Κοινές δράσεις Ελλάδας-Κύπρου για την προώθηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης

O υφυπουργός  Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης  στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της  Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ),της οποίας οι εργασίες θα αρχίσουν στην Κρήτη την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Το ασταθές και γοργά μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, δεν επιτρέπει εφησυχασμό και μεγαλοστομίες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος τόνισε ότι από την άλλη πλευρά «οφείλουμε να μην διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα, να έχουμε πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας και στις δυνάμεις μας και να αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη μας εμπειρία».

Ο υφυπουργός, ο οποίος μιλούσε απόψε στην Λευκωσία κατά την εναρκτήρια τελετή της 26ης Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου των Οργανώσεων των Αποδήμων Κυπρίων, αφού μετέφερε τον εγκάρδιο χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, διαβεβαίωσε ότι ο άμεσος τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής συμφωνίας λύσης του Κυπριακού «στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής». Επίσης, ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει τονίσει επανειλημμένα προς κάθε κατεύθυνση πως «συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, δεν νοείται χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».

Ο υφυπουργός κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στην επικείμενη ψήφιση του νόμου για την καθιέρωση της «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας» και δήλωσε «ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερη θέση στις συναφείς δράσεις που σχεδιάζουμε να αναπτύξουμε από κοινού». Επίσης, είπε ότι το νέο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας και του ρόλου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) θα προωθηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα και τους φορείς του απόδημου και ομογενειακού Ελληνισμού.

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στην συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδος για την τελική διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε τρίτες χώρες. «Μέσα στις προτεραιότητές μας είναι να ανταποκριθούμε στις ειδικές συνθήκες και ανάγκες της συνεργασίας μας με την Κύπρο, στον ευαίσθητο αυτό τομέα» σημείωσε. Τέλος, δήλωσε ότι ένας σπουδαίος στόχος που εξυπηρετείται από την ενεργοποίηση του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, είναι η σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Facebook Comments