Πρωτόκολλο συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

161027sp1Τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας Γκεόργκι Πολτάβτσενκο υποδέχτηκε το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο γραφείο του, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντησή τους οι δυο άνδρες συζήτησαν σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος εν όψει του επιχειρηματικού φόρουμ «KYRIL SYNERGY: Αγία Πετρούπολη – Κεντρική Μακεδονία: Νέες κατευθύνσεις συνεργασίας», το οποίο πραγματοποιείται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και στη διάρκειά του θα υπογραφεί πρωτόκολλο και οδικός χάρτης τριετούς συνεργασίας (2017-2020) ανάμεσα στις δυο περιοχές.

Ακολούθησε κοινή σύσκεψη ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τους Αντιπεριφερειάρχες της ΠΚΜ, με επικεφαλής τον κ. Τζιτζικώστα και σε αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον κ. Πολτάβτσενκο.161027sp2

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

1.Συνδυασμένες μεταφορές: Ο κομβικός ρόλος του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη συνδέεται με το οδικό δίκτυο και το επόμενο διάστημα θα συνδεθεί πλήρως και με το σιδηροδρομικό. Έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αξιοποιώντας πόρους από το νέο ΕΣΠΑ. Κομβικός είναι ο ρόλος και του Αεροδρομίου «Μακεδονία», το οποίο αναβαθμίζεται, με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών.

2.Αγροτικός τομέας και εξαγωγές: Η Κεντρική Μακεδονία είναι η δεύτερη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγική δραστηριότητα και πρώτη στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Παράγει το 26% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας του Πρωτογενούς Τομέα της Ελλάδας. Επιδίωξη είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια στις εξαγωγές των προϊόντων της περιοχής.

3.Τουρισμός: Η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει μοναδικά αξιοθέατα, και εξαιρετικές τουριστικές υποδομές, οι οποίες αναβαθμίζονται διαρκώς, οπότε εξυπηρετούνται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Επιδίωξη είναι η καθιέρωση δωδεκάμηνης τουριστικής περιόδου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει στο θρησκευτικό τουρισμό, καθώς στην «καρδιά» της βρίσκεται το Άγιο Όρος, αλλά και μια σειρά από θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία της Ορθοδοξίας.

4.Παιδεία και Πολιτισμός: Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν την έδρα τους τρία Πανεπιστήμια και δυο Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και σημαντικά Ερευνητικά Κέντρα. Οι σχέσεις με την Αγία Πετρούπολη μπορούν να ενισχυθούν και στην έρευνα αλλά και στο μορφωτικό και πολιτιστικό τομέα, με την ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών, καθώς και την από κοινού διοργάνωση εκθέσεων.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι προσβλέπει στη στενή συνεργασία ανάμεσα στις δυο περιοχές, την οποία χαρακτήρισε πρωτοποριακή και τόνισε ότι την επόμενη τριετία θα γίνουν πολύ συγκεκριμένες κοινές δράσεις στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του εμπορίου, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, των μεταφορών, του πολιτισμού και της υγείας.161027sp4

Ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Γκεόργκι Πολτάβτσενκο τόνισε πως ήδη η Κεντρική Μακεδονία είναι πολύ γνωστή, κυρίως λόγω του Αγίου Όρους και της σημασίας που έχει η Αθωνική Πολιτεία για τους Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τη «μαργαριτάρι παγκόσμιας εμβέλειας».

«Η Αγία Πετρούπολη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας και η Θεσσαλονίκη είναι πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας», είπε ο Κυβερνήτης, αναφέροντας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αγίας Πετρούπολης το ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας με αναπτυγμένο εμπορικό και βιομηχανικό πλούτο, αλλά και ότι έχει αναπτυγμένους τομείς τη ναυτιλία και την κατασκευή πλοίων, τη φαρμακοβιομηχανία και τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Επίσης, ο κ. Πολτάβτσενκο αναφέρθηκε στη ρομποτική, τη μικροηλεκτρονική και τα νέα σύνθετα προϊόντα, που εντάσσονται σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο μέχρι το 2030. Ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης έκανε εκτενή αναφορά στην εκπαίδευση, τονίζοντας πως το 10% του πληθυσμού της Αγίας Πετρούπολης εργάζεται στην ανώτατη εκπαίδευση και την επιστήμη, ενώ είπε πως προσδοκεί συνεργασία και στον τομέα της υγείας, όπου σημείωσε πως η Αγία Πετρούπολη έχει προχωρήσει πάρα πολύ, καθώς όλα της τα νοσοκομεία διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και από φέτος θα ξεκινήσει να λειτουργεί ένα μηχάνημα πρωτονικής αποκατάστασης της υγείας, μια πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης του καρκίνου που θα μπορεί να υποδεχτεί ασθενείς από την Ελλάδα.

«Η κατεύθυνση του τουρισμού είναι η πιο σοβαρή. Η Αγία Πετρούπολη για δεύτερη συνεχή χρονιά αναγνωρίζεται ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη. Φέτος υπολογίζουμε ότι η Αγία Πετρούπολη θα υποδεχτεί πάνω από 7 εκατομμύρια τουρίστες», τόνισε ο κ. Πολτάβτσενκο και ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη θερμή υποδοχή.161027sp3

Στο Πρωτόκολλο και τον Οδικό Χάρτη Τριετούς Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υπέγραψαν οι κ.κ. Πολτάβτσενκο και Τζιτζικώστας εξειδικεύονται οι δράσεις ανά τομέα: 

Α. Πολιτισμός και Τέχνη

Με τη συνεργασία των φορέων πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του πολιτιστικού κέντρου “Ρώσικο Σπίτι” της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, θα υλοποιηθούν:

Ελληνορωσικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο.

-Ελληνορωσικό Φεστιβάλ Πολιτισμού.

Αθλητικά γεγονότα.

-Οργάνωση Πολιτιστικού Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού στην Αγία Πετρούπολη και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στις δύο χώρες.

-Ανακήρυξη έτους 2017 σε Έτος Αγίας Πετρούπολης-Ρωσίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Έτος Κεντρικής Μακεδονίας-Ελλάδας για την Αγία Πετρούπολη ως συνέχεια του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

 

Β. Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και Εμπόριο:

Με τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης και την υποστήριξη του Κέντρου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας Αγίας Πετρούπολης – Ελλάδας που ιδρύθηκε το 2015 και εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη, θα προωθηθούν άμεσες και στοχευμένες επιχειρηματικές συμφωνίες:

-Καθιέρωση μιας ετήσιας διοργάνωσης Ελληνορωσικού Φόρουμ Επιχειρηματιών και συχνότερων θεματικών επιχειρηματικών συναντήσεων.

-Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο των επιχειρηματικών συναλλαγών.

Ελληνική ή Ρώσικη εκπροσώπηση σε κλαδικές εκθέσεις.

-Προώθηση συνεργασίας ρώσικων φορέων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με στόχο την εκπόνηση ενός προγράμματος κάλυψης των φαρμακευτικών αναγκών.

 

Γ. Εκπαίδευση, επιστήμη και τεχνολογία:

Με τη συνεργασία των φορέων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αγίας Πετρούπολης, προωθούνται οι συνέργειες ανταλλαγής τεχνογνωσίας στους εξής τομείς:

Αστροφυσική.

-Ιατρική Τεχνολογία.

-Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός.

-Ελληνική και Ρώσικη γλώσσα.

-Ορθοδοξία και Βυζάντιο.

-Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Δ. Τουρισμός:

Ο τομέας του τουρισμού υποστηρίζεται άμεσα και περιφερειακά μέσω των λοιπών δράσεων. Με γνώμονα την αξιοποίηση των θεματικών διαδρομών και των δύο πλευρών και στόχους τη διευρυμένη τουριστική περίοδο και την ένταξη περισσότερων περιοχών, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

Εκθέσεις.

-Ταξίδια εξοικείωσης.

 

Ε. Πρωτογενής παραγωγή:

Τα προϊόντα κάθε περιοχής θα προωθηθούν μέσω των φορέων τους με τους εξής τρόπους:

-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων ομιλητών αντίστοιχα σε διοργανώσεις με θέμα την υγιεινή διατροφή.

Προώθηση τοπικών προϊόντων.

Προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων όπως το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας».

Προώθηση άμεσων συνεργασιών φορέων παραγωγής με εταιρείες που παρέχουν διατροφή στους εργαζομένους τους και με εισαγωγικές εταιρείες.

-Συνεργασία με ξενοδοχεία για επιδείξεις μαγειρικής.

-Συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων επαγγελματιών σε φεστιβάλ οίνου και γαστρονομίας μέσω των φορέων τους.

 

ΣΤ. Τοπική αυτοδιοίκηση:

Στα πλαίσια ανταλλαγής καλών πρακτικών αειφορίας από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν είναι:

Φόρουμ Καποδίστρια».

Ενίσχυση των αδελφοποιημένων περιοχών και προώθηση του θεσμού της αδελφοποίησης για τις υπόλοιπες περιοχές σύμφωνα με τα κοινά χαρακτηριστικά τους.

Εκτός των προαναφερθέντων, με την παρούσα συμφωνία υποστηρίζονται οι δράσεις που ενισχύουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενθαρρύνουν την καινοτομία, απαιτούν τις συνέργειες, εκτιμούν την ποιότητα και αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές σε όλες τους τις μορφές.

Facebook Comments