Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από την ΔΗΜ.Τ.Ο Ν.Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού και την Φαίνη Χατζηαθανασιάδου

Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου πολιτευτής της Ν.Δ. Β´ Αθηνών στο βόρειο τομέα, δικηγόρος και πρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού βρίσκεται πάντα στις επάλξεις, ακόμη και στην εποχή της πανδημίας.

Οργάνωσε και συντόνισε τη διαδικτυακή εκδήλωση της Δημοτικής Τοπικής Επιτροπής της Ν.Δ. την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου μέσω zoom, με θέμα  ” Μηδενική ανοχή στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία. Σπάμε τη σιωπή σταματάμε τη βία. Καμία γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας”.
Συμμετείχαν
Μαρία Συρεγγέλα
Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων
Γεώργιος Χριστοδούλου
Ομ. Καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Βικεντία Συροπούλου-Μπασιάκου
Γραμματέας Ν.Δ. Οικογ.  Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων
Μαρία Δούρου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Λίλα Ραγκούση
Δικηγόρος
Αμαλία Βαρότση
Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ψυχικού
Η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου άνοιξε το διαδικτυακό πάνελ αναφερόμενη στις δυσκολίες που έχει φέρει στην επικοινωνία η πανδημία.
“Η πανδημία του κορωνοϊού μας κρατά σε κοινωνική απόσταση.
Αλλά από αυτή την πανδημία πρέπει να κρατήσουμε κάποια σοβαρά μηνύματα. Γιατί Μπορεί να μην έχουμε τη χαρά της προσωπικής επαφής, της χειραψίας, των εναγκαλισμών αλλά πρέπει να επιβιώσουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι και να συναναστρεφόμαστε μέσω άλλων τρόπων επικοινωνίας, γιατί κοινωνική απόσταση δεν σημαίνει και μοναξιά, δεν σημαίνει και αδράνεια.
Αυτή η κρίση μας έδειξε  ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, όπου μπορούμε, όλοι έχουμε την ευθύνη να ασκήσουμε συμπόνια και βοήθεια σε όποιον βρίσκεται σε ανάγκη.
Το ξέσπασμα αυτού του τρομερού κορωνοϊου έδειξε ότι αυτό που συμβαίνει σε ένα άτομο, μπορεί σύντομα να επηρεάσει ένα άλλο ον.
Ένα τέτοιο σοβαρό θέμα το οποίο στην εποχή της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις είναι η αύξηση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.
Και εκεί που μπορούμε όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη είναι να σπάσουμε τη σιωπή, να είμαστε σε επαγρύπνηση και δράση για κάθε γυναίκα που είναι θύμα.
Μηδενική αποδοχή και ανοχή της βίας κατά των γυναικών από όποιον κι αν προέρχεται και να επιδιώκουμε Τιμωρία των ενόχων. “
Στο πλαίσιο αυτής της σκέψης η Δημοτική Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας οργάνωσε την αποψινή συζήτηση για να στείλει το δικό της μήνυμα τόνισε και  η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ζίνα Μπαμπή.
Αναφέρθηκαν οι εισηγητές στα στατιστικά στοιχεία:
1 στις 3 γυναίκες (ποσοστό 35%) έχει υποστεί σωματική ή / και σεξουαλική
κακοποίηση παγκοσμίως.
Το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο είναι γυναίκες
1 στις 10 γυναίκες έχει υποστεί παρενόχληση στο διαδίκτυο ήδη από την
ηλικία των 15 ετών
Πάνω από 600 εκατομμύρια γυναικών ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν απαγορεύεται
137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό
τους ή κάποιον συγγενή.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, κατά τα έτη 2014 – 2017 σημειώθηκαν περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν το 70% των θυμάτων. Τη φετινή χρονιά, λόγω της πανδημίας και του συνακόλουθου εγκλεισμού, η ενδοοικογενειακή βία και ειδικότερα σε βάρος των γυναικών, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 20%.
Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην πρώτη ετήσια έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών και το έργο της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών, όπως επίσης και την κατάσταση της έμφυλης βίας στη χώρα μας, με έμφαση στην περίοδο της πανδημίας από τον Covid-19.
“Η δεκαετής και πλέον οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας, το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύ- μα του οποίου έγινε πρώτος και βασικός αποδέκτης, τα καινούρια δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας, η αναγκαία εφαρμογή αυστηρών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού με αποτέλεσμα τον εγκλει σμό γυναικών σε ήδη βίαια ή ασφυκτικά περιβάλλοντα ανέδειξαν τη βία κατά των γυναικών ως μια άκρως ανησυχητικά εντεινόμενη συμπεριφορά, με διαστάσεις που επιτακτικά επιβάλλουν τη δημιουργία αυστηρού πλέγματος δράσε- ων για την πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών.
Η Βία κατά των Γυναικών είναι φαινόμενο που οφείλεται ξεκάθαρα στη στερεοτυπική αντίληψη περί της κατωτερό- τητας του φύλου των γυναικών. Είναι η έκφανση μιας παγιωμένης επί αιώνες νοοτροπίας, κυρίαρχης και στη χώρα μας, που για να αποτιναχθεί απαιτείται η συστράτευση κάθε δύναμης, με επικεφαλής τη δύναμη της παιδείας και ακόλουθους την δύναμη της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και, φυσικά, του πολιτισμού.
Πρέπει να γίνει απολύτως ξεκάθαρο σε όλους ότι η βία κατά των γυναικών είναι συνεχώς υπαρκτή, με τη μορφή της λεκτικής απειλής, της σωματικής βλάβης, του συναισθηματικού εκβιασμού, της οικονομικής υποτέλειας, της εργασιακής αβεβαιότητας, του φόβου, του εξευτελισμού. Και πρέπει να είναι αυστηρά καταδικαστέα. Από όλους. Οχι μόνο γιατί κα- ταπατώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα της αξιοπρέπειας και της ισότητας αλλά και γιατί απογυμνώνεται η γυναικεία οντότητα από το δικαίωμά της στην ελευθερία.
Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που έχει την ευθύνη του συντονισμού των δράσεων για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων ενεργοποιήθηκε δυναμικά και κατά τη δραματική και για τη χώρα μας περίοδο της πανδημίας. Ανέδειξε την έμφυλη βία ως μία από τις πιο τραγικές συνέπειες του κοινωνικού περιορισμού.  ́Ισως πιο δυνατά από ποτέ ακούστηκε σε κάθε σπίτι το «Μίλα! Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη», «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές» και «Ζήτα βοήθεια. Γίνε η δύναμή σου». Και το μήνυμα λήφθηκε από δεκάδες γυναίκες θύματα, που αντέδρασαν σπάζοντας τη σιωπή τους και απευθύνθηκαν σε φίλους, ειδικούς και δομές, αναζητώντας προστασία. Γι’ αυτές τις γυναίκες-θύματα, αλλά και για όσες στο μέλλον ακολουθήσουν, έχουμε όλοι και όλες την υποχρέωση να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα περιστατικά βίας κάθε μορφής, να προσεγγίζουμε τα θύματα με διακριτικότητα και σεβασμό, να ενθαρρύνουμε την καταγγελία της βίαιης συμπεριφοράς, να προστατεύσουμε την αξιοπρέπεια και τη ζωή.
Αν κάτι από τα παραπάνω συνέβαινε στη σύντομη ζωή της Ελένης Τοπαλούδη, η νέα γυναίκα δεν θα είχε χαθεί τόσο τραγικά. Η Ελένη ήταν το θύμα της βάναυσης συμπεριφοράς βιαστών και δολοφόνων, επειδή είχε ένα μόνο χαρακτηριστικό: το φύλο της. ́Ήταν γυναίκα.
Στο όνομα μιας Ελένης αγωνιζόμαστε κάθε μέρα για να εδραιώσουμε το δικαίωμα των γυναικών στην ελευθερία, τον έρωτα, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την ασφάλεια. Αγωνιζόμαστε μαζί όλες και όλοι, κοινωνία των πολιτών και κράτος, για να εδραιώσουμε το δικαίωμα στην ισότητα και τη ζωή.”
Έγινε αναφορά και στη διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρέμβασή του «Όποιος γνωρίζει και σιωπά είναι συνένοχος» .
Τέλος ο κάθε εισηγητής ανέπτυξε το θέμα από τη δική του επιστημονική σκοπιά αλλά όλοι κατέληξαν  στο συμπέρασμα , ότι έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος στο δικαικό σύστημα, γιατί αν η γυναίκα ακόμη κι αν βρει το θάρρος και τη δύναμη να υποδείξει το θύτη, αν δεν αισθάνεται ότι ο νόμος θα την προστατεύσει, δεν θα φθάσει τελικά σε καταγγελία.

https://www.facebook.com/1792597037685149/videos/425229501984317/

Δημοσιεύτηκε από Φαίνη Χατζηαθανασιάδου-Feni Chatziathanasiadou στις Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Facebook Comments