Βράβευση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής με Best City Award για τη λειτουργία του Γραφείου του Δημότη

unnamedΈνα εκ των φετινών Best City Awards απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής στην σχετική απονομή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Ο Δήμος βραβεύτηκε για τη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Δημότη, ως πρότυπο καλής πρακτικής ανάμεσα στους 325 δήμους της Χώρας, στον τομέα των Βιώσιμων Πόλεων (Liveable Cities) και συγκεκριμένα στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών) και την Διακυβέρνηση.

Το βραβείο παρέλαβε ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος, στην δήλωσή του, υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει η δημοτική αρχή στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση του Ηρακλειώτη. «Για αυτό άλλωστε επεκτείναμε την λειτουργία του Γραφείου, το οποίο, πλέον, καταγράφει – πέρα από ζητήματα καθαριότητας – αιτήματα για όλο το φάσμα της καθημερινότητας του πολίτη», τόνισε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Γραφείου, οι οποίοι καθημερινά, με υπομονή και επιμονή, καταγράφουν τα αιτήματα των Ηρακλειωτών. Αλλά και όλους τους εργαζόμενους των δημοτικών υπηρεσιών και τους συνεργάτες μου στην διοίκηση του Δήμου, που αναλαμβάνουν, από εκεί και έπειτα, την επίλυση των θεμάτων για να μπορούμε έτσι να εξυπηρετούμε άμεσα και ουσιαστικά τον δημότη».

 

Το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη

Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, επιθυμώντας να μειώσει τον χρόνο επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας, υπηρετώντας, παράλληλα, την αρχή της εγγύτητας στον πολίτη, δημιούργησε και λειτουργεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη.

Είτε τηλεφωνικά στο ειδικό πενταψήφιο νούμερο 15277, είτε με την χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ιστοσελίδας του Δήμου, είτε με επίσκεψη στο ίδιο το Γραφείο – το οποίο μεταφέρθηκε και λειτουργεί στο κομβικό σημείο της υπόγειας διάβασης του τοπικού σταθμού ΗΣΑΠ – ο κάτοικος της πόλης μπορεί να απευθύνει το αίτημά του σε ό,τι αφορά μια σειρά από καθημερινά ζητήματα.

Ενδεικτικά το Γραφείο καταγράφει υποδείξεις, προτάσεις και αιτήματα για: Καθαριότητα, Πράσινο, Περιβάλλον, Αδέσποτα ζώα, Πεζοδρόμια και Ασφαλτοστρώσεις κ.α.

Με την καταγραφή του προβλήματος – αιτήματος, το προσωπικό του Γραφείου Εξυπηρέτησης ενημερώνει την ειδική πλατφόρμα διαχείρισης ώστε, αφενός το αίτημα να προωθηθεί στην αρμόδια υπηρεσία για εξέταση και επίλυση, αφετέρου να παρακολουθείτε ο χρόνος διεκπεραίωσης.

Μέχρι τώρα το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη έχουν καταγράψει και ικανοποιήσει χιλιάδες αιτημάτων, ενώ η απήχησή του στους κατοίκους της πόλης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

 

«Τον Σεπτέμβρη του 2014 παραλάβαμε μονάχα ένα… τηλεφωνικό αριθμό. Μηδέν προσωπικό στο μέχρι τότε – τρόπω τινά – αντίστοιχο γραφείο, μια ιστοσελίδα του Δήμου (www.iraklio.gr) που εν μία νυκτί (31/8/14) είχε μετατραπεί σε ιστοσελίδα… ιδιώτη, άρα κανένα τρόπο ώστε να είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα απευθείας στον δημότη να μπει και να καταγράψει το αίτημά του.

Μέσα σε λίγους μήνες στελεχώσαμε το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Δημότη με τέσσερις υπαλλήλους, συνδέσαμε την πλατφόρμα καταγραφής των αιτημάτων με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου έτσι ώστε ο Ηρακλειώτης να έχει πραγματικά στην υπηρεσία του – χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτου – σύγχρονες, διαδραστικές και λειτουργικές μεθόδους επαφής με τον Δήμο.

Και δεν σταματάμε εδώ. Ετοιμάζουμε ειδική εφαρμογή για τα έξυπνα κινητά, η οποία θα κάνει ακόμα πιο εύκολη την επικοινωνία πόλης και πολίτη», σχολιάζει ο Νίκος Μπάμπαλος.

 

Best City Awards

Τα Best City Awards έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις καλύτερες πρακτικές ή λύσεις που οδηγούν σε ευφυείς, αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες πόλεις.

Στα βραβεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Περιφερειακές Ενότητες, ΟΤΑ, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ερευνητικά κέντρα, δημόσιες ή ιδιωτικές κοινοπραξίες, που έχουν να επιδείξουν καινοτόμες στρατηγικές «ευφυούς πόλης» ή σχετικές λύσεις.

Στόχος των βραβείων είναι να κινητοποιήσουν τις αρχές των πόλεων για τη διαρκή βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών τους και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών τους επιδόσεων, να αναδείξουν τις προσφερόμενες λύσεις και

τεχνολογίες για ευφυείς και βιώσιμες πόλεις και, το σημαντικότερο, να αναδείξουν τις πόλεις που εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.

Τους νικητές αναδεικνύει ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη

που επιλέγονται με κριτήριο το επαγγελματικό και επιστημονικό τους υπόβαθρο,

καθώς και την εμπειρία και εξειδίκευσή τους σε συνάφεια με το αντικείμενο των

βραβείων και των επιμέρους κατηγοριών βράβευσης.

Facebook Comments