Ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας στο Κορδελιό

Ανάχωμα γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό δημιουργεί δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017. Άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς βρίσκονται στο σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό προκειμένου να δημιουργήσουν ανάχωμα γύρω από το σκάμμα, στο οποίο βρίσκεται, σε βάθος πέντε μέτρων, η βόμβα, η οποία περιέχει 250 κιλά εκρηκτικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

 

Ολοκληρώθηκε, από τους πυροτεχνουργούς της ειδικής ομάδας του στρατού, η απενεργοποίηση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού. Μετά την προπαρασκευή και το σήμα της αστυνομίας ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση της περιοχής από κατοίκους, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας..

 

 Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , δήλωσε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. “Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κάποια τελευταία ζητήματα που εμπόδιζαν την έναρξη της επιχείρησης και θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που ακόμα – και είναι ελάχιστοι ευτυχώς – δεν έχουν μετακινηθεί από τη ζώνη εκκένωσης να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Οι πολίτες των γύρω περιοχών μπορούν να νοιώθουν απόλυτα ασφαλείς, δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” o διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης Χρ. Αντώτσιος

Για την απόλυτη ασφάλεια για την οποία θα πρέπει να νοιώθουν οι πολίτες των γύρω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ περιοχών, διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104, 9 FM” ο διευθυντής βιομηχανικών εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, με αφορμή τη σημερινή επιχείρηση απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από βενζινάδικο στην οδό Μοναστηρίου.

“Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια έχει εκπονήσει και εφαρμόζει στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις του τις αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας τόσο από πλευράς σχεδιασμού όσο και από πλευράς εκπαίδευσης” τόνισε ο κ. Αντώτσιος και πρόσθεσε:

“Οι Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης όπως και όλες οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ διαθέτουν εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές και εγκριθεί από αυτές.

Προβλέπεται η κινητοποίηση του απαιτούμενου, κατά περίπτωση, προσωπικού των εγκαταστάσεων, υπό την καθοδήγηση των Διευθυντών της Εγκατάστασης, και σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα, της εξουδετέρωσης της βόμβας, εκπονήθηκε σχέδιο με επιπλέον μέτρα.

Στα διυλιστήρια των ΕΛΠE σε τακτικά χρονικά διαστήματα γίνονται και ασκήσεις, ενώ το προσωπικό μας εκπαιδεύεται συνεχώς σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και έχει στη διάθεσή του τα πιο σύγχρονα μέσα. Είναι σαφές λοιπόν ότι οι πολίτες των γύρω περιοχών μπορούν να νοιώθουν απόλυτα ασφαλείς”.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

 

Facebook Comments