Κώστας Γκαβογιάννης: Η Καρδίτσα έχει χορτάσει από δαύτους τελευταία…

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης

Ιδού η Ρόδος!

Για να τελειώνει η ιστορία με τα ψέματα, με τις υπεκφυγές, με το δήθεν ενδιαφέρον, με την άγνοια, με την ανεπάρκεια.
Μελέτη υδρολογική και μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας υπάρχει, διάθεση δεν υπάρχει για επίλυση των προβλημάτων. Αντιθέτως υπάρχει κουτοπονηριά, ωχαδερφισμός και πολιτικάντικη συμπεριφορά τόσο με αοριστίες του τύπου “θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα”, όσο και με στοχευμένες (για άγνωστους (;) ίσως λόγους) παρατυπίες. Γιατί παράτυπα αλλάζει το αντικείμενο χρηματοδοτήσεων από αποκαταστάσεις σε ασφαλτοστρώσεις.
Παραθέτω ορισμένα στοιχεία για τις ήδη έτοιμες μελέτες που ανέφερα. Υδρολογική και αντιπλημμυρική.
Αφορούν ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλία και εκπονήθηκαν την περίοδο 1970 – 1974. Στην εκπόνησή τους συμμετείχε και η Γαλλική Εταιρία Omnium Lyonnais – COTECI. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι η ίδια εταιρία που έκανε τη μελέτη του φράγματος στη λίμνη Πλαστήρα.
Το 1970 αναπτυσσόταν ένα πρόγραμμα υπόγειων υδάτων δυτικής Θεσσαλίας το οποίο περιελάμβανε πέντε φράγματα. Ένα στη Σαρακήνα ένα στον Πορταϊκό ποταμό, ένα στο Μουζάκι ένα στο Σμόκοβο και ένα στον Ενιππέα. Ταυτόχρονα εξεταζόταν και άλλα φράγματα όπως στην Καράμπαλη στον Καλέντζη και ένα στο χωριό Κοσκινά με ταυτόχρονη διάνοιξη στους ποταμούς Γαβρά και Καλέντζη
Από το 1970 έως το 1974 έγινε μελέτη υδρομέτρησης με στόχο την ανάπτυξη των υπόγειων υδάτων δυτικής Θεσσαλίας.
Αυτές οι μελέτες ήταν αποτέλεσμα του στοχευμένου προγράμματος γεωτρήσεων για άρδευση που είχε προγραμματίσει η τότε ΥΕΕΒ (Μηχανική Καλλιέργεια).
Για λόγους που δεν μας αφορούν δεν τελείωσαν αποστραγγιστικά και οι ταμιευτήρες νερού όπως εγκαταλείφθηκαν και τα φράγματα. Ένας λόγος εγκατάλειψης όλων των παραπάνω ήταν η απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου.
Εκείνο που μας αφορά είναι το γεγονός πως οι μελέτες είναι έτοιμες, αρκεί να αναζητηθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί αυτές οι μελέτες υπάρχουν στα συρτάρια του υπουργείου.
Αυτές οι μελέτες μπορούν σήμερα να αξιοποιηθούν αυτούσιες γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει στη μορφολογία του κάμπου, αλλά ακόμα κι αν δεν μπορούν να εφαρμοστούν ως έχουν, σίγουρα αποτελούν μια αξιόλογη βάση ώστε να προχωρήσουμε παραπέρα. Όπως και να έχει όμως σε ότι αφορά το Δήμο Καρδίτσας είμαι βέβαιος πως υπερκαλύπτονται οι ανάγκες από αυτές τις μελέτες.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό κ. Δήμαρχε. Σας δείχνω για άλλη μια φορά το δρόμο. Σας δίνω τη λύση. Δείξτε με τη σειρά σας επιτέλους, έστω και τώρα, κατόπιν εορτής, ότι νοιάζεστε γι’ αυτόν τον τόπο. Το οφείλετε γιατί έχει δεινοπαθήσει εξαιτίας της άγνοιάς σας, εξαιτίας της αδιαφορίας σας, εξαιτίας της ανικανότητάς σας. Κινηθείτε επιτέλους, ανασύρετε αυτές τις μελέτες και προχωρήστε.
Ιδού η Ρόδος!
Υ.Γ. Θα μπορούσα να μην αναφέρω τίποτα γι’ αυτές τις μελέτες και να τις αξιοποιήσω για προσωπικό πολιτικό όφελος. Αν το έκανα θα ήμουνα πολιτικάντης. Η Καρδίτσα έχει χορτάσει από δαύτους τελευταία.
Για το Συνδυασμό “Καρδίτσα από την Αρχή”
Ο επικεφαλής
Κώστας Γκαβογιάννης
Facebook Comments