Πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή βραδιά Ερευνητή 2017: «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας»

RN2017_Poster_Greek_node_full_image_2Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μπορείτε να προσέλθετε  στη Βραδιά του Ερευνητή, στις 29 Σεπτεμβρίου, για να ανακαλύψετε τι μπορεί να κάνει η επιστήμη και η έρευνα για ένα καλύτερο μέλλον.

H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κλείνει φέτος τα 12 της χρόνια. Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», διοργανώνονται εκδηλώσεις σε εννέα (9) πόλεις από δύο επιστημονικές κοινοπραξίες: (α) την κοινοπραξία RENA  και (β) την κοινοπραξία IRENE.

Πληροφορίες για τις διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να βρεθούν στις ιστοσελίδες link1 και link2.

Στην Αθήνα, η φετινή βραδιά του θα πραγματοποιηθεί́ στο Κέντρο Πολιτισμού́ «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος. Παράλληλα, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη εκδήλωση στο κτήριο Αβέρωφ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – Πατησίων 42, που οργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Καρδίτσα, Ξάνθη, Καλαμάτα και Κόρινθο.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις, η έρευνα ανοίγει τις πόρτες της στον χώρο της εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας του την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης.

Στην Αθήνα, λίγο πριν τη μεγάλη Βραδιά στον Ελληνικό Κόσμο, θα πραγματοποιηθούν έξι μικρότερες εκδηλώσεις, για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των επιστημονικών φορέων/συνδιοργανωτών: συγκεκριμένα, στην Αθήνα και κατά το διάστημα από 22 έως 28 Σεπτεμβρίου, τα ερευνητικά κέντρα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΈΛΚΕΘΕ) και  Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (στο Λαύριο) καθώς και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα ανοίξουν τους φιλόξενους χώρους τους στο κοινό. Μια δυναμική παρουσία όμως θα δώσουν και στην Κρήτη το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) στο Ηράκλειο και η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών (Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή)  στο  Ρέθυμνο.

Όποια εκδήλωση και αν διαλέξετε, ετοιμαστείτε να εξοικειωθείτε με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, να λάβετε μέρος σε πειράματα, να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με ερευνητές και να διασκεδάσετε με μουσική και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ξεκινούν το απόγευμα και περιλαμβάνουν δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ελάτε να γνωρίσετε την ESA, τις δράσεις και τους Έλληνες επιστήμονες της

Στο Κέντρο Πολιτισμού́ «Ελληνικός Κόσμος», από τις 5.30 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο τους, να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία των επιστημών. Το παρών θα δώσει και φέτος ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, ESA, με μια ποικιλία δράσεων και παρουσιάσεων.

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, συζητήσεις, προβολές, παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο δουλειάς του και τους χώρους που κινείται.

Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν θέματα που έγκειται στην Επιστήμη του Διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, o κ. Ισαάκ Παρχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής εφαρμογών δεδομένων Παρατήρησης της Γης από το Διάστημα στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Επισκέπτης Καθηγητής κατά το πρώτο 6-μηνο του 2017 στο ESRIN της ESA, και η κα. Γεωργία Καραδήμου, MSc Γεωλόγος Α.Π.Θ. και Εκπαιδευόμενη στο ESRIN της ESA στο Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης, θα δώσουν τις ακόλουθες ομιλίες σε τρεις κύκλους:

  • “Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος” –Παρχαρίδης Ισαάκ (17:30 – 18:00)

Σκοπός αυτής της ομιλίας είναι να γνωστοποιηθούν στο ευρύ κοινό οι δράσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που ασχολείται με θέματα που αφορούν στο Διάστημα, στον οποίο μετέχει ενεργά και η Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες του Οργανισμού και οι διαφορετικές αποστολές δορυφόρων, τα μέχρι τώρα επιτεύγματα σε όλους τους τομείς καθώς και οι μελλοντικές προοπτικές που προσφέρονται σε όλα τα επίπεδα.

  • “Η Γη από το Διάστημα” – Παρχαρίδης Ισαάκ / Καραδήμου Γεωργία (18:15-18:45, 20:00-20:30, 21:45-22:15)

Σε αυτή την ομιλία – διαδραστικό παιχνίδι, θα δοθούν παραδείγματα από εφαρμογές με την χρήση εικόνων που έχουν ληφθεί από τους δορυφόρους από περιοχές σε όλο τον πλανήτη, οι οποίες μας βοηθούν στην παρατήρηση και παρακολούθηση μεταβολών που οφείλονται είτε σε φυσικούς ή σε ανθρώπινους παράγοντες.

  • ISS – Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός” – Καραδήμου Γεωργία / Παρχαρίδης Ισαάκ (18:45-19:30, 20:30-21:15, 22:15-23:00)

Θα παρουσιαστεί με τη χρήση βίντεο το εσωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καθώς και η ζωή των αστροναυτών εκεί και πόσο διαφορετικά πραγματοποιούνται κάποιες βασικές ανάγκες από ότι στη Γη.

  • “CCI – Κλιματική Αλλαγή από το Διάστημα” – Καραδήμου Γεωργία (19:30-19:45, 21:15-21:30, 23:00-23:15)

Με τη χρήση της εφαρμογής Climate Change Initiative, θα δοθούν παραδείγματα από διάφορες παραμέτρους που συνεισφέρουν στην κλιματική αλλαγή σε όλον τον κόσμο και πως μπορούμε να καταγράψουμε αυτές τις μεταβολές μέσω των δορυφόρων και να εξάγουμε χρήσιμες πληροφορίες.

Οι ανωτέρω δράσεις και ομιλίες είναι ανοικτές στο κοινό και δεν απαιτείται προκράτηση.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι δράσεις των SpaceGates, φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της Βραδιάς Ερευνητή. Προκρατήσεις και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις αυτές (π.χ. ώρες, αίθουσες, κτλ.) εδώ.

Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες και η πλατφόρμα προκρατήσεων μπορούν να βρεθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Βραδιάς Ερευνητή εδώ.

«Μαγειρεύοντας… έναν κομήτη»

Μαγειρεύοντας έναν κομήτη (από την περσινή εκδήλωση)

Σαν χρονοκάψουλες, οι κομήτες είναι απομεινάρια από την εποχή που ο Ήλιος και οι πλανήτες γύρω του σχηματίστηκαν και μεταφέρουν μέχρι σήμερα πληροφορίες για τις συνθήκες στο πρώιμο ηλιακό σύστημα. Για να καταλάβουμε από πού προέρχονται όσο και την επίδρασή τους στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε από τι υλικό είναι φτιαγμένοι.

Στο εργαστήριο της ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών “Space Gates”, οι μικροί επισκέπτες της Βραδιάς θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν από τι αποτελούνται, «μαγειρεύοντας» έναν κομήτη με απλά, καθημερινά υλικά!

(Ώρες εργαστηρίου: 17.30-18.15 και 18.30-19.15, Αίθουσα: δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα – Απαιτείται προκράτηση)

«Φτιάξε την δική σου Rosetta»

Η μοναδική διαστημική αποστολή της Ροζέτα στο κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko ήταν η πρώτη που τοποθέτησε ένα διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από ένα από τα ταχύτερα κινούμενα αντικείμενα του ηλιακό μας σύστημα, η πρώτη που προσεδάφισε το μικρό ρομπότ Philae στην επιφάνειά του, και η πρώτη που συνόδευε έναν κομήτη καθώς θα πλησίαζε τον Ήλιο.

Παιδιά ηλικίας από 8 μέχρι 12 χρονών θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την συναρπαστική ιστορία της Ροζέτας και των κατορθωμάτων της, ενώ θα κατασκευάσουν μικρά αντίγραφά του διαστημοπλοίου από χαρτόνι.

(Ώρες εργαστηρίου: 19:30-20:30 και 20:30-21:30, Αίθουσα: δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα – Απαιτείται προκράτηση)

*μπορεί να γίνουν μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα. Μπορείτε να ενημερώνεστε απευθείας από την ιστοσελίδα των διοργανωτών.

Σας περιμένουμε όλους για μια υπέροχη Βραδιά του Ερευνητή, γεμάτη εκπληκτικές εικόνες, συναρπαστικές περιγραφές και πολλή διαστημική επιστήμη!

Ακολουθήστε  στο Twitter @ESA_Hellas για όλες τις τελευταίες ενημερώσεις στο πρόγραμμα αλλά και εξελίξεις ζωντανά κατά τη διάρκεια της Βραδιάς. Μπορείτε κι εσείς να συμμετέχετε κάνοντας tweet στο hashtag #rengreece.

Σημαντικές πληροφορίες

Χώρος Διεξαγωγής κύριας εκδήλωσης: Κέντρο Πολιτισμού́ «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος

Ώρα: 17:00 – 00:00

Είσοδος: Ελεύθερη για όλους

Ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας Βραδιά του Ερευνητή και στο www.facebook.com/rengreece

Facebook Comments