Ενημερωτική Ημερίδα για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου ESERO στην Ελλάδα

Athhena_Ellhada_node_full_image_2Η ενημερωτική ημερίδα για την ίδρυση και λειτουργία του γραφείου ESERO (European Space Education Resource Office) στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο Ε.Ι. Παστέρ στην Αθήνα. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φορέων ενεργούς στα αντικείμενα της παιδαγωγικής μεθόδου STEM (Science Technology, Engineering and Mathematics) ή/και του Διαστήματος σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία γραφείουESERO στην Ελλάδα.

Συμμετέχοντες και εισηγητές ημερίδας

Στην εκδήλωση συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της ακαδημαϊκής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Επίσης στην ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι της διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Α. Χιωτέλλης (ΓΓΕΤ).

Κύριοι εισηγητές της ημερίδας ήταν οι:

  1. Δρ. Π. Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στην ESA
  2. Δρ. Γ. Φέρμελη, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
  3. Β. Καλερίδης,  αρμόδιος ΓΓΕΤ για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην ESA
  4. Monica Talevi, Head of STEM Education and Outreach Unit, ESA
  5. Clara Cruz Niggebrugge, ESERO Science and Project Coordinator

Ανάλυση ομιλιών

Την ημερίδα άνοιξε Δρ. Π. Κυπριανίδου , η οποία αναφέρθηκε  στην ίδρυση του γραφείου ESEROστην Ελλάδα. Τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ESA από το 2005, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα επέστρεψε στα προαιρετικά προγράμματα της ESA, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η κα. Κυπριανίδου διευκρίνισε πως στόχος της ημερίδας είναι πρωτίστως η ενημέρωση των παρευρισκόμενων φορέων και να συζητηθούν οι δυνατότητες  αξιοποίησης του γραφείου ESERO στην Ελλάδα. Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του προγράμματος στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της χώρας καθώς και του διαστημικού τομέα της Ελλάδας μέσω της παρότρυνσης των μαθητών να ακολουθήσουν μία σχετική καριέρα.

Η Δρ. Γ. Φέρμελη παρουσίασε το σχέδιο και τη μεθοδολογία  της παιδαγωγικής μεθόδου STEM Education στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα STEM περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως οι Φυσικές επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Τεχνολογία και την Επιστήμη των Υπολογιστών.  Μεταξύ άλλων παρουσίασε τις δράσεις STEM που περιέχονται  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.  Αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Περσέας και στο εκπαιδευτικό του κομμάτι: «Ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο: Το σχολείο μου ταξιδεύει με τον Περσέα», στα ωκεανογραφικά εκπαιδευτικά προγράμματα  «Ανδρομέδα Ι και ΙΙ» σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών καθώς και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, ως πρόσφατα παραδείγματα  δραστηριοτήτων μέσω των οποίων οι Έλληνες μαθητές  διεξάγουν επιστημονικά πειράματα και εξοικειώνονται με τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στην συνέχεια, ο κ. Β. Καλερίδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ίδρυσης Γραφείου ESEROστην Ελλάδα και στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασιών και έργων όπως το ESERO, τονίζοντας πως ειδικά για τη χώρα μας, τέτοια έργα μπορούν να μειώσουν τη διαφυγή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Ακολούθησε ολιγόλεπτη παρέμβαση του κ. Ρ Κορακίτη, εθνικού εκπροσώπου της Επιτροπής Παιδείας της ESA, ο οποίος παρουσίασε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες για την καθιέρωση αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πρότερες άκαρπες απόπειρες ίδρυσης Γραφείου ESERO στην Ελλάδα. Τέλος εξέφρασε την χαρά του για το ενδιαφέρον που εκφράζουν ένα μεγάλο πλήθος φορέων, ινστιτούτων και ΜΚΟ σχετικά με τη  συμμετοχή τους στο προς ίδρυση Γραφείο ESERO στην Ελλάδα.

Facebook Comments