Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο


Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα επιχείρηση της Πυροσβεστικής Yπηρεσίας Ρόδου, για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε κοντά στο Φράγμα της Απολακκιάς και μαίνεται ανεξέλεκτη.

Πιο συγκεκριμένα η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα της Απολακκιάς και κατευθύνεται προς Σιάννα.

Ήδη οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται επί ποδός, για να αντιμετωπίσουν τη νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στο νησί μας και απειλεί να κάψει έναν ακόμη “πνεύμονα” οξυγόνου στη Νότια Ρόδο. Στο σημείο σπεύδουν επανδρωμένα οχήματα της ΠΥΡ, εθελοντικές ομάδες, οχήματα του Δήμου  Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

 

 

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της “Ροδιακής” έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων κατάσβεσης ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς στο σημείο πνέουν άνεμοι έως και 7 μποφόρ, με συνέπεια να δυσκολεύει το έργο πυροσβεστών. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν απογειωθεί από την Σάμο δύο αεροπλάνα τύπου Κάναντερ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Επίσης από αέρος θα επιχειρήσει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο που εδρεύει στη Ρόδο.

Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρίσκεται οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Αγαπητός Πάλλας και Γιώργος Πόκκιας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ευστρατίου, ενώ στο σημείο κατευθύνεται και ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν καταστρώσει σχέδιο εκκένωσης της Απολλακιάς και δηλώνουν έτοιμες να το υλοποιήσεις σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο. Συν τοις άλλοις έχουν ζητηθεί από όσους κατοίκους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να απομακρυνθούν από τον οικισμό.

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Νότιας Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής που βρίσκεται επίσης στο σημείο, σε δηλώσεις του στην “Ροδιακή”, τόνισε ότι η φωτιά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη απ’ όσα ο ίδιος αντιλαμβάνεται, χωρίς ωστόσο να είναι ειδικός, και θα πρέπει να υπάρξει άμεση και έγκαιρη υποστήριξη στις ήδη υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, για να μπορέσει να περιοριστεί το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ώρα 13:30

Μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην “Ροδιακή” ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει η μερική εκκένωση της Απολακκιάς, κυρίως για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρονται στην Κατταβιά. Στην ουσία στο χωριό θα παραμείνουν μόνο οι άνδρες κάτοικοι που βοηθούν εθελοντικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια η φωτιά είναι πιο επικίνδυνη απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ από το πρωί ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη σε προγραμματισμένο ταξίδι και δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα για ενίσχυση αυτών που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.

Ώρα 15:00

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Κάναντερ, τέσσερα ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα 20 ανδρών αναμένονται στη Ρόδο από την Αθήνα. Στόχος να προλάβουν να ελέγξουν την φωτιά πριν από την δύση του ηλίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως πως αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Ρόδο και πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.

Ώρα 15:15

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στην Απολακκιά. Ωστόσο τα μέτωπα φαίνεται πως πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα και πλέον σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τόσο για την Αρνίθα, όσο και για την Παναγία Σκιαδενή. Αυτή την ώρα, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν από αέρος δύο Κάναντερ και δύο ελικόπτερα, ενώ επιπλέον αναμένονται και δύο Super Puma.

Ώρα 15:35

Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή έχει περιοριστεί, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο, δημιουργώντας ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα για τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού.  Σύμφωνα με δήλωση στην “Ροδιακή” του προέδρου της Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες “γλώσσες” κυκλώνουν και την Ίστριο με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά η εκκένωση του οικισμού.

Συνεχής ενημέρωση…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή :  Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr

Facebook Comments