Πετώντας τους φανταστικούς τέσσερις

Illustration du vol VA 233 Ariane 5 ES avec les Galileo

Αυτό το μήνα, ένας πύραυλος Ariane 5 έχει προγραμματιστεί να προωθήσει τέσσερις δορυφόρους Gallileo σε τροχιά για την πρώτη τετραπλή εκτόξευση του αστερισμού των δορυφόρων πλοήγησης Galileo. Οι ελεγκτές της αποστολής εκπαιδεύονται ενταντικά για την περίπλοκη αυτή διαστημική παράδοση.

Στις 17 Νοεμβρίου, ένας Ariane 5 δορυφόρος θα χρησιμοποιήσει μία νέα αυτόνομη κεφαλή για να απελευθερώσει τέσσερις ίδιους δορυφόρους σε τροχιά ταυτόχρονα.

Αυτή θα είναι η όγδοη εκτόξευση δορυφόρων Galileo, και θα φέρει τον συνολικό αριθμό δορυφόρων στο διάστημα στους 18. Μόλις ολοκληρωθεί, το σύστημα θα έχει 24 λειτουργικούς δορυφόρους και ένα επίγειο δίκτυο για να παρέχει υπηρεσίες τοποθεσίας, πλοήγησης και συγχρονισμού.

Μέχρι και σήμερα, οι πύραυλοι Soyuz έχουν μεταφέρει δύο δορυφόρους κάθε φορά. Αυτή η τετραπλή εκτόξευση παρουσιάζει πολλές τεχνικές προκλήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη νέα κεφαλή και την ανάγκη να εφαρμοστεί έλεγχος σε τέσσερις ανεξάρτητους δορυφόρους σχεδόν ταυτόχρονα.

Τέσσερις φορές πιο περίπλοκος έλεγοχς αποστολής

Η άνοδος προς τη μεσαίου υψομέτρου τροχιά θα διαρκέσει τρεις και μισό ώρες. Έπειτα, μετά το διαχωρισμό των δορυφόρων, ένας συνδυασμός ομάδων από την ESA και τον γαλλικό οργανισμό διαστήματος CNES θα αναλάβουν, αποκτώντας έλεγχο και καθοδηγώντας τους στις πρώτες τους διαδρομές στην τροχιά, διάρκειας 9 ημερών για το ένα ζεύγος και 13 ημερών για το άλλο.

The joint ESA/CNES mission control team works, alternately, from here and from ESOC, in Darmstadt, Germany, to oversee the critical launch and early orbit phase flight control of Galileo satellites.

Το κέντρο ελέγχου του Galileo

“Τη στιγμή που οι τέσσερις δορυφόροι χωριστούν δύο δύο, θα έχουμε δύο βάρδιες της ομάδας της αποστολής να δουλεύουν στο κέντρο ελέγχου, στο κέντρο του CNES στην Τουλούζ, Γαλλία, με κάθε βάρδια να διαχειρίζεται δύο δορυφόρους – έτσι θα είνα μία έντονη περίοδος”, λέει ο Liviu Stefanov, συνδιευθύνων από την ESA της ομάδας πτήσης.

“Αυτή είναι η ίδια ομάδα που διεύθυνε τις προηγούμενες φάσεις των πρώτων τροχιών του Galileo, έτσι είμαστε οικείοι με τους ίδιους τους δορυφόρους”, λέει η Hélène Cottet, επικεφαλής από το CNES της ομάδας πτήσης.

“Αυτό που διαφέρει αυτή τη φορά είναι η διαχείριση τεσσάρων δορυφόρων, μερικές φορές ακολουθιακά και άλλες παράλληλα. Έχουμε επικεντρώσει πολλή προσπάθεια στο σχεδιασμό και την εκπαίδευση για τις πρώτες λίγες ώρες στο διάστημα.”

Από το 2011, η από κοινού ομαδα έχει διευθύνει τις αρχικές λειτουργίες πτήσης του Galileo εναλλάξ από το κέντρο της ESA στο Ντάρμασταντ, Γερμανία, και το κέντρο της CNES στην Τουλούζ.

Στόχος τροχιάς : 23 200 χιλιόμετρα

Cutaway view shows the four Galileo satellites mounted on top of a specially adapted Ariane 5 rocket underneath the aerodynamic fairing.

Το κουαρτέτο δορυφόρων πριν τον διαχωρισμό τους

Ο διαχωρισμός θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός συνόλου κρίσιμων ενεργειών και ελιγμών για να διασφαλιστεί ότι οι τέσσερις δορυφόροι είναι έτοιμοι να παραδοθούν στο Κέντρο ΕλέγχουGalileoστο Όμπερπφαφενχόφεν, Γερμανία για το υπόλοιπο της αποστολής τους.

Αυτό περιλαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι κάθε δορυφόρος θα έχει ανοίξει τα ηλιακά του πτερύγια και θα είναι «θετικός ενεργειακά», εγκαθιστώντας ένα σύνδεσμο επικοινωνίας μέσω ενός συνόλου επίγειων σταθμών, διεξάγοντας εκτενείς ελέγχους κατάστασης και αλλάζοντας μετά το σκάφος σε μία σταθερή λειτουργία κατεύθυνσης προς τη Γη, έτοιμο για περαιτέρω ελιγμούς.

Κάθε δορυφόρος πρέπει να πραγματοποιήσει τρεις πυροδοτήσεις στη μηχανή του σε διαστήματα σχεδόν μίας ημέρας για να μπει στην τροχιά του, έπειτα από την οποία ο έλεγχος θα περάσει από την κοινή ομάδα στο κέντρο ελέγχου Galileo.

“Μετά από μερικές ημέρες, περιμένουμε τα πράγματα να ηρεμήσουν, και θα είμαστε επικεντρωμένοι στον ελιγμό δύο δορυφόρων ενώ θα προσέχουμε τους άλλους δύο.”, λέει ο Tom Cowel, ένας από τους διευθυντές λειτουργίας ενός εκ των τεσσάρων δορυφόρων.

The joint ESA/CNES ‘CNESOC’ mission control team seen at ESOC in 2015 just prior to Galileo 9/10 launch

Η ομάδα του Galileo

“Αφού παραδώσουμε το πρώτο ζεύγος στο Όμπερπφαφενχόφεν, μπορούμε να κατευθύνουμε τους άλλους δύο όπως ακριβώς είχαμε κάνει και στις προηγούμενες διπλές εκτοξεύσεις.”

Ακόμα και έπειτα από την παράδοση, οι ειδικοί θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις τροχιές και να υπολογίζουν τους ελιγμούς για να τοποθετήσουν τους δορυφόρους στις τελικές τροχιές τους στα περίπου 23200 χιλιόμετρα, όπως αναμένεται στις αρχές του 2017.

Εκπαίδευση, εξομοίωση, προετοιμασία

Από το καλοκαίρι, όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτήν την εκτόξευση του Galileo έχουν ανταπεξέλθει σε πολλές εξομοιώσεις, επικεντρωμένοι κυρίως στην προετοιμασία για το εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά.

Αυτή την εβδομάδα, η εκπαίδευση θα τελειώσει με μία εντατική τριήμερη ζωντανή εξομοίωση στην Τουλούζ.

Μετά από δοκιμασία αντίστροφης μέτρησης στο δίκτυο, στις 14 Νοεμβρίου, η ζωντανή αντίστροφη μέτρηση για την πραγματική εκτόξευση θα ξεκινήσει δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα στις 17 Νοεμβρίου, με την απογείωση από το Ευρωπαϊκό Κοσμοδρόμιο στο Κούρου, Γαλλική Γουιάνα, να έχει οριστεί την ίδια ημέρα στις 13:06 GMT (14:06 CET).

“Θα είναι μία πρόκληση, αλλά έχοντας ήδη προωθήσει 14 δορυφόρους Galileo σε τροχιά, οι από κοινού ομάδες μας είναι πεπεισμένες για τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας”, λέει ο Herve Come, συν-επικεφαλής διευθυντής πτήσης από την ESA.

“Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στην ομαδική δουλειά και την τεχνογνωσία, και προσδοκούμε σε μια ομαλή απογείωση για την πρώτη τετραπλή εκτόξευση για το Galileo.”

Facebook Comments