Μειώσεις των δημοτικών τελών για το 2017 στον Δ.Ηρακλείου Αττικής

municipality-of-irakleio-attikis-logoΜειώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα δουν από τη νέα χρονιά χιλιάδες Ηρακλειώτες, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε γενναίες εκπτώσεις, που φτάνουν ακόμα και στην πλήρη απαλλαγή, στα δημοτικά τέλη που θα ισχύσουν στην πόλη από 1-1-2017. Μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής το δημοτικό συμβούλιο – στην τελευταία του συνεδρίαση – ενέκρινε την περαιτέρω μείωση του ύψους της δημοτικής φορολογίας για ακόμα περισσότερους πολίτες που ανήκουν στις λεγόμενες οικονομικά αδύναμες ομάδες πληθυσμού, με ενδεικτικότερο παράδειγμα την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μακροχρόνια άνεργων (δηλαδή από 12 μήνες και πάνω), οι οποίοι αριθμούνται περίπου στους 2.500!

Για όσους δεν ανήκουν στις εν λόγω ομάδες, η δημοτική φορολογία θα παραμείνει «παγωμένη» για ακόμα μια χρονιά, σε μια προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής να μην επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με περισσότερα βάρη από όσα ήδη έχει.

 

Ακόμα περισσότεροι στις εκπτώσεις, διατηρούνται οι απαλλαγές των προηγούμενων ετών

Με τη νέα απόφαση του Δήμου αυξάνονται οι κατηγορίες πολιτών που έχουν πλέον μείωση ή πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Έτσι λοιπόν,

Πλήρους απαλλαγής από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

  • οι μακροχρόνια άνεργοι (έχοντες ανεργία, δηλαδή, 12 μηνών και άνω)
  • οι δικαιούχοι επιδομάτων ένδειας, όπως είναι καταγεγραμμένοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου
  • οι πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 24.000, προσαυξανόμενο 2.000 ανά παιδί και όπως ορίζει ο σχετικός νόμος
  • οι τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000
  • οι τρίτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000
  • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 15.000 ετήσιο εισόδημα
  • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 30.000 ετήσιο εισόδημα

Έκπτωσης 50% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται:

  • οι μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 18.000
  • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και έως 20.000 ετήσιο εισόδημα
  • τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και έως 50.000 ετήσιο εισόδημα

Τέλος, έκπτωσης 30% από τη δημοτική φορολογία δικαιούνται όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Επιπλέον, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, σε μια προσπάθεια να τονώσει την επιχειρηματικότητα στην πόλη, διευρύνει την περυσινή πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής για ευνοϊκή φορολογία στις νέες επιχειρήσεις και προσφέρει απαλλαγή από το 50% της δημοτικής φορολογίας για τα δύο, πλέον, πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους (από ένα έτος  που ίσχυε φέτος. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις εστίασης).

«Επιλέξαμε, αντί για μια οριζόντια μείωση τελών, η οποία θα είχε ελάχιστο αντίκτυπο στο σύνολο των κατοίκων της πόλης, να προχωρήσουμε σε στοχευμένες, γενναίες – ακόμα και σε ύψος 100% – μειώσεις της δημοτικής φορολογίας στους συμπολίτες μας, που το έχουν περισσότερο ανάγκη ώστε να υπάρξει μια πραγματική και ουσιαστική ανακούφιση των βαρών του οικογενειακού τους προϋπολογισμού», τόνισε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Φίλανδρος.

 

Κοινωνικό πρόσωπο στη δημοτική φορολογία χωρίς υστέρηση των υπηρεσιών καθαριότητας

Όμως τα δημοτικά τέλη προορίζονται στην ανταπόδοσή τους ως υπηρεσίες καθαριότητας προς τους πολίτες. Έτσι, ο Δήμος πέραν από το κοινωνικό πρόσωπο που πρέπει να δείξει στην οικονομική του πολιτική, οφείλει, παράλληλα, να μην στερήσει την πόλη από τα στάνταρ της ποιότητας ζωής που πρέπει να έχουν οι Ηρακλειώτες.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Νίκο Σπυρόπουλο, ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής, τόσο για την χρονιά που τελειώνει, όσο και για την επόμενη, συνδυάζει τη δυνατότητα απαλλαγής των ευπαθών ομάδων πληθυσμού από τη δημοτική φορολογία, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Απόδειξη τούτου ότι, παρόλο που η νέα δημοτική αρχή, από την αρχή της θητείας της, εφάρμοσε μειώσεις και απαλλαγές για τα δημοτικά τέλη χιλιάδων Ηρακλειώτων, κατάφερε, παράλληλα, να ανεβάσει επίπεδο στην καθαριότητα της πόλης.

Η αγορά νέων οχημάτων επιτρέπει, πλέον, στον Δήμο να έχει 9 απορριμματοφόρα που καθημερινά καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης, σε συνδυασμό με την δράση του καινούργιου σαρώθρου και του νέου καδο-πλυντηρίου.

«Παραλάβαμε έναν αποδυναμωμένο στόλο οχημάτων. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια καταφέραμε να αναστρέψουμε την εικόνα και να βελτιώσουμε την καθαριότητα της πόλης», σχολίασε ο κ. Σπυρόπουλος.

 

Νίκος Μπάμπαλος: Ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων για όλους

«Σε ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο περιβάλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η κρατική χρηματοδότηση βαίνει μειούμενη, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής οφείλει και καταφέρνει να στέκεται στα πόδια του στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Μπορεί και υποστηρίζει τις οικογένειες των Ηρακλειωτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τόσο μέσω τον κοινωνικών προγραμμάτων, αλλά και με τη μείωση της δημοτικής φορολογίας, χωρίς, όμως, παράλληλα να θυσιάζει το επίπεδο που θέλουμε στην ποιότητα ζωής στην πόλη», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος.

Ο δήμαρχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύντομα να υπάρξει απόφαση και για οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών για όλους τους Ηρακλειώτες, συνδυάζοντας μια τέτοια προοπτική με την θετική κατάληξη της διεκδίκησης των ανταποδοτικών οφελών  από τις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην πόλη: «Για πρώτη φορά βάλαμε στα ταμεία του Δήμου ανταποδοτικά οφέλη από ΣΤΑΣΥ και ΟΣΕ, έπεται δε και η σχετική διεκδίκηση από την Αττική Οδό. Αυτά τα χρήματα θα πάνε σε κοινωνική πολιτική και θα δώσουν τη δυνατότητα για οριζόντιες μειώσεις της δημοτικής φορολογίας, οι οποίες θα είναι ουσιαστικές και αισθητές για όλους και όχι ψίχουλα μόνο και μόνο για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των κατοίκων».

 

Facebook Comments