPPING Lines Co., Ltd και σημείωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xi Jinping, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να αναδείξουν τον Πειραιά ως το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου και κόμβο του παγκόσμιου εμπορίου και του θαλάσσιου δρόμου του Μεταξιού.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι: «…η ενίσχυση της συνεργασίας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι στρατηγικής επιλογής για την Ελλάδα. Η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.»

group-gr

Πέραν των εργασιών του 2ου Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα Σεμινάρια, συναντήσεις και γεύματα εργασίας:

–    Σεμινάρια με την ακόλουθη θεματολογία:

o    Η προσέλκυση Τουρισμού από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Vice President of China Tourism Academy, Dr Zhongguang Li Director of Research Administration Dept., China Tourism Academy, Ms Shaoyan Xia Vice President of Ivy Alliance Tourism Consulting, Mr David Tang CEO of Ivy Alliance Tourism Consulting, Mr XinJun Wang)
o    Η Προώθηση Αγροτικών προϊόντων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (Former Vice General Director of MOFCOM, Mr Ma She)

o    Έξυπνες Πόλεις: Πως η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας (Managing Director G&E Greece, Cyprus and Israel, ZTE Dr. George Tsakogiannis)

–    Συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Πεκίνο, κ. Ροκανά Λεωνίδα.

–    Συνάντηση με τον Εμπορικό Ακόλουθο της Πρεσβείας, κ. Στάντζο Εμμανουήλ.

–    Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Huawei Beijing EBC όπου και πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των νέων τεχνολογιών μιας «Έξυπνης Πόλης», καθώς και οι νέες τάσεις τεχνολογικού εξοπλισμού κλπ.
–    Γεύμα εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη της Εταιρείας Huawei.

–    Συνάντηση εργασίας με υψηλόβαθμα στελέχη της Εταιρείας ΖΤΕ.

– Γεύμα εργασίας το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν της ελληνικής αποστολής από τον Αντιπρόεδρο, Mr. Song Jingwu, του Συνδέσμου Φιλίας της Κίνας με Τρίτες Χώρες (Chinese People’s Association of Friendship with Foreign Countries – CPAFFC) και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Εταιρείας Kai Rong, Mr. Hu Zhirong.

Facebook Comments