Το τελευταίο Αντίο στο σπουδαίο γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά

Το τελευταίο Αντίο στο σπουδαίο γλύπτη Γεώργιο Καλακαλλά είπε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος,πλήθος μαθητών του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, φίλων και συνεργατών.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχικού Κα Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, αποχαιρέτησε το μεγάλο δημιουργό, εκφωνώντας επικήδειο λόγο στην Εξόδιο Ακολουθία του, εκπροσωπώντας το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.
Με συγκίνηση περιγράφει την ιδιαίτερη σχέση του με το δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού,αλλά και τη σχέση φιλίας και συνεργασίας που είχαν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με αφορμή την παραγγελία προτομής του Παύλου Μπακογιάννη, με δωρεά του δημότη μας κ. Νικολάου Χριστογιάννη, για το ομώνυμο Άλσος,αλλά και τη δωρεά του γλύπτη του μεγαλειώδους έργου”Πνεύμα και Γνώση”,για τον κήπο της Κοινότητας Ψυχικού.
Δυστυχώς ο αποθανών δεν πρόλαβε να τοποθετήσει ο ίδιος τα έργα του στα σημεία για τα οποία τα φιλοτέχνησε.
Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού σε λίγες ημέρες θα έχει την τύχη να αποκτήσει τα έργα του αείμνηστου Γεωργίου Καλακαλλά,χάριν των ενεργειών της δραστήριας προέδρου της Κοινότητας Ψυχικού Κας Φαίνης Χατζηαθανασιάδου.
Απόσπαμα από τον επικήδειο:
“Αποχαιρετούμε με οδύνη έναν εμπνευσμένο, εμβληματικό,καλλιτέχνη,ένα σπουδαίο δάσκαλο,αλλά κυρίως έναν γλυκό,καλωσυνάτο,άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή κέρδιζε τη συμπάθεια σου με την απλότητα του χαρακτήρα και το βαθύ αληθινό χαμογελό του.
Είχα την τύχη να γνωρίσω τον υπέροχο Γιώργο Καλακαλλά,με την ιδιότητα της προέδρου της Κοινότητας Ψυχικού,με σκοπό να του αναθέσω την φιλοτέχνηση της προτομής του Παύλου Μπακογιάννη για να τοποθετηθεί σε ομώνυμο άλσος στο Ψυχικό.
Φιλοτέχνησε την προτομή του Παύλου Μπακογιάννη, που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του με ξεχωριστό μεράκι, χρησιμοποιώντας όλο το ταλέντο του.
Μέσα από τις συναντήσεις που είχαμε για την προετοιμασία των αποκαλυπτηρίων της προτομής μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για διάφορα θέματα,αλλά κυρίως να μου εμπιστευτεί το όνειρο του να εκθέσει έργα του σε δημόσιο χώρο, δημιουργώντας μια υπαίθρια γλυπτοθήκη.
Του υποσχέθηκα ότι θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις το όραμα του να πραγματοποιηθεί, με την συνδρομή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είμαι μέλος.
Καταφέραμε παρά την κατάπτωση της υγείας του,να καταλήξουμε παρουσία του πολυαγαπημένου του γιού Ανδρέα, σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Οι δημότες μας,ο δήμαρχος,εγώ προσωπικά,εκφράζουμε συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποδημούντος και ευγνωμοσύνη,γιατί ο Γιώργος Καλακαλλάς αγάπησε το Ψυχικό και δώρισε πρόσφατα το μεγαλειώδες έργο του “Πνεύμα Και Γνώση”για να κοσμεί τον κήπο της πρώην οικίας του πεζογράφου Κοσμά Πολίτη,όπου στεγάζεται το Κοινοτικό Κατάστημα.
Αντίο Γιώργο Καλακαλλά θα βρίσκεστε πάντα όχι μόνο με τα έργα σας, γύρω μας, αλλά και στην καρδιά μας αξέχαστος.
Σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτείτε τα έργα σας,καθώς και τη δωρεά σας μέσω εμού στο δήμο μας!
Αιωνία σας η μνήμη!”.
Ο Γιώργος Καλακαλλάς γενήθηκε το 1938 στον Τύρναβο. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών (1957-1962) με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και κατά το τελευταίο έτος των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα χαλκοχυτικής και γυψοτεχνίας στο εφηρμοσμένο εργαστήριο της σχολής. Από το 1965 έως το 2005 δίδαξε στην Έδρα Πλαστικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία για δημόσιους χώρους και έχει κερδίσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Burckhardt το 1974 και το Αργυρό Μετάλλιο ECU στις Βρυξέλλες το 1993. (πηγή: nationalgallery.gr)
Facebook Comments