Κώστας Γκαβογιάννης: Ενημέρωση για… κλάματα

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης
Με θλίψη παρακολούθησα την ενημέρωση του Δημάρχου στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για τις συνέπειες του “Διομήδη”. Με θλίψη γιατί δεν είδα τον επικεφαλής του Δήμου να ενημερώνει το Σώμα, αλλά είδα έναν άνθρωπο να αναλώνεται στην αποποίηση ευθυνών ή ακόμα χειρότερα να μην έχει συναίσθηση των ευθυνών του.
Δεν θα σταθώ στην προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών, τον ξέρουμε άλλωστε πως λειτουργεί. Θα σταθώ στις προτάσεις που κατέθεσε, στο τρίπτυχο σωτηρίας που θέλησε να παρουσιάσει, το οποίο τελικά είναι τρίπτυχο αοριστίας και ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός “αερολογίας”.
Είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Α. Την επιστήμη για να γίνει μία υδρολογική μελέτη Β. Την τεχνολογία για να εντάξουμε την τηλεμετρία στα ποτάμια και Γ. Τα αντιπλημμυρικά έργα μέσω μελέτης που θα εμπλακούν πανεπιστήμια και επιστήμονες.
Αυτά πρότεινε ο Δήμαρχος. Γενικά κι αόριστα, γιατί αν είχε προβληματιστεί, αν όντως είχε ενσυναίσθηση των ευθυνών του θα μας έλεγε τι έκανε για τα παραπάνω, που τώρα προτείνει. Αν δεν ήταν προτάσεις στο γόνατο και είχαν σοβαρό υπόβαθρο, θα συνέχιζε αναφέροντας τις ενέργειες που έκανε ο ίδιος, έστω γι αυτά που ανέφερε. Με ποια Πανεπιστήμια για παράδειγμα ήρθε σε επαφή και με ποιους επιστήμονες για τα αντιπλημμυρικά; Μέχρι πρότινος είχε άλλο σχέδιο που το εμπνεύστηκε από τον Ιανό και αφορούσε τη Σχολή Φυσικών Καταστροφών. Μάλιστα για να υποστηρίξει εκείνο το σχέδιο, έλεγε ότι δήθεν το προχωράει με επαφές που έχει στο Υπουργείο Παιδείας.
Πότε άλλαξε σχεδιασμό; Γιατί ο Ιανός είχε φέρει την απόλυτη καταστροφή. Από τότε και επί δεκαέξι μήνες τι έκανε γι’ αυτά του τα σχέδια;
Είπε πως δεν πήρε χρήματα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού. Φυσικά και δεν θα έπαιρνε, αφού η ευθύνη του περιορίζεται στα όρια του Δήμου. Για την περιοχή ευθύνης του όμως πήρε χρήματα και μάλιστα ουκ ολίγα. Σε ποιες παρεμβάσεις τα ξόδεψε; Ξέρει κανείς; Γιατί εμείς ρωτήσαμε αρκετές φορές και απάντηση δεν πήραμε. Δεν θα έπρεπε να ενημερώσει το Σώμα; Τι είδους ενημέρωση ήταν αυτή; Σε ποιο Πανεπιστήμιο του είπανε ότι οι ασφαλτοστρώσεις είναι αντιπλημμυρική παρέμβαση;
Δεν εξήγησε για παράδειγμα γιατί πλημμύρισε το Παλέρμο. Ο ίδιος λίγο καιρό πριν πανηγύριζε για τις παρεμβάσεις εκεί. Τι είδους παρεμβάσεις έγιναν;
Σωστά ανέφερε τα προβλήματα που υπήρξαν στα Δημοτικά διαμερίσματα, δεν μας είπε όμως ποιο ήταν το έκτακτο σχέδιο ανάγκης που είχε, προκειμένου να το εφαρμόσει την ύστατη στιγμή; Στον Άγιο Θεόδωρο για παράδειγμα πότε πήγε; Γιατί, σύμφωνοι, γενικό σχέδιο για την προστασία του Δήμου δεν είχε, ούτε έχει, δεν θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον σχέδια έκτακτης ανάγκης;
Κάτι ψέλλισε και για προβλήματα σε ορισμένες συνοικίες της πόλης τα οποία πρέπει να επιλυθούν, παρόλο που ο κ. Παπαλός τον είχε ήδη διαψεύσει αναφέροντας πολύ σημαντικότερες ελλείψεις.
Τι ισχύει τελικά; Αυτά που είπε τώρα ή αυτά που έλεγε δύο μέρες πριν τον Ιανό όταν δήλωνε πανέτοιμος;
Οι πλημμύρες στον κάμπο της Καρδίτσας δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Όλοι θυμόμαστε το 1994 που πλημμύρισε η Μεταμόρφωση, όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε δύο – τρία χρόνια εμφανίζεται αυτός ο κίνδυνος. Ποτέ όμως δεν πλημμύρισε η πόλη μέχρι το 2019 και ποτέ δεν γλύτωσε δεύτερη καταστροφή λίγους μήνες μετά από καθαρή τύχη. Δύο φορές μάλιστα. Ποτέ δεν αφέθηκαν στην τύχη τους οι Πρόεδροι των Δ. Δ. όπως για παράδειγμα στον Άγιο Θεόδωρο. Αυτά μόνο επί των ημερών του κ. Τσιάκου συμβαίνουν και ο ίδιος συνεχίζει τα περί ημερίδων και αορίστων παρεμβάσεων, τη στιγμή που θα έπρεπε να ξημεροβραδιάζεται στις τεχνικές υπηρεσίες καλώντας ταυτόχρονα κάθε συμπολίτη επιστήμονα σχετικό με το θέμα για να συνεισφέρει, τη στιγμή που θα έπρεπε να τον έχουν βαρεθεί τα Πανεπιστήμια και οι ειδικοί γι’ αυτά τα θέματα. Λεφτά είχε και μάλιστα αρκετά. Αυτά έπρεπε να κάνει16 μήνες τώρα και όχι να ψάχνει εταιρίες για να δώσει τον ηλεκτοφωτισμό.
Υ.Γ. Το ότι δεν κινδύνεψε η πόλη έπρεπε να είναι δεδομένο, όχι να το αναφέρει ο Δήμαρχος ως επίτευγμα. 
Για το Συνδυασμό “Καρδίτσα από την Αρχή”
Ο επικεφαλής
Κώστας Γκαβογιάννης
Facebook Comments