Δορυφόροι επιβεβαιώνουν την καθίζηση του πύρογυ του Σαν Φρανσίσκο

millennium_tower_sinking_node_full_image_2Οι δορυφόροι Sentinel-1 έχουν δείξει ότι ο ουρανοξύστης Millenium Tower στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο βουλιάζει μερικά εκατοστά κάθε χρόνο. Μελετώντας την πόλη, οι επιστήμονες λαμβάνουν βοήθεια για να βελτιώσουν την παρακολούθηση των αστικών εδαφικών μετακινήσεων, κυρίως για κεντρικά σημεία καθίζησης στην Ευρώπη.

Ο πύργος του Σαν Φρανσίσκο ( Millennium Tower ), ένας ουρανοξύστης 58 ορόφων που ολοκληρώθηκε το 2009, έχει πρόσφατα δείξει σημάδια καθίζησης και κλίσης. Παρόλο που η αιτία δεν έχει προσδιοριστεί, θεωρείται ότι οι μετακινήσεις συνδέονται με τους υποστηρικτικούς πυλώνες που δεν στηρίζονται τόσο γερά στο βραχώδες υπέδαφος.

Για να εξετάσουν αυτές τις ήπιες μετακινήσεις, οι επιστήμονες ένωσαν πολλαπλές σαρώσεις της ίδιας περιοχής με τη χρήση ραντάρ από τους δίδυμους Sentinel-1 δορυφόρους Copernicus για να εντοπίσουν ήπιες αλλαγές στην επιφάνεια- σε ακρίβεια χιλιοστών. Η τεχνική αυτή δουλεύει καλά με κτίρια επειδή αντανακλούν καλύτερα τις ακτίνες των ραντάρ.

san_francisco_displacement_node_full_image_2

San Francisco displacement

Είναι επίσης χρήσιμη για να εντοπίζει εκτοπισμένα σημεία πάνω σε μεγάλες περιοχές, χάρη στην ευρεία κάλυψη και τις συχνές επισκέψεις των δορυφόρων Sentinel-1.

Δουλεύοντας με την ESA, η ομάδα αποτελούμενη από τις εταιρίες Norut, PPO.labs και τη Γεωλογική Επιθεώρηση Νορβηγίας έχουν ήδη χαρτογραφήσει και άλλες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο που μετακινούνται. Αυτές περιλαμβάνουν κτίρια πάνω στην σεισμογενή περιοχή HaywardFault, όπως και καθιζήσεις στην  πρόσφατα δημιουργημένη γη στον κόλπο του Σαν Ράφαελ.

Μία ανύψωση του εδάφους εντοπίστηκε γύρω από την πόλη Pleasanton, πιθανόν από ανανέωση των υπεδάφιων υδάτων μετά από μία ξηρασία που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και τέλειωσε το 2015.

Η μετακίνηση στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο

Ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοιες καθιζήσεις, και η μελέτη της πόλης του Σαν Φρανσίσκο βοηθάει επειδή παρουσιάζει πληθώρα χαρακτηριστικών.

Για παράδειγμα, η περιοχή γύρω από το σταθμό του τρένου στο Όσλο της Νορβηγίας είναι μία ανακαινισμένη περιοχή. Νεότερα κτίρια όπως η κοντινή όπερα, έχουν κατάλληλα θεμέλια στο βραχώδες υπέδαφος, αλλά τα παλαιότερα σημεία του σταθμού αντιμετωπίζουν σοβαρές καθιζήσεις.

“Η εμπειρία και η γνώση που κερδίζεται μέσα από το πρόγραμμα Επιστημονικής Εκμετάλλευσης των επιχειρησιακών αποστολών της ESA μας δίνει σιγουριά ότι οι Sentinel είναι μια αρκετά  πολύπλευρη και αξιόπιστη πλατφόρμα για παρακολούθηση επιχειρησιακών παραμορφώσεων στη Νορβηγία και παγκοσμίως», σημειώνει ο John Dehls από τη Γεωλογική Επιθεώρηση της Νορβηγίας.

Οι μελέτες του Σαν Φρανσίσκο και του Όσλο ανοίγουν τον δρόμο για μετακίνηση από μελέτες συγκεκριμέων περιπτώσεων σε ένα εθνική ή ακόμα ηπειρωτική υπηρεσία παραμόρφωσης εδάφους.

oslo_train_station_on_the_move_node_full_image_2

Oslo train station on the move

“Η αποστολή Copernicus Sentinel-1 κάνει, για πρώτη φορά, δυνατόν την έναρξη επιχειρήσεων για υπηρεσίες χαρτογράφησης παραμορφώσεων σε εθνικό επίπεδο”, αναφέρει ο Dag Anders Moldestad από το Διαστημικό Κέντρο Νορβηγίας.

Η πολιτική ανοιχτών δεδομένων και η τακτική κάλυψη του Copernicus υπόσχεται αξιόπιστες και χαμηλού κόστους υπηρεσίες.

“Στη Νορβηγία, έχουμε ήδη αρχικοποιήσει ένα πρότζεκτ για να παρέχουμε βασικά προϊόντα παραμόρφωσης για το κοινό, με μία δωρεάν και ανοικτή πολιτική δεδομένων. Πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη δουλεύουν προς την δημιουργία παρόμοιων υπηρεσιών”, σημειώνει ο Dr Moldestad.

Το ζεύγος Sentinel-1 παρέχει «όραση με ραντάρ» για το πρόγραμμα παρακολούθησης της Ευρώπης Copernicus. Επιπροσθέτως,  για να παρατηρήσουν μετακινήσεις του εδάφους, τροφοδοτούν αρκετές άλλες υπηρεσίες για να παρακολουθούν τον πάγο στην Αρκτική θάλασσα, τακτική χαρτογράφηση θάλασσας-πάγου, παρακολούθηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, χαρτογράφηση για διαχείριση δασών, νερού και εδάφους και χαρτογράφηση για υποστήριξη ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων.

Facebook Comments