Πρόγραμμα ανάδειξης φανών διαδρομής Αδριάνειου Υδραγωγείο

a16cf605-89f3-4ffc-b47b-25164b60098eΤην πρωτοβουλία να προστατευτούν, να συντηρηθούν αλλά και να αναδειχτούν οι, λεγόμενοι, φανοί του Αδριάνειου Υδραγωγείου, οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε πλέον των δέκα σημείων της πόλης, αναλαμβάνει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης, ο Δήμος ξεκινά συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων για να καταγράψει τους φανούς ώστε, μαζί με τους παραπάνω φορείς, να καταρτίσουν πλάνο για την διατήρηση και την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομίας.

Προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, έχει ξεκινήσει ήδη την σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους τομείς, ενώ είχε πρόσφατα συνάντηση με τον αρχαιολόγο, Γιώργο Αλεξόπουλο, υπεύθυνο  στην Υπηρεσία Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να οριστούν τα επόμενα βήματα, ξεκινώντας από την αποτύπωση στον χάρτη της πόλης των σημείων στα οποία υπάρχουν οι φανοί.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο Δήμος δεν μπορεί αυτόβουλα να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης και προστασίας των ιστορικών αυτών σημείων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για αρχαίες κατασκευές, ο χειρισμός των οποίων χρειάζεται εξειδίκευση και τεχνογνωσία που έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας θα μπορέσουν να αναδείξουμε τους φανούς της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, μια ιστορική κληρονομία που έμμενε ξεχασμένη στα χρόνια…», σχολιάζει ο Νίκος Μπάμπαλος.

 

* Φανοί, είναι τα σημεία της διαδρομής του Αδριάνειου Υδραγωγείου, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως είσοδος και έξοδος στο δίκτυο του αγωγού. Είναι μικροί τρούλοι που εξέχουν από το έδαφος ενώ χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πριν.

Facebook Comments