«3ο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής»

maritime2Το «3ο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής» θα διεξαχθεί την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.), σε συνδιοργάνωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.), υπό την αιγίδα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η θεματολογία αφορά σε θέματα γεωπολιτικής, ναυτικής στρατηγικής, αλλά θα εξετάσει και τα κρίσιμα ζητήματα της θαλάσσιας ασφάλειας και των σύγχρονων ενεργειακών πολιτικών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών, η Σχολή Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Οι ομιλητές προέρχονται από το χώρο της ναυτιλίας, των ενόπλων δυνάμεων και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το Συνέδριο θα λειτουργήσει ως forum ανταλλαγής προβληματισμών, βοηθώντας στην αλληλοκατανόηση και στη τελική σύνθεση μιας γενικής εικόνας για την ελληνική υψηλή στρατηγική, σε σχέση με τις πολιτικές που αφορούν την οικονομία της θάλασσας, τη θαλάσσια ασφάλεια και την αμυντική/ στρατιωτική διάσταση της. Το Ινστιτούτο εντάσσει το «3ο Συνέδριο Ελληνικής Υψηλής Στρατηγικής» στη διαδικασία εκπλήρωσης του σημαντικού του ρόλου, να αποτελεί ενεργό τμήμα της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας και φορέα διαλόγου για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.), είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών για τη δημιουργία ενός φορέα, που συντονίζει το ερευνητικό και επιμορφωτικό έργο των διεθνολόγων του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το Ι.ΔΙ.Σ. είναι Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (Ε.Π.Ι.) και συνδέεται οργανικά με το Τμήμα Δ.Ε.Σ. του Παντείου Πανεπιστημίου, διατηρώντας όμως διοικητική και οικονομική αυτονομία. Σκοπός του είναι η μελέτη των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η εξέταση και παρακολούθηση των διμερών και πολυμερών σχέσεων της Ελλάδας, η μελέτη ειδικών θεμάτων διεθνούς δικαίου, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και η υποβοήθηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Για την επίτευξη των παραπάνω το Ινστιτούτο προωθεί την έρευνα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς, αναπτύσσει σχέσεις και συνεργάζεται με ημεδαπά και αλλοδαπά ΑΕΙ, Σχολές ή Τμήματά τους, ημεδαπά ή αλλοδαπά ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα ή οργανισμούς του ιδίου ή παρεμφερούς επιστημονικού ενδιαφέροντος, με Μ.Κ.Ο., Υπουργεία και άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, αλλά και με ιδιώτες. Ακόμη, συγκεντρώνει πηγές, δημιουργεί βάσεις δεδομένων, συγκροτεί βιβλιοθήκη δανειστικού χαρακτήρα και αρχείο υλικού και προμηθεύεται τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το Ινστιτούτο αποτελείται από 4 ερευνητικούς τομείς:

Τομέας Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

Τομέας Ευρωατλαντικών Μελετών, Τομέας Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης

Τομέας Αμυντικών Θεμάτων

Τομέας Ρωσίας και Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης

και το Παρατηρητήριο Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

Επίσης, συνδέεται με Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών ( ΚΕ.Μ.ΜΙ.Σ.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το Ι.ΔΙ.Σ. εκπονεί ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές μελέτες που ανατίθενται από δημόσιους φορείς ή χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, στην προσπάθειά του να αποτελέσει το δημόσιο βήμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο σε θέματα διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, το Ι.ΔΙ.Σ. διοργανώνει

συνέδρια: «Η Τουρκία μετά τις εκλογές», «Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους:  Επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη», «Μέση Ανατολή, Ελλάδα, Ευρώπη… Μετακινούμενοι πληθυσμοί»

σεμινάρια: Ετήσιο Διεθνές Θερινό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, Σεμινάριο Αμερικανικών Σπουδών, Κύκλος Σεμιναρίων «Δια Βίου Μάθησης»

παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και διαλέξεις.

 

Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.)

Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα, Τηλ.: 210 33.12.325-7 Fax: 210 33.13.575

URL: http://www.idis.gr  – Facebook:/Institute of International Relations

Facebook Comments