Συγκίνηση για την επαναλειτουργία της Μητρόπολης της Αθήνας (video)

mhtropolι-1021x580Ο Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Ναός των Αθηνών επαναλειτούργησε μετά την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι δύο σεισμοί του 1981 και του 1999 και χρειάστηκαν εντατικές εργασίες αποκατάστασης επί 8 χρόνια.

Στις 7 το απόγευμα τελέστηκε με ιδιαίτερες τιμές ευχαριστήρια δέηση και μέγας εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο, παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας και μεταδόθηκε απευθείας από την ΕΡΤ1. Την Κυριακή το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και το απόγευμα στην κεντρική πλατεία μπροστά από τον ιερό καθεδρικό ναό θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα».

mhtropoli-2Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και βρίσκεται στην πλατεία Μητροπόλεως. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και τα εγκαίνια έγιναν το 1862. Αρχικά η Μητρόπολη Αθηνών επρόκειτο να ανεγερθεί στην οδο Πανεπιστημίου δίπλα από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών ωστόσο η περιοχή θεωρήθηκε τότε ερημική και τελικά ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να ανεγερθεί στην παλαιά πόλη. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 έπληξαν τη στατική του επάρκεια και προκάλεσαν ρωγμές στις τοιχογραφίες, στα γλυπτά , τα διακοσμητικά στοιχεία καθώς και στο εξωτερικό του ναού.

 

mhtropoli-1Ανακαινίσθηκαν πλήρως η μαρμάρινη λάρνακα όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και η αργυρή της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Καινούργια προσθήκη στον ιερό ναό είναι τμήμα της αλυσίδας του Αποστόλου Παύλου.

Στα πολύτιμα κειμήλια της μητρόπολης Αθηνών συγκαταλέγεται η εικόνα της Παναγίας η αμόλυντος, μια εικόνα με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία καθώς είναι αφιέρωμα των αξιωματικών και των οπλιτών που επέζησαν από το 505 τάγμα μαχητών του Γράμμου, τα δισκοπότηρα του μητροπολίτη Αθηνών Καλλιγά, άμφια του 19ου αιώνα που προήλθαν από τη Ρωσία, χειρόγραφα και Ευαγγέλιο του 16ου αιώνα και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

Οι σκαλωσιές που έκρυβαν την πρόσοψη του ναού αφαιρέθηκαν μετά από περίπου δυο δεκαετίες. Η μητρόπολή Αθηνών παραδίδεται στους πιστούς οι οποίοι πια θα μπορούν να τελούν και μυστήρια.

Πηγή: ΕΡΤ

Facebook Comments