Η απάντηση του Δήμου Χαλανδρίου στην επιστολή του προέδρου του Πρότυπου Αθλητικού Κέντρου (ΠΑΚ) Χαλανδρίου

 

 

Η αλήθεια για την άρνηση του ΠΑΚ να παραδώσει τους χώρους που παράνομα κατέχει στο Αθλητικό Κέντρο της οδού Αποστολοπούλου.

 

  1. Συνεχίζοντας τις ανακρίβειες και τις μισές αλήθειες ο εκπρόσωπος του ΠΑΚ κ. Παναγιώτης Τζήμος, ισχυρίζεται σε επιστολή του ότι: «…το Σωματείο μας 23 χρόνια τώρα, στεγάζεται στο Αθλητικό Κέντρο «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ», βάσει ενός ισχυρού και δυνατού παραχωρητηρίου, αορίστου διάρκειας….» και παρακάτω συμπληρώνει: «…Μήπως κύριε Δήμαρχε Χαλανδρίου, η παραπάνω απόφαση του Νομικού Προσώπου, του Δήμου Χαλανδρίου, έχει ανακληθεί, έχει ακυρωθεί ή με οποιονδήποτε τρόπο έχει τροποποιηθεί και δεν το γνωρίζουμε;…».

Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει κανένα «ισχυρό και δυνατό παραχωρητήριο, αορίστου διάρκειας» όπως υποννοεί το δημοσίευμα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια σύμβαση παραχώρησης του χώρου στο ΠΑΚ για να τον διαχειρίζεται ως ιδιοκτήτης. Άλλωστε αυτό θα ήταν παράνομο.

Εμφανίζει και επικαλείται το ΠΑΚ μια απόφαση του Απριλίου του 1994 του Κέντρου Νεότητας  που επιτρέπει στα σωματεία ΠΑΚ και ΓΣΧ (Γυμναστικός Σύλλογος Χαλανδρίου), να χρησιμοποιούν το χώρο «αποκλειστικά ως προπονητήριο της άρσης βαρών». Στο τέλος της απόφασης μάλιστα αναφέρεται ότι οι αρμόδιοι τότε δημοτικοί σύμβουλοι, θα κατένειμαν και τις ώρες των προπονήσεων μεταξύ των 2 σωματείων.

Δηλαδή με απλά λόγια, το Δ.Σ. του Κέντρου Νεότητας με απόφασή του επέτρεψε στα 2 σωματεία, τον Απρίλιο του 1994, να προπονούνται  τα τμήματα της άρσης βαρών, σε ωράρια που θα τους καθόριζαν μετά. Δεν συνιστούσε κάτι το ιδιαίτερο. Έτσι γινόταν και με τα άλλα σωματεία όταν ήθελαν να χρησιμοποιήσουν δημοτικούς Αθλητικούς χώρους. Οι αποφάσεις αυτές άλλαζαν κάθε φορά που κάποιο νέο σωματείο ζητούσε να χρησιμοποιήσει το χώρο προσαρμόζοντας ανάλογα τις ώρες προπονήσεων ή όποτε οι Υπηρεσίες του Δήμου έκριναν σκόπιμο. Και κάθε φορά ίσχυε η τελευταία απόφαση των νόμιμων οργάνων του Δήμου.

 

  1. Ανεξάρτητα πάντως απ’όλα αυτά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 17112/2000 ΦΕΚ 847/Β/11-7-2000 με τίτλο «Κανονισμός λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας (Ν.Π.Δ.Δ.) και στο κεφάλαιο ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, παρ. 4 αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι :

«Σε όλα τα αθλητικά και λοιπά σωματεία, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩN, ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΑΠΟΘΗΚΩΝ μέσα στις εγκαταστάσεις του  γυμναστηρίου.
Μετά το τέλος των προπονήσεων και αγώνων οι χώροι ελευθερώνονται και παραδίδονται στον υπάλληλο του γυμναστηρίου.  Όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται μόνιμοι χώροι γυμναστηρίου, αποδυτήρια, γραφεία αποθήκες, θα ελευθερωθούν αμέσως μετά την έγκριση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ αυτού.».

Συνεπώς από το 2000 και μετά που ίσχυαν οι ως άνω διατάξεις, το ΠΑΚ, που είχε εγκατασταθεί μονίμως και σταθερά στους χώρους κάτω από τις κερκίδες και τους χρησιμοποιούσε ως γραφεία, αποδυτήρια και αποθήκες, δρούσε παντελώς παράνομα και καταχρηστικά.

Αντί μετά το τέλος των προπονήσεων και των αγώνων οι χώροι να ελευθερώνονται και να παραδίδονται στον υπάλληλο του δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, το ΠΑΚ συνέχιζε να χρησιμοποιεί τους χώρους αυτούς με μόνιμο τρόπο, ως πλήρης ιδιοκτήτης, κλειδώνοντάς τους και μη επιτρέποντας ούτε στους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους να έχουν πρόσβαση!

Ο νόμος ήταν σαφής: «Όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται μόνιμοι χώροι γυμναστηρίου από παλαιότερα αποδυτήρια γραφεία αποθήκες, θα ελευθερωθούν αμέσως μετά την έγκριση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ αυτού.».

 

  1. Από το Σεπτέμβρη του 2014, η νέα Δημοτική Αρχή  βρήκε όλα τα Αθλητικά Κέντρα του Χαλανδρίου κλειστά. Και τούτο γιατί κανένα δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.  Μετά από εντατικές προσπάθειες της διοίκησης και των υπηρεσιών του δήμου μας  αδειοδοτήθηκε  το  Αθλητικό Κέντρο «Ν. Πέρκιζας» με το κλειστό κολυμβητήριο, το γήπεδο ποδοσφαίρου και τις άλλες εγκαταστάσεις. Είναι σχεδόν έτοιμο για αδειοδότηση το Αθλητικό Κέντρο « Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» και να επίκειται η αδειοδότηση του Αθλητικού Κέντρου «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ» στην οδό  Αποστολοπούλου. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με την αναμόρφωση των Αθλητικών χώρων και κόστισαν  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, μετά από πολλές συσκέψεις και ανταλλαγή απόψεων με όλα τα αθλητικά σωματεία, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε  Κανονισμό λειτουργίας των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Χαλανδρίου που άρχισε να ισχύει από τις 2.12.2014 και έθεσε τους όρους για τη χρήση των αθλητικών δημοτικών χώρων. Συνεπώς κάθε άλλη προηγούμενη ρύθμιση επί των θεμάτων αυτών (όπως αυτή που επικαλείται ο κ. Τζήμος) έπαυε να ισχύει. Γι’ αυτό η Διεύθυνση  Αθλητισμού του Δήμου, εφαρμόζοντας  όσα αυτός ο Κανονισμός Λειτουργίας προβλέπει, κάλεσε ΟΛΑ τα αθλητικά σωματεία να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους καταθέτοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να ζητήσουν  ώρες και μέρες που θέλουν να χρησιμοποιούν τους Αθλητικούς χώρους σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του ενέκρινε το συνολικό ετήσιο πρόγραμμα χρήσης των Αθλητικών χώρων από τα σωματεία με την ανάλογη τιμολόγηση, καθορίζοντας  πολύ μικρές τιμές, σχεδόν συμβολικές.  Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων του δήμου ανταποκρίθηκε και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα καθώς και τις ώρες των προπονήσεων. Και για το 2015 και για το 2016 το ετήσιο πρόγραμμα χρήσης των Αθλητικών χώρων από τα σωματεία του δήμου Χαλανδρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.  Και κάθε χρόνο στο μέλλον θα εγκρίνεται το ετήσιο αυτό πρόγραμμα.

Αντίθετα, ο κ. Τζήμος και το ΠΑΚ, παρόλες τις δεκάδες συνεχείς έγγραφες, τηλεφωνικές αλλά και προσωπικές επαφές, δεν ανταποκρίθηκε, αρνείται να συμμορφωθεί σε όσα προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας των Αθλητικών χώρων δήμου Χαλανδρίου και συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν ιδιοκτήτης και κύριος του χώρου. Αγνοεί παντελώς τα νόμιμα συλλογικά ή άλλα όργανα του Δήμου και εμποδίζει τα συνεργεία να αρχίσουν τα έργα ανακατασκευής που είναι απαραίτητα για την αδειοδότηση του Αθλητικού Κέντρου και την  αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Και έχει και το θράσος να μας κατηγορεί για «παραπληροφόρηση», «λάσπη» και «ηθική βλάβη»!

 

  1. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, με έγγραφα της Υπηρεσίας καλέστηκε το ΠΑΚ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να παραδώσει τους χώρους που παράνομα και καταχρηστικά συνεχίζει να κατέχει. Τελείως ενδεικτικά αναφέρουμε:

α) στις 18 Νοεμβρίου 2014 (πρωτ. 28494/2014) με έγγραφο της Υπηρεσίας προς το ΠΑΚ, δίνεται προθεσμία μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2014 για να παραδώσει τα κλειδιά των αποθηκών και τουαλετών του δήμου καθώς και τα πιστοποιητικά όπως έχουν ζητηθεί. Γίνεται μνεία ότι ο χώρος κρατείται και χρησιμοποιείται παράνομα.

β) είχε προηγηθεί στις 2 Ιουνίου 2014 (πρωτ. 13553/2014) έγγραφο της Υπηρεσίας προς τα αθλητικά σωματεία που διατηρούν μόνιμα αποδυτήρια και γραφεία σε Αθλητικούς χώρους, όπως το ΠΑΚ, με το οποίο τους γνωστοποιείται η υπ’ αριθ. 17112/23.6.2000 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται σε όλα τα αθλητικά σωματεία η μόνιμη παραχώρηση χρήσης αποδυτηρίων, γραφείων, αποθηκών μέσα στις εγκαταστάσεις των Αθλητικών χώρων».

γ) Στις 5 Μαϊου 2015 (πρωτ. 8508/2015) με έγγραφο της υπηρεσίας το οποίο απευθύνεται στον κ. Τζήμο ως Πρόεδρο του ΠΑΚ, και στο οποίο δηλώνεται με ρητό τρόπο ότι «…κάθε αθλητική εγκατάσταση του δήμου Χαλανδρίου αποτελεί ιδιόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο κυριότητας του Δήμου. Ως εκ τούτου την αποκλειστική ευθύνη για  την χρήση ή την παραχώρηση των χώρων, τη φύλαξη, τη συντήρηση, την καθαριότητα κλπ την έχει ο Δήμος και κανένα σωματείο ή φορέας…»

ενώ παρακάτω διευκρινίζεται ότι «… σ΄ έναν χώρο που έχετε παρανόμως κλειδωμένο, δεν παραδίδετε τα κλειδιά όπως σας έχει ζητήσει επανειλημμένα  η Υπηρεσία, με συμπεριφορές ιδιοκτησιακές  και πέρα από τις νόμιμες διατάξεις. Σας υπενθυμίζουμε, για ακόμη μία φορά, ότι πρέπει να αδειάσετε τους χώρους που καταλαμβάνετε και να παραδώσετε τα κλειδιά εντός δέκα ημερών  από τη λήψη του παρόντος εγγράφου…».

δ) Στις 26 Αυγούστου 2015 (πρωτ. 24028/2015) με έγγραφο της Υπηρεσίας προς το ΠΑΚ, ζητείται για άλλη μια φορά «Ενόψει της έναρξης όλων των απαιτούμενων εργασιών που θα εκτελεστούν από το Δήμο μας, για την χορήγηση άδειας λειτουργίας Αθλητικών εγκαταστάσεων στο Αθλητικό Κέντρο στην οδό Αποστολοπούλου, παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε στην απομάκρυνση όλων των υλικών σας, που υπάρχουν στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και στους βοηθητικούς χώρους και αποθήκες που χρησιμοποιούνται από το σωματείο σας.».

Παρόλα αυτά ο κ. Τζήμος και το ΠΑΚ συνέχιζαν να αγνοούν τα αρμόδια όργανα του Δήμου και συνέχιζαν να κατέχουν παράνομα τους χώρους.

 

  1. Αφού απέτυχε κάθε προσπάθεια να λυθεί συναινετικά το ζήτημα εξαιτίας της άρνησης του ΠΑΚ και δεδομένου ότι η άμεση έναρξη των εργασιών αδειοδότησης του Αθλητικού Κέντρου «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ» δεν μπορούσε να καθυστερήσει άλλο, ο μόνος τρόπος για να ελευθερωθεί ο χώρος άμεσα ήταν αυτός της Διοικητικής αποβολής. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη Πυροπροστασίας που έχει εκπονηθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για την αδειοδότηση είναι το οριστικό κλείσιμο των χώρων κάτω από τις κερκίδες που σήμερα χρησιμοποιεί αυθαίρετα το ΠΑΚ για τις δραστηριότητες της άρσης βαρών, των αποδυτηρίων και της γραμματειακής υποστήριξης.

Γι’ αυτό το λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου 2016, με την 319/2016 απόφασή του, ενέκρινε τη διοικητική αποβολή του ΠΑΚ από το δημοτικό χώρο του Αθλητικού Κέντρου. Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση παρέστησαν και ο κ. Τζήμος μετά του δικηγόρου του και άλλοι φίλοι του ΠΑΚ. Σε ένδειξη καλής θέλησης μάλιστα ο Δήμαρχος, πριν την τελική ψηφοφορία, πρότεινε στον κ. Τζήμο να βρεί το ΠΑΚ χώρο που να στεγάσει τα όργανα της άρσης βαρών και το ενοίκιο θα το πλήρωνε ο Δήμος. Όμως και αυτή την πρόταση την απέρριψε ο κ. Τζήμος.

Παρά ταύτα δεν κοινοποιήσαμε αμέσως το Πρωτόκολλο της Διοικητικής Αποβολής αλλά δώσαμε ακόμα μια ευκαιρία στο ΠΑΚ. Έτσι στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 στείλαμε επιστολή που υπέγραφε ο αντιδήμαρχος  Πολιτισμού και Αθλητισμού και η οποία τελείωνε ως εξής «….Σας ειδοποιούμε για τελευταία φορά να παραδώσετε ελεύθερα από όργανα, έπιπλα ή ό,τι άλλο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, τα κλειδιά και τους χώρους που χρησιμοποιείτε ως σωματείο στο Αθλητικό Κέντρο «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ»  (Αποστολοπούλου & Μυκόνου) και ιδιαίτερα τους χώρους που βρίσκονται κάτω από τις κερκίδες και φιλοξενούν τις δραστηριότητες της άρσης βαρών, των αποδυτηρίων και της γραμματειακής υποστήριξης.

Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι εάν μέχρι τις 30.9.2016 δεν παραδώσετε ελεύθερους τους ως άνω Αθλητικούς χώρους, θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τις διαδικασίες της διοικητικής αποβολής του σωματείου σας από το Αθλητικό Κέντρο «ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ», τους χώρους του οποίου παράνομα και αυθαίρετα χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα».

Φυσικά όπως και κάθε άλλη προηγούμενη φορά, ο κ. Τζήμος και το ΠΑΚ συνέχισαν να αγνοούν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να κατέχουν παράνομα τον χώρο, εμποδίζοντας έτσι τις εργασίες για την αδειοδότηση του Αθλητικού Κέντρου.

Συνεπώς για πάνω από δύο χρόνια, με δεκάδες έγγραφα της Υπηρεσίας, προσωπικές συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Τζήμο, και με κάθε άλλο δυνατό τρόπο, Διοίκηση του Δήμου και Υπηρεσίες προσπάθησαν συναινετικά να ελευθερώσουν τον χώρο προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες εργασίες.

Το ΠΑΚ όμως, που σύμφωνα με τις διατάξεις του «Κανονισμού λειτουργίας των Εθνικών και Δημοτικών Γυμναστηρίων της χώρας (ΦΕΚ 847/Β/11-7-2000) που ισχύει από τον Ιούλιο του 2000 και σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας των Αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Χαλανδρίου που άρχισε να ισχύει από τις 2 Δεκεμβρίου 2014, εξακολουθεί μέχρι σήμερα, παράνομα και καταχρηστικά, να κατέχει και να διαχειρίζεται τους παραπάνω χώρους ως ιδιοκτήτης.

Αυτή η παρανομία πρέπει να σταματήσει. Και θα σταματήσει. Για να αδειοδοτηθούν οι χώροι του Αθλητικού Κέντρου της Αποστολοπούλου και να αποδοθούν επιτέλους με ισονομία στα Σωματεία, τις άλλες συλλογικότητες και τους πολίτες του Χαλανδρίου, όπως ακριβώς προβλέπεται στον Κανονισμό λειτουργίας των Αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Χαλανδρίου.

 

Χαλάνδρι, 4.01.2017

 

H επιστολή του προέδρου του Πρότυπου Αθλητικού Κέντρου (ΠΑΚ) Χαλανδρίου:

Τον δήμαρχο Χαλανδρίου καταγγείλει το «Πρότυπο Αθλητικό Κέντρο Χαλανδρίου»

 

Facebook Comments