Γιώργος Σακελλαρόπουλος: Η φύση σκηνοθέτησε το όνειρό μου

«Ο Έλληνας Ελαιοπαραγωγός που έχει κερδίσει 221 διεθνή βραβεία», έγραφε ο τίτλος άρθρου, σε Blog αγροτικού ενδιαφέροντος, αναφερόμενο στο Γιώργο Σακελλαρόπουλο. Όσο και αν αρχικά με εντυπωσίασε ο μεγάλος αριθμός βραβείων, η σκέψη μου γρήγορα ξεστράτισε και ταξίδεψε σε καταπράσινους ελαιώνες, προσπαθώντας να πλάσει τον άνθρωπο που κινείται μέσα σε αυτούς, τον άνθρωπο που δημιουργεί και έχει πετύχει τις τόσες πολλές διακρίσεις. Οι πληροφορίες που ήθελα ήταν εκεί μπροστά μου, αρκούσε ένα κλικ πάνω στο άρθρο, αλλά παρά ήταν εύκολο. Έκλεισα τον υπολογιστή, πήρα το τηλέφωνο στα χέρια μου και κάλεσα τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο. Θα ζητούσα από τον ίδιο να μου λύσει τις απορίες μου, να με ξεναγήσει στους ελαιώνες του, να με μυήσει στον κόσμο του. Η κρίση μου, αποδείχτηκε σωστή και είχε ως αποτέλεσμα ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με πολύ ιδιαίτερο τρόπο σκέψης να προστεθεί στην οικογένεια του Mylittlestories.

Η ιστορία

Σκέπτομαι αν τελικά οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου είναι μια ιστορία ή ένα αφήγημα ή κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι που μοιάζει με όνειρο και έχει μια εντελώς μοναχική διαδρομή. Μου είναι πολύ δύσκολο να σου εξηγήσω σε μια συνέντευξη τι είναι οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, ωστόσο θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όπως το έχω βιώσει και όπως το έχω νιώσει με την ψυχή μου, από τα πρώτα βήματα μέχρι σήμερα. Η ενασχόλησή μου με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Το πάθος για ποιότητα και καινοτομία με ενεργοποίησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν άγνωστη έννοια στην Ελλάδα, να επιλέξω συνειδητά την πιστοποιημένη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια, με συγκεκριμένες μεθόδους και συνθήκες, γνωρίζοντας τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον.

Έτσι πριν από 28 χρόνια, ξεκίνησε το ταξίδι μας, ένα αέναο ταξίδι που κάναμε αλλά και συνεχίζουμε να κάνουμε με οδηγό την ψυχή μας. Αρχικά ήταν όνειρο και έμπνευση, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, βασισμένο σε ένα κριτήριο σταθερότητας  με τρεις άξονες: πολύ υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση με έρευνα και πρακτική απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο, ήταν μια συνειδητή επιλογή. Ο τόπος μας, η Σπάρτη Λακωνίας δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. Ο άριστος λοιπόν συνδυασμός ιδανικών συνθηκών μικροκλίματος, χλωρίδας και πανίδας στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα προσδίδει στα βιολογικά ελαιοπροϊόντα μας πρωτογενή χαρακτηριστικά ανώτερης ποιότητας. Εκεί ακριβώς, το 1992, δημιουργήθηκε το πρώτο Single Estate βιολογικό Ελληνικό Terroir, τo Terroir «Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου».

Όλο αυτό ήταν που μας οδήγησε σε πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας στον μοναδικό αριθμό των 221 παγκόσμιων βραβείων για Έλληνα ελαιοπαραγωγό, στους πλέον αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς του κόσμου, αποκλειστικά και μόνο για το εσωτερικό περιεχόμενο, τιμώντας πρωτίστως την χώρα μας, την Ελλάδα, στη συνέχεια τον τόπο μας, την Σπάρτη Λακωνίας και τελευταία τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου.

Η συμμετοχή στους  διεθνείς  διαγωνισμούς ελαιόλαδου και οι καλύτερες στιγμές.

Από το 1992 και για είκοσι χρόνια προετοιμάζαμε αυτό το ταξίδι στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ποιότητας ανά τον κόσμο. Θεωρούσα ότι οφείλαμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα μας, να την φτάσουμε σε ένα άριστο επίπεδο για να μπορούμε να συναγωνιστούμε ποιοτικά τα μεγαθήρια της παγκόσμιας ελαιοκομίας. Έτσι το 2012 πίστεψα ότι ήταν η ώρα να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι, παρότι οι συνεργάτες μου ήθελαν να ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα. Από το 2012 μέχρι σήμερα ήρθαν πολλά και τιμητικά αποτελέσματα για Έλληνα ελαιοπαραγωγό. Δεν συμμετείχαμε  ποτέ σε διαγωνισμούς  βραβείων για το design, για την συσκευασία και την προώθηση γενικά, δεν μας ενδιέφερε ποτέ αυτός ο τομέας. Ενδιαφερόμαστε αποκλειστικά για το εσωτερικό περιεχόμενο γιατί πίστευα και πιστεύω ότι μόνο αυτό έχει την μοναδικότητα της δική μας ψυχής που καταθέτουμε.

Έτσι η κορύφωση αυτών των παγκόσμιων βραβείων γεύσης και ποιότητας ήρθε το 2018 και το 2019, για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου δύο διαφορετικά πολυποικιλιακά έξτρα παρθένα gourmet ελαιόλαδα μας, το Majestic blend evoo και το Gemstone blend evoo, τιμήθηκαν για δύο συνεχόμενες χρονιές, με την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών με νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία τους, ανάμεσα σε 12.092 ελαιόλαδα από 34 ελαιοπαραγωγικές χώρες. Αυτές θεωρώ ότι είναι οι πιο ξεχωριστές στιγμές μας, γιατί έφτασαν την Ελλάδα στην 1η θέση στον κόσμο για δύο συνεχόμενες χρονιές και  με δύο διαφορετικά ελαιόλαδα, γεγονός που αποτελεί παγκόσμια μοναδικότητα.

1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων WREVOO των αντίστοιχων ετών με νέο ρεκόρ πόντων στην κατηγορία τους, ανάμεσα σε 12.092 ελαιόλαδα από 34 ελαιοπαραγωγικές χώρες

Παράλληλα το 2019, στον πολύ γνωστό και υψηλά τιμητικό διαγωνισμό Great Taste Awards του Λονδίνου, που τεστάρει κυριολεκτικά την παγκόσμια ελίτ των gourmet τροφίμων, με 500 και πλέον κριτές, οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές μας, Τέλιες και Λεμονένιες, τιμήθηκαν με το βραβείο των δύο χρυσών αστεριών, στην κορυφή στην κατηγορία τους σε σχέση με όλα τα δείγματα ελιών που συμμετείχαν. Εκεί ήρθε και η τεράστια επιτυχία του gourmet ελαιολάδου μας «Συλλεκτικόν» με την ανώτερη βράβευση των τριών χρυσών αστεριών που για  πρώτη φορά στην ιστορία του φημισμένου διαγωνισμού των Great Taste Awards, Ελληνικό ελαιόλαδο τιμάται με 3 χρυσά αστέρια, την υψηλότερη διάκριση στην κατηγορία του.

Τα προϊόντα

Τα καινοτόμα ελαιοπροϊόντα μας είναι πολλά, επιγραμματικά θα σας έλεγα το βιολογικό Φυλλικόν Πρωτέλαιο limited edition, το άθερμο Αγουρέλαιο, τα έξτρα παρθένα μονοποικιλιακά ελαιόλαδα, τα αρωματικά Premium και Gourmet ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας βάσει του Ευρωπαικού κανονισμού 432/2012. Επίσης, οι βιολογικές και gourmet ελιές μας, Καλαμών και πράσινες που είναι φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς χημικά και συντηρητικά, χωρίς παστερίωση αλλά και οι Ανάλατες ελιές. Βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά, βαλσαμοαλοιφές κεριού, χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο που διαθέτουν νόμιμες πιστοποιήσεις κυκλοφορίας και φυσικά λάδια σώματος συμπληρώνουν την οικογένεια των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές μας είναι αμιγώς ιδιοπαραγώμενα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (bio-function alfoods).

Πόσες ώρες ασχολείσαι καθημερινά με τους ελαιώνες; Όλη αυτή η πορεία είναι μοναχική;

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν ώρες, ωράριο ή κάτι αντίστοιχο. Θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Όταν προσδίδεις στο δημιούργημα σου ”διαφορετικότητα” εδώ και 28 χρόνια, δεν είναι τουλάχιστον εύκολα ορατό στους περισσότερους. Είναι μια απόλυτα μοναχική πορεία αυτό το ταξίδι, δεν έχει συμβιβασμούς, δεν έχει ημίμετρα, δεν έχει ωράρια όπως ανέφερες και πολλά ακόμα. Υποχρεωτικά θα μείνεις μόνος σε αυτή την πορεία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πίστεψαν και στήριξαν στα πρώτα βήματα του ταξιδιού τους  βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Η «διαφορετικότητα» τελικά είναι μοναχικός δρόμος, που απαιτεί θετική σκέψη και συμφιλίωση με τα «λάθη». Πάντα σκέπτομαι θετικά, ότι «λάθος» κι αν προκύψει, ότι και να συμβεί, αντιδρώντας  προσπαθώ πάντα να βλέπω την θετική εκδοχή, γιατί πάντα υπάρχει θετική εκδοχή. Ότι και να συμβεί, κάτι θέλει να μας διδάξει. Κι αυτή η φιλοσοφία, αυτή η στάση ζωής ήταν που οδήγησε στην εξέλιξη των προϊόντων, στη βελτίωση των πιστοποιήσεων, στην ανάπτυξη της τυποποίησης, στο συσκευαστήριο, στην επέκταση των ελαιώνων και στις εξαγωγές σε 16 χώρες πολύ υψηλών προδιαγραφών.

 

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:mylittlestories.gr

Facebook Comments