Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων

Με τη διάλεξη «Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων» του γάλλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Nτομινίκ Φερναντέζ [Dominique Fernandez] συνεχίζεται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνικά βραβεία – Σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται βραβευμένοι γαλλόφωνοι λογοτέχνες. Η διάλεξη του Ντομινίκ Φερναντέζ, βασισμένη σε προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα για ένα πάθος που φιλοδοξεί να είναι αντικειμενικό, πραγματοποιείται στη γαλλική γλώσσα (με ταυτόχρονη μετάφραση) την Παρασκευή 13 Μαΐου, ώρα 19:00 και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Tη συζήτηση συντονίζει η Μαρί-Κριστίν Βαντόρν [Marie-Christine Vandoorne], Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (ώρα έναρξης διανομής 17:30).
Στη Γαλλία…
…, όπου τα λογοτεχνικά βραβεία αποτελούν κοινωνικό φαινόμενο, πολλαπλασιάζονται διαρκώς οι λογοτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ κάθε χρόνο δίνονται πάνω από 2.000 βραβεία,  με δημοφιλέστερο το βραβείο Goncourt, η απονομή του οποίου εκτοξεύει τις πωλήσεις των βιβλίων και απογειώνει την καριέρα του εκάστοτε συγγραφέα.
Οι συναντήσεις του Κύκλου «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα» έχουν σκοπό να θέσουν ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική δύναμη και έκφρασή της, αλλά και να ενισχύσουν περισσότερο τη  θέση που κατέχει η ποιητική, θεατρική και μυθιστορηματική πλευρά της λογοτεχνίας στις εκδηλώσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Dominique Fernandez
Ο Ντομινίκ Φερναντέζ (γενν. 1929) έχει τιμηθεί με το βραβείο Médicis (1974) για το μυθιστόρημά του Πορπορίνο ή τα μυστήρια της Νάπολης (Εκδ. Grasset) καθώς και με το βραβείο Goncourt (1982) για το Εγώ ο Πιέρ Πάολο στα χέρια του αγγέλου (Grasset), κεντρικός ήρωας του οποίου είναι ο σκηνοθέτης Πιερ Πάολο Παζολίνι. Το 2007 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.
Ο Φερναντέζ είναι απόφοιτος της École normale supérieure του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής ιταλικών και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Rennes 2. Γράφει και ταξιδεύει διαρκώς από το 1959 –οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο L’Écorce des pierres [Ο φλοιός των πετρών]– μέχρι και φέτος, που δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Adieu, Palmyre [Αντίο, Παλμύρα]. Ολόκληρο το έργο του αναφέρεται στην διπλή εμπειρία του λογοτέχνη-ταξιδευτή, μια εμπειρία που θέτει τη γνώση στην υπηρεσία της δημιουργίας.
Ο Ντομινίκ Φερναντέζ είναι λάτρης της Μεσογείου και έχει ζήσει στη Νάπολη και τη Σικελία. Έχει εξερευνήσει όλες τις παράκτιες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, γεγονός που μαρτυρούν εύγλωττα κάποιοι από τους τίτλους των βιβλίων του: Mère Méditerranée [Μητέρα Μεσόγειος] (Grasset), Méditerranées [Μεσόγειες] (Imprimerie Nationale / Actes Sud), Le Radeau de la Gorgone [Η σχεδία της Γοργόνας] (Grasset), Le Piéton de Rome [Ο πεζός της Ρώμης] (Philippe Rey).
Ομιλητής
Dominique Fernandez,
βραβείο Médicis 1974, βραβείο Goncourt 1982, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας

Συντονίζει
η Marie-Christine Vandoorne,
Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα
και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Παρασκευή 13 Μαΐου   
Ώρα έναρξης: 19:00

Ελεύθερη είσοδος μόνο
με δελτία προτεραιότητας.  
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

 

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
13 Μαΐου 2016/19:00

Ελεύθερη είσοδος
με δελτία προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.

Facebook Comments