Αναβίωση του 1ου Αγώνα Μοτοσυκλέτας στο Ψυχικό

Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. και το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας – Motorcycle Republik διοργανώνουν την εκδήλωση Αναβίωσης του Τourist Trophy ΨΥΧΙΚΟΥ, του πρώτου αγώνα μοτοσυκλετών, ο οποίος πραγματοποιείτο στην Ελλάδα, από το 1929 έως και το 1968.

Η Αναβίωση αυτής της ιστορικής μοτοσυκλετιστικής εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στους δρόμους του Ψυχικού, με συνδιοργανώτρια την ΦΙΛΠΑ και με την υποστήριξη των Guzzisti Hellas.a3_afisa_1st_agones_motosikletas_2016_final

Η πρωτοτυπία του Τourist Trophy ΨΥΧΙΚΟΥ οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος αγώνας ταχύτητας μοτοσυκλέτας  που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σε χωμάτινη κυκλική «πίστα» και μάλιστα στα πρότυπα του διασημότερου αγώνα μοτοσυκλέτας στον ΚΟΣΜΟ, τουTourist Trophy (ΤΤ) που γίνεται από το 1907 στο νησί Άϊλ οφ Μαν της Βρετανίας.

Tο «1ο Τourist Τrophy ΨΥΧΙΚΟΥ», όπως είχε ονομαστεί, οργανώθηκε τον Μάιο του 1929, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, μια που το θέαμα ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή καθώς τότε η μοτοσυκλέτα ήταν στα πρώτα της βήματα και ιδιαίτερα σπάνια.

Σήμερα, 87 χρόνια μετά το «1ο Τourist Τrophy ΨΥΧΙΚΟΥ», o Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ. αναβιώνει τον ιστορικό αυτό αγώνα πάνω στην ιδέα-πρόταση του Πολιτισμικού Οργανισμού Μοτοσυκλέτας Motorcycle Republic ( http://motorcyclerepublic.org ), του φορέα που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια το Ελληνικό Μουσείο Μοτοσυκλέτας, το μόνο του είδους του στην Ελλάδα και θα έχει την ευθύνη της διοργάνωσης. Είναι μέλος της Ε.Ο.ΦΙΛΠΑ και της FIVA, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώνεται η Αναβίωση του «1ου ΤΤ ΨΥΧΙΚΟΥ», που θα γίνει στις ίδιες διαδρομές του πρώτου αγώνα.

Η «αναβίωση» θα γίνει με μοτοσυκλέτες εποχής –κατασκευής από τις αρχές του αιώνα έως και το 1968, οπότε έγινε ο τελευταίος αγώνας της Φιλοθέης και άλλες κορυφαίες κλασικές. Γεγονός που καθιστά τον αγώνα μία πολιτιστική εκδήλωση που θα ξυπνήσει ιστορικές μνήμες μιας εποχής που έφυγε, όχι μόνο για το Ψυχικό αλλά και για όλη την Ελλάδα. Σε αυτό θα συμβάλλει και η έκθεση των συμμετεχόντων μοτοσυκλετών εποχής στην Α΄πλατεία.

Μια εικόνα του χθες αναβιώνει με όλες  τις λεπτομέρειες, μόνη διαφορά ότι ο σημερινός αγώνας δεν θα είναι αγώνας ταχύτητας όπως εκείνος του 1929, αλλά αγώνας ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ή REGULARITE όπως χαρακτηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία FIVA.

Ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού έχει οριστεί η Α΄πλατεία Ψυχικού (πρώην Blue Bell) και οι γύρω δρόμοι θα κλείσουν από τις 10:00 έως τις 13:00

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:

08:30-09:30 : Άφιξη αγωνιζόμενων

10:30– 11:30: Εκκίνηση – Τερματισμός 2ης κατηγορίας (μοτοσυκλέτες 1946  έως 1968)

12:00-13:00: Εκκίνηση – Τερματισμός 1ης κατηγορίας (μοτοσυκλέτες 1910 έως 1945)

13:30-15:00: Ανακοίνωση αποτελεσμάτων, απονομή των επάθλων- Ψηφοφορία κοινού-happenings

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, περιγραφή θα κάνει ο  δημοσιογράφος Αντώνης Κόλλιας ενημερώνοντας συνεχώς το κοινό για μοτοσυκλέτες και αναβάτες και για διάφορα ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον αγώνα.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Μουσείου 210 9248646, 6944445666, [email protected]

tourist_trophy_%cf%88%cf%85%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d

Facebook Comments