Οι ακατάλληλες παραλίες σε Πόρο-Ύδρα -Σπέτσες

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι  σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και αφορά την ποιότητα των  νερών κολύμβησης σε πολυσύχναστες παραλίες της Ελλάδας αλλά και το πόσιμο νερό των περιοχών αυτών. Σήμερα δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σε νερά κολύμβησης για 17 πολυσύχναστες παραλίες αλλά και  6 σημείων  νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στον Πόρο, στην Ύδρα αλλά και στις Σπέτσες.  

Η μεγάλη  έρευνα  που αφορά τις παραλίες αλλά και το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης  σε πανελλαδικό επίπεδο, άρχισε τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του Ιουλίου. Το ΠΑΚΟΕ θα δίνει σταδιακά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες των νερών κολύμβησης στις παραλίες, για να μπορούν να γνωρίζουν οι πολίτες που μπορούν να κολυμπούν ελεύθερα, χωρίς να βάζουν την υγεία την δική τους και των παιδιών τους  σε κίνδυνο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να γνωρίζουν και για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

Οι δειγματοληψίες αυτές, γίνονται από επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, (χημικοί, βιολόγοι κλπ.)

Από κάθε σημείο (παραλία ή βρύση), συλλέγονται δείγματα νερού. Στη συνέχεια τα δείγματα αυτά, μεταφέρονται σε ψυγείο και με απόλυτη ασφάλεια στα πιστοποιημένα εργαστήρια που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ και γίνονται οι αναλύσεις.

 

Φωτογραφίες από παραλίες που έγιναν δειγματοληψίες

 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_02-791x1024

 

 

Φωτογραφίες από τα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_03-791x1024

 

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης και στο πόσιμο νερό σε Πόρο, Ύδρα  και Σπέτσες 

Στα νησιά αυτά πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε θαλασσινό νερό σε 17 σημεία. Από αυτές τις παραλίες οι 7 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση  και οι 10 κατάλληλες.

Σχετικά με τον έλεγχο στο πόσιμο νερό,  από τα 6 σημεία που ελέγχθηκαν, στα 4 το νερό βρέθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

 Τι αναφέρει η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ

 

Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες  θαλασσινού και πόσιμου  νερού στις 29 Ιουνίου 2016  στον Πόρο, στην Ύδρα και στις Σπέτσες με τις παρακάτω συνθήκες:

Μερικές  δειγματοληψίες έγιναν στα 5 μέτρα μέσα στη θάλασσα , ενώ  άλλες έγιναν σε διαφορετικά σημεία αρκετά μακριά από την ακτή.

Η μέθοδος ανίχνευσης και καταμέτρησης  του μικροβιακού φορτίου ή ζωντανού μικροβιακού πληθυσμού βακτηρίων E.coli, των ολικών κολοβακτηριοειδών και εντερόκοκκων, στο αρχικό δείγμα έγινε  με την μέθοδο  Διήθησης  δια μέσου μεμβράνης πόρου 0,45 μm συγκεκριμένης ποσότητας (100mlδείγματος νερού).

Τα αποτελέσματα της εκτιμήσεως των μικροβιακών πληθυσμών που παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες εκφράζονται ως αριθμός βιώσιμων μονάδων, δηλαδή σε Colony Forming Units (CFU)  ανά 100 ml δείγματος νερού (cfu/100 ml).

 

Επεξήγηση: Κ= κατάλληλη παραλία ή νερό κατάλληλο προς πόση

Α= ακατάλληλη παραλία ή νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση

 

 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_05-791x1024

 

 

 ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_06-791x1024

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_07-791x1024

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_08-791x1024

ΔΕΛΤΙΟ-ΤΥΠΟΥ-ΠΟΡΟΣ-ΥΔΡΑ-ΣΠΕΤΣΕΣ-_Page_09-791x1024

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από το μολυσμένο νερό

 

Εάν το νερό είτε πόσιμο, είτε αυτό που απολαμβάνουμε κάνοντας μπάνια στη θάλασσα, δεν είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τότε είναι δυνατόν να γίνει το αίτιο μεταφοράς, διασποράς και μετάδοσης στον πληθυσμό παθογόνων μικροοργανισμών και επομένως να γίνει πρόξενος εκτεταμένων επιδημιών υδρικής προελεύσεως. Είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχει γίνει μετάδοση ασθενειών με το πόσιμο νερό. Οι μικροοργανισμοί που έχουν ενδιαφέρον για την ποιότητα του νερού από άποψη υγιεινής είναι κυρίως οι ιοί, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι ελμίνθες (helminthes) ή παρασιτικοί σκώληκες. Επίσης μερικοί μικροοργανισμοί συνδέονται με προβλήματα οσμής και γεύσης στο νερό καθώς και με εμφανίσεις γλοιωδών μικροβιακών μαζών στο εσωτερικό των σωληνώσεων του δικτύου διανομής (βακτήρια, φύκη, μύκητες).

 

Η Ευρωπαϊκή κανονιστική διάταξη (98/83/CE) θέτει όρια για τις ελάχιστες τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στα πόσιμα νερά για να είναι ασφαλή και κατάλληλα για τον άνθρωπο, ήτοι:

 

  • Απουσία Escherichia coli σε 100ml νερού
  • Απουσία Enterococcus σε 100ml νερού

 

 

Facebook Comments