Η φωτιά του Καλάμου από δορυφόρο

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει φέτος στη νότια Ευρώπη, καθώς κυριαρχούν θερμά ρεύματα στην περιοχή. Η κινούμενη αυτή εικόνα, η οποία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εικόνες από τους δορυφόρους Sentinel-2 του προγράμματος Copernicus, δείχνει τη ζωντανή πυρκαγιά και τις συνέπειες των πυρκαγιών που κατέστρεψαν μια περιοχή περίπου 35 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας, στην Ελλάδα, στα μέσα Αυγούστου.

Οι εικόνες που λήφθηκαν στις 14 Αυγούστου δείχνουν τη φλόγα και το σύννεφο καπνού, το οποίο εκτείνεται αρκετά νότια ωθούμενο από δυνατούς ανέμους.

Η βλάστηση εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα στις ψευδο-χρωματισμένες εικόνες που λήφθηκαν στις 19 Αυγούστου και οι καμένες περιοχές που καλύπτουν έκταση άνω των 2900 εκταρίων εμφανίζονται με μαύρο χρώμα.

Δορυφόροι όπως οι Sentinel-2 επιτρέπουν την προσεκτική παρακολούθηση και χαρτογράφηση αυτών των καταστάσεων κρίσης, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι εικόνες Sentinel-2, σε συνδυασμό με δεδομένα από αποστολές που συνεισφέρουν στο πρόγραμμα Copernicus, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χαρτών αυτής της πρόσφατης πυρκαγιάς μέσω της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Copernicus(Copernicus Emergency Management Service) για την εκτίμηση των ζημιών.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα. Νωρίτερα τον Αύγουστο, η αποστολή Sentinel-2κατέγραψε καπνό και καμένα σημάδια στο νησί των Κυθήρων. Δείτε τις εικόνες εδώ.

Facebook Comments