Το ExoMars φτάνει στον Κόκκινο Πλανήτη

exomars_2016_approaching_mars_largeΗ αποστολή ExoMars 2016 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, το σκάφος προσγείωσης Schiaparelli θα κατέβει στην επιφάνεια του πλανήτη.

Το ExoMars είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της ESA και του Ρωσικού Οργανισμού ΔιαστήματοςRoscosmos, και περιλαμβάνει την είσοδο σε τροχιά του σκάφους Trace Gas Orbiter (TGO)) και την κάθοδο και προσγείωση του σκάφους Schiaparelli.

Το σκάφος TGO θα κάνει μία λεπτομερή καταγραφή των ατμοσφαιρικών αερίων του Άρη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σπάνια αέρια, όπως το μεθάνιο, η ύπαρξη του οποίου συνεπάγεται ότι υπάρχει ενεργή πηγή ροής. Το σκάφος στοχεύει να μετρήσει την εξάρτηση του μεθανίου από γεωγραφικούς και εποχιακούς παράγοντες και να βοηθήσει να ανακαλύψουμε αν αυτό προέρχεται από μια γεωλογική ή βιολογική πηγή.

Το TGO θα ξεκινήσει την επιστημονική του αποστολή στο τέλος του 2017, μετά από ένα χρόνο πολύπλοκων ελιγμών για να κυκλοποιήσει την τροχιά του. Θα λειτουργήσει επίσης και σαν τηλεπικοινωνιακό μέσο για το σκάφος εξερεύνησης του ExoMars το 2020.

Το Schiaparelli θα διαχωριστεί από το TGO στις 16 Οκτωβρίου, μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα για μία κάθοδο διάρκειας έξι λεπτών προς την περιοχή προσγείωσης, στο Meridiani Planum, στις 19 Οκτωβρίου.

Η κάθοδος του Schiaparelli στον Άρη

Θα δοκιμάσει ένα έυρος τεχνολογιών για να ενεργοποιήσει μία ελεγχόμενη κάθοδο και προσγείωση στον Άρη σε μία προετοιμασία για επόμενες αποστολές, περιλαμβάνοντας μία «ασπίδα» θερμότητας, ένα αλεξίπτωτο, ένα σύστημα προώθησης και ένα σύστημα σύγκρουσης.

Το Schiaparelli επίσης μεταφέρει ένα μικρό επιστημονικό πακέτο που θα καταγράφει την ταχύτητα του αέρα, την υγρασία, την πίεση και την θερμοκρασία στο σημείο προσγείωσης του, όπως και να πραγματοποιήσει τις πρώτες μετρήσεις των ηλεκτρικών πεδίων στην επιφάνεια του Άρη, που ίσως δώσουν διαίσθηση για το πώς ενεργοποιούνται οι καταιγίδες σκόνης.

Ο διαχωρισμός του Schiaparelli από το TGO θα καλυφθεί σε ζωντανή μετάδοση.

Facebook Comments