Νίκος Φράγκος: Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Ιταλίας σε πρώτο πλάνο.

Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας(www.voreini.gr) κάναμε τη γνωριμία μας με το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και σήμερα ξεκινάμε μία σειρά από αφιερώματα στα στελέχη του. Πρώτος «σταθμός», ο Πρόεδρος του ΕΜΙ.

Ο Νίκος Φράγκος είναι ένας Ελληνοιταλός νομικός ο οποίος αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σιένα στην Ιταλία και μετά παρακολούθησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Στρατηγική και Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Il Sole 24 ORE Business School στο Μιλάνο. Είναι ασφαλιστικός σύμβουλος εξειδικευμένος στη διαχείριση και διαφύλαξη χρηματοοικονομικής περιουσίας με 16 χρόνια εμπειρίας.  

Πριν ενταχθεί στην σημερινή του εταιρεία στον τομέα Family Office & Wealth Management ως partner, εργάστηκε σε διάφορες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, όπως η Montepaschi Asset Management SGR και η ANIMA SGR, υπήρξε συνεργάτης σε διάφορες εταιρείες διαχείρισης πλούτου και εταιρείες ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Μάλτα.  

Στον πολιτιστικό τομέα ο κ. Φράγκος διετέλεσε από το 2013 εως το 2015 Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνο και Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων όπου κατάφερε, με τον Πρόεδρο Ιωάννη Κορίνθιο, να ζητήσει στους αρμόδιους φορείς του Ελληνικού Κράτους να καθιερωθεί μια Ημέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στην Ελληνική Γλώσσα, πράγμα το οποίο  έγινε πραγματικότητα από το 2017 με την επίσημη καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημερομηνία θανάτου του Εθνικού Ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ως  «Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας». 

Από το 2018 ο κ. Φράγκος προεδρεύει στο Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Ιταλίας με έδρα στο Μιλάνο και παραρτήματα στην Αθήνα και στο Μπάρι. Το Ελληνικό Μορφωτικό Ινστιτούτο κάθε χρόνο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία και υπό την αιγίδα από αξιόπιστους φορείς όπως η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, διάφορα Πανεπιστήμια, Ιδρύματα, πολιτιστικοί σύλλογοι και τοπικές αυτοδιοικήσεις. 

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κ. Φράγκος έχει προσκληθεί και συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ιδιωτικών και δημοσίων καναλιών στην Ιταλία για να διατυπώσει και να εκφράσει τις απόψεις και τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ορισμένοι από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι οι εξής: TG.com, TG Sky 24, RAI 2(κρατικό κανάλι), LA 7, καθώς και στη Γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Τα τελευταία χρόνια έχει προσκληθεί και συμμετείχε σε διάφορες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές ιδιωτικών και δημοσίων καναλιών στην Ελλάδα για να προβάλλει το έργο του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας λόγω covid 19, καθώς και τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των συνεπειών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα. Ορισμένοι από τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι: ΕΡΤ, Sky TV, Mega, Action 24 και από τους ραδιοφωνικούς: ΕΡΤ, Θέμα FM.

Facebook Comments