Κρανίου τόπος η νότια Χίος [ΦΩΤΟ]

dsc_0597_0 (1)Τις πληγές της για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια μετρά η νότια Χίος που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφικής πυρκαγιάς τα προηγούμενα δύο 24ωρα.

 Τα τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα και τα 2 canadair των οποίων τα πληρώματα διανυκτέρευσαν στη Χίο, απογειώθηκαν λίγο μετά τις 06:00 το πρωί επιχειρώντας μέχρι και αυτή την ώρα συνεχείς ρίψεις νερού στην περιοχή όπου το βράδυ της Δευτέρας αντιμετώπιζε πρόβλημα, δηλαδή στην αγροτοδασική έκταση από τη Βέσσα προς τα Αρμόλια.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς στα χωριά Βέσσα, Ελάτα και Λιθί είναι αποκαρδιωτική αφού το μαύρο διαδέχθηκε τις πρώτες προσπάθειες της φύσης να αναβλαστάνει μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Κουφάρια δέντρων, διάσπαρτες μικρές και μεγάλες εστίες πυρκαγιάς και καπνοί να βγαίνουν από όπου κι αν στρέψει κανείς το μάτι του, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα της νοτιοδυτικής Χίου με τους κατοίκους της να ζητούν την ενίσχυση της πολιτείας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις ο αριθμός των μαστιχόδεντρων που καταστράφηκαν ξεπερνάει τις 30.000, με την Ένωση Μαστιοχοπαραγωγών Χίου να ζητά επιτακτικά την αποζημίωση για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου.

Η άλλοτε πράσινη νότια Χίος, ένας τόπος πολιτισμού και ιστορίας σε τίποτα δεν θυμίζει την εικόνα των προηγούμενων ημερών. Η πεποίθηση ότι η χθεσινή πυρκαγιά αποτελεί απλά τη δεύτερη πράξη του δράματος που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, εδραιώνεται ώρα με την ώρα αφού και οι ελάχιστες πράσινες εκτάσεις που είχαν σωθεί, αποτελούν πλέον παρελθόν.

ΠΗΓΗ:www.politischios.gr

 

 

Facebook Comments