Περιφερειακή ενημερωτική συνάντηση του Ξ.Ε.Ε. στην Κέρκυρα

Με τη συμμετοχή 170 περίπου ξενοδόχων πραγματοποιήθηκε χθες στην Κέρκυρα η περιφερειακή ενημερωτική συνάντηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με συνδιοργανωτή την Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας.IMG_2148

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης, αναφέρθηκε στις προοπτικές, αλλά και στα προβλήματα του κλάδου, που επιδεινώνονται με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις επί της διαμονής, οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητά του.

Παράλληλα τόνισε ότι η αρρύθμιστη αγορά των κατοικιών που διατίθενται προς μίσθωση σε τουρίστες, αποκτά μέρα με τη μέρα εκρηκτικές διαστάσεις, υποχρεώνοντας τον κλάδο των καταλυμάτων σε ανασύνταξη, συσπείρωση και περιφρούρηση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Ακολούθως ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε περαιτέρω στα στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τα Ιόνια νησιά, η οποία αναδεικνύει μια σταθερά ενθαρρυντική εικόνα για τον τουρισμό των Ιονίων νήσων, δεδομένου ότι στο χρονικό διάστημα 2000-2015 το ξενοδοχειακό δυναμικό κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση κατά 30% περίπου, πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη του μέσου όρου της χώρας. Μάλιστα, η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε και μια ιδιαίτερα σημαντική ποιοτική αναβάθμιση αφού καταγράφεται μεγάλη αύξηση των πεντάστερων ξενοδοχείων σε όλα τα Ιόνια νησιά.IMG_2119

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ΞΕΕ θα πορευθεί με γνώμονα την ενότητα και την ποιότητα, με απτές αποδείξεις την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων που ενώνει το σύνολο των τουριστικών καταλυμάτων υπό ενιαίο σύστημα κατάταξης με δικλείδες ποιοτικής διασφάλισης. Σημείωσε δε ότι θα δοθεί έτι περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του θεσμού του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟυ που στηρίζει και ταυτόχρονα ενώνει την τοπική οικονομία σε προσφορά ποιοτικών τοπικών προϊόντων στο πρωινό των τουριστικών καταλυμάτων.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Μπράμος, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΞΕΕ, επισήμανε εκ μέρους των μελών της Ένωσης, το μέγιστο πρόβλημα του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, καθώς και μια σειρά από προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα ξενοδοχεία με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όπως οι υπέρογκες αμοιβές για συγγενικά δικαιώματα, ο μη καθορισμός του αντιτίμου για την χρήση αιγιαλού και παραλίας για τις όμορες στον αιγιαλό ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η αδυναμία ανταπόκρισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικά της Πολιτείας όσον αφορά στη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και δικτύων.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων της περιφέρειας και του δήμου, του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Σ. Γαλιατσάτου και του Αντιδημάρχου  κ. Β. Καββαδία.

Τέλος, έγιναν παρουσιάσεις για τη διαδικασία κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και κλειδιών,  το πρόγραμμα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ του ΞΕΕ, τις τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο για το “sharing economy”, καθώς και για τα τουριστικά χαρακτηριστικά των Ιονίων Νήσων, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στη σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ.

Μελέτη ΙΤΕΠ με τα τουριστικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:

Ionia-Nisia_Tourism_Characteristics_180516

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments