Ο Διεθνούς φήμης Ισραηλινός αρχιτέκτων Haim Dotan στην Ελλάδα

israeli-pavilion-at-the-shanghai-world-expo-1Ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός αρχιτέκτων, εκπαιδευτικός και ποιητής, Haim Dotan (Χαΐμ Ντοτάν),  βρίσκεται στην Ελλάδα από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2016, για να μιλήσει στο Συνέδριο του Economist Conference “The Sustainability Summit for southeast Europe and the Mediterranean. Adapt or Die,” στο Megaron Plus με θέμα “Το ντιζάιν εμπνέει τη ζωή” και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Ο Haim Dotan είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη τεχνικών σχεδιασμού και κατασκευής για οικιακές, εμπορικές, βιομηχανικές, εκπαιδευτικές και δημόσιες εγκαταστάσεις.  Στα έργα του, ο Haim Dotan δημιουργεί μια νέα γλώσσα στο παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπίο.

O Dotan σχεδίασε ένα μοναδικό έργο στην Κίνα, την γυάλινη γέφυρα Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge, την μακρύτερη και υψηλότερη γέφυρα με γυάλινο  δάπεδο στον κόσμο.  Εγκαινιάστηκε πρόσφατα και έχει γίνει ένα νέο εμβληματικό τοπόσημο στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Ήταν επίσης ο κύριος του έργου, ο εργολάβος και ο αρχιτέκτων του βραβευμένου Περιπτέρου του Ισραήλ στην  World Expo 2010, στη Σαγκάη της Κίνας.

aora-solar-tower

Άλλα σημαντικά έργα του Haim Dotan στο Ισραήλ είναι: το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών στο Ashdod, το Sami Shamoon College of Engineering στην Beersheva, το Αmerican International School στο Even Yehuda, το κτήριο Alon για τις τεχνολογίες αιχμής στο Πανεπιστήμιο του Νέγκεβ Ben Gurion στην Beersheva, το  Azrieli School for Educational Empowerment στην Beersheva και η Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας Segoe στο Technion της Χάιφα (με τον αρχιτέκτονα Piltzer).zhangjiajie-glass-bridge-6

Το 2010, ο Haim Dotan βραβεύθηκε ως ο Πλέον Διακεκριμένος Αρχιτέκτων από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Ισραήλ. Η εταιρεία του έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς και βραβεία. Το 2006, ο Haim Dotan έλαβε το βραβείο του Κέντρου Κατασκευής Κτηρίων του Ισραήλ για τη «Νέα Αρχιτεκτονική Γλώσσα στο Ισραήλ μέσω 17 ετών ανάπτυξης και βελτίωσης των νέων τεχνολογιών κατασκευής». Το 1998, ο Haim Dotan έλαβε το Βραβείο του Συνδέσμου Ισραηλινών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Ισραήλ Βραβείο για την 50η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

israeli-pavilion-at-the-shanghai-world-expo-2

O Haim Dotan, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου έλαβε Bachelors Master στην αρχιτεκτονική.  Μετά από καριέρα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, όπου είχε γραφείο στο Μανχάταν, ίδρυσε την εταιρία του Haim Dotan Ltd. Architects το 1990, στο Τελ Αβίβ και το 2010, στη Σαγκάη. Τα γραφεία επικεντρώνουν σε καινοτόμα αρχιτεκτονική αιχμής, την έρευνα και την κατασκευή και τον σχεδιασμό ιδιωτικών και δημοσίων έργων στην Ασία, στον Περσικό Κόλπο, την Αφρική, το Ισραήλ, την Ευρώπη και την Κίναprof-architect-haim-dotan-1

Σήμερα, ο Ισραηλινός αρχιτέκτων είναι καθηγητής στο SIVA, το Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών της Σαγκάης, στο Πανεπιστήμιο Fudan.  Είναι επίσης σύμβουλος καθηγητής στο East China Normal University στη Σαγκάη, ενώ είναι Master στην DeTao Masters Academy στη Σαγκάη. Ο Haim Dotan είναι επίσης άνθρωπος της τέχνης καθώς γράφει ποίηση και είναι μέλος του Ένωσης Συγγραφέων και Ποιητών του Ισραήλ.

Τα έργα του Dotan έχoυν δημοσιευθεί σε σημαντικά έντυπα στην Κίνα, την Ευρώπη και το Ισραήλ.

zhangjiajie-glass-bridge-2

Ιστότοπος: http://www.haimdotan.com/

Η γέφυρα Zhangjiajie Grand Canyon Glass Bridge:

http://www.haimdotan.com/?CategoryID=274

 

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=UFbxRfl8wmA,

https://www.youtube.com/watch?v=808XOYn6HY

zhangjiajie-glass-bridge-4

unnamed

Ο αρχιτέκτων, Haim Dotan, χτες στο Συνέδριο του “Economist.” Δίπλα του ζευγάρι Κινέζων παντρεύεται πάνω στην γυάλινη γέφυρα που σχεδίασε

Facebook Comments