Κώστας Γκαβογιάννης: “Βαρίδι” το Παυσίλυπο;

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης
Η παραχώρηση του Παυσιλύπου είναι γεγονός. Το σήμα κατατεθέν της πόλης, το συγκριτικό της πλεονέκτημα, παραχωρείται για 15 χρόνια σε ιδιώτη. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας του Δημάρχου να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο, αλλά και της θεωρίας του πως όλα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, ανεξαρτήτως από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη φυσιογνωμία της πόλης, στην αναψυχή των δημοτών και εν τέλει στα έσοδα του Δήμου, αφού ακόμα και η τιμή πρώτης προσφοράς της δημοπρασίας είναι χαμηλότερη απ’ όσο πληρώνει ένα cafe take away, όχι στην πόλη μας, αλλά σε μια μικρή Κωμόπολη. Είναι η πρώτη φορά που Δημοτική Αρχή θέλει κυριολεκτικά να ξεφορτωθεί το Παυσίλυπο, δεν ξέρω αν αυτή είναι ιδέα μόνο του κ. Τσιάκου για να καλύψει την ανικανότητά του, ή αν του την εμφύσησε κάποιος πολιτικός μέντοράς του. Βέβαια ο κ. Τσιάκος, έχει άλλον ένα λόγο να απεχθάνεται το συγκεκριμένο χώρο, αφού εκεί αποκαλύφθηκε η πρώτη του “παρατυπία”. Στο Παυσίλυπο είχε “διορίσει” ανασφάλιστη εργαζόμενη. Εκεί εγκαινίασε τη “μαύρη εργασία” ο κ. Τσιάκος.
Στις 25 του μήνα θα διενεργηθεί η δημοπρασία, χρόνος πολύ λίγος για τον κάθε ενδιαφερόμενο να προετοιμάσει τη συμμετοχή του σύμφωνα με τους όρους και τις ρήτρες  της διακήρυξης. Ύποπτο; Δε γνωρίζω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι σε όλους τους διαγωνισμούς προβλέπεται εύλογος χρόνος από την ημερομηνία δημοσίευσης της διακήρυξης καθώς και διαδικασία ενστάσεων. Ο χρόνος που απαιτείται για να συνταχθεί πρόταση παρεμβάσεων και να προετοιμαστεί ο ενδιαφερόμενος για την συμμετοχή του είναι τουλάχιστον δυο μήνες.
Κι αυτό γιατί από τη διακήρυξη θα πρέπει να καθοριστεί το ύψος του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων, οπότε κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέτει πέραν της προσφοράς του και σχέδια με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις συνοδευόμενα από τεχνική περιγραφή των εργασιών καθώς και επιχειρησιακό σχέδιο βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Σε διαφορετική περίπτωση, υπεισέρχεται ο κίνδυνος της υποκειμενικής κρίσης, δηλαδή δεν θα κρίνονται όλοι επί του ίδιου αντικειμένου καθώς ο κάθε ενδιαφερόμενος θα καταθέτει τη δική του πρόταση παρεμβάσεων.
Αυτά στην προκειμένη δεν ισχύουν. Γιατί άραγε; Μήπως κάποιοι έχουν μιλήσει ήδη με τον ενδιαφερόμενο;
Περίεργα πράγματα και περίεργες δημοπρασίες. Εδώ και δύο χρόνια του καταθέτουμε προτάσεις για το Παυσίλυπο κι εκείνος όχι μόνο δεν ασχολήθηκε, αλλά απαξίωνε όλο το πάρκο, προφανώς για να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες.
Δεν είναι όμως το μόνο περίεργο, αφού σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση παραχώρησης της δημοπρασίας, στάλθηκε στις παρατάξεις της μειοψηφίας “μελέτη” ανάπλασης του Παυσιλύπου. Ο Θεός να κάνει μελέτη ένα animation για παιδιά, χωρίς τεχνικά στοιχεία, αλλά τέλος πάντων… Πάντως κι αυτό είναι αποκαλυπτικό, αφού φανερώνει για άλλη μια φορά την προχειρότητα μέσω αντίφασης. Για να καταλάβετε στη δήθεν μελέτη συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος που δίνεται σε ιδιώτη. Η ανάπλασή του, σύμφωνα με την προκήρυξη είναι υποχρέωση του ιδιώτη, ενώ σύμφωνα με την υποτιθέμενη μελέτη την αναλαμβάνει ο Δήμος. Τι ισχύει και ποιον κοροϊδεύει ο κ. Τσιάκος;
Και τι ζητάει λοιπόν; Την άποψή μας, ώστε στην αρνητική θέση να μπορεί να πει ότι απευθύνθηκε σε όλους μας, αλλά δε βρήκε ανταπόκριση και σε τυχόν θετική άποψη να δηλώνει πως εμείς το προτείναμε.
Κουτοπονηριά όσο δε φαντάζεται κανείς. Αλλά υπάρχει μόνο κουτοπονηριά και ανικανότητα ή θα βρεθούν κάποια στιγμή και υπόγειες διαδρομές; Ήρθε με φόρα και χαρίζει οικόπεδα, παραχωρεί σημαντικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνει το Δήμο. Να είναι σίγουρος ο κ. Τσιάκος πως θα λογοδοτήσει για όλα, φυσικά και για το Παυσίλυπο.
Όπου υπάρχει πολιτική καταδίκη θα φροντίσουν οι δημότες, για τα υπόλοιπα ερωτήματα υπάρχουν αρμόδιοι θεσμοί.
Για το Συνδυασμό “Καρδίτσα από την Αρχή”
Ο επικεφαλής
Κώστας Γκαβογιάννης
ΥΓ: Καθόλου δεν με προβληματίζει η αφωνία του στις ερωτήσεις μου. Τον δικαιολογεί η πραγματικότητα, η οποία θα μετατρέψει όλες τις απαντήσεις σε απολογία πολιτικά κατηγορούμενου. Έχει  όμως την υποχρέωση της ενημέρωσης απέναντι στους δημότες.
Απορώ όμως, δεν τον αγγίζουν όσα ακούγονται στις παρέες και στρουθοκαμηλίζει; Γιατί; Τι έχει να φοβηθεί;
ΥΓ2 Τρία χρόνια τώρα και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ακόμα τα δημοπρατημένα έργα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (Δημαρχείο, κεντρική πλατεία), έργα που τον πρώτο χρόνο θα έπρεπε να είναι έτοιμα. Ας ολοκληρώσει αυτά κι ας αφήσει τα υπόλοιπα για τους επόμενους. Έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνει.
Facebook Comments