Τα αποτελέσματα της υπουργικής συνόδου για την διαστημική πολιτική της Ευρώπης

<div class=”section”>

Στην Λουκέρνη της Ελβετίας διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου μια ξεχωριστή σύνοδος κορυφής. Οι έχοντες αρμοδιότητες για την διαστημική πολιτική υπουργοί ή αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες των ευρωπαϊκών κρατών αποφάσισαν για το μέλλον ορισμένων από τις πιο σημαντικές αποστολές, όπως είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και η αποστολή ExoMars.

Πρόκειται για μια σύνοδο κορυφής σε επίπεδο υπουργών που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια, διαρκεί δύο ημέρες και μετέχουν οι εκπρόσωποι των 22 κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Μετά την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία, οι πόρτες έκλεισαν και ξεκίνησε η συζήτηση για τα μεγάλα ζητήματα.

Δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρξουν συμφωνίες σε μια σύνοδο υπουργών. Όμως τελικά γίνονται οι απαραίτητες υποχωρήσεις και μετά από πυρετώδεις συζητήσεις, επιτυγχάνεται.

Η σύνοδος στην Λουκέρνη διεξήχθη έναν μήνα αφότου πριν το διαστημικό σκάφος Schiaparelli της αποστολής ExoMars  συνετρίβη στον Άρη αντί να προσεδαφιστεί ομαλά. Με την ευρύτερη αποστολήExoMars να αντιμετωπίζει ένα έλλειμμα 436 εκατομμυρίων ευρώ, οι γνώστες της διαστημικής βιομηχανίας παραδέχθηκαν ότι υπήρχε κίνδυνος να εγκαταλειφθεί αυτό το κοινό ευρωρωσικό πρότζεκτ.

Ο Tζόρτζιο Βιντσέτσο εξηγεί: «Για την ακρίβεια, είχαμε μερικές αμφιβολίες. Ωστόσο η εμπιστοσύνη στην αποστολή αυτή προέκυπτε από το γεγονός ότι όλοι όσοι έπρεπε να ξέρουν, ήξεραν ότι ήδη βρισκόμαστε σε πορεία συνέχισης. Εργαζόμασταν σαν να υπήρχε ούτως ή άλλως όλη η χρηματοδότηση».

Αυτή η επιλογή να συνεχίζεται κανονικά η ανάπτυξη της αποστολής ExoMars αποδείχθηκε η ορθή, καθώς η ιταλική κυβέρνηση έθεσε τον πήχη ψηλά υποσχόμενη επιπλέον βοήθεια ύψους 35 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια υπουργός εξήγησε ότι η συγκεκριμένη αποστολή βρισκόταν ψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων της ιταλικής κυβέρνησης. Με τη Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία να αυξάνουν επίσης τα μερίδιά τους, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση που χρειάζεται ώστε η αποστολή του σκάφους να ολοκληρωθεί το 2020.

Χρηματοδότηση αναζητήθηκε ακόμα στην σύνοδο της Λουκέρνης για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος συμφώνησε να τον χρηματοδοτήσει ως το 2024. Όμως το μεγάλο ερώτημα παραμένει σχετικά με το πότε θα αντικατασταθεί και από τι.

Η πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου Πασκάλ Ερενφρόιντ σχολίασε: «Η Γερμανία έκανε μια αρκετά δυνατή χρηματική συμβολή που επιτρέπει την παράταση της λειτουργίας του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού μέχρι το 2024. Η κυβέρνησή μας δεσμεύθηκε για την εν λόγω περίοδο. Τι θα συμβεί μετά στον Διαστημικό Σταθμό, αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει τώρα, τον επόμενο χρόνο, να συζητήσουμε με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Facebook Comments