Ξεκινάει την Τρίτη 20 Οκτωβρίου το 5ο Ετήσιο τριήμερο Συνέδριο για τις έξυπνες πόλεις και τους ψηφιακούς πολίτες

Το ετήσιο συνέδριο [email protected] Cities – [email protected] Citizens” θα διεξαχθεί και φέτος για 5η συνεχή χρονιά. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, το συνέδριο το οποίο θα είναι τριήμερο και θα διαρκέσει από την Τρίτη 20 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Ο βασικος θεματικός άξονας του 5ου Συνεδρίου “[email protected] Cities – [email protected] Citizens” είναι «Η πανδημία ως ευκαιρία Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Πόλεων της Ελλάδας», ενώ περιλαμβάνονται οι εξής επιμέρους θεματικές:

  • Έργα, υλοποιήσεις, ψηφιακά «εργαλεία» και τεχνολογίες Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών στις ελληνικές «Έξυπνες Πόλεις».

  • Ο Πολιτισμός μέσα από τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, ως παράγοντας ανάδειξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Πόλης.

  • Θεσμικές παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος και η συμβολή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

  • Η Επιχειρηματικότητα και η Απασχόληση μέσα από την Τοπική και Περιφερειακή

Αυτοδιοίκηση.

Το 5ο Ετήσιο Συνέδριο «[email protected] Cities – [email protected] Citizens» θα επιδιώξει να παρουσιαστούν οι στρατηγικές της Κυβέρνησης, των Περιφερειών και των Δήμων για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Πόλεων, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καθώς επίσης να παρουσιαστούν καλές πρακτικές από πόλεις της Ελλάδας, καινοτομίες και τεχνολογίες που εξασφαλίζουν την αστική, τουριστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την βελτίωση της ζωής στις πόλεις και στην δημιουργία προϋποθέσεων και ευκαιριών για την Αειφορία, την Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, προσκεκλημένοι από Δήμους, Περιφέρειες, συναρμόδια Υπουργεία, θεσμικούς φορείς, Πανεπιστήμια, αλλά και εταιρείες από όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους θα επιχειρήσουν να καταγράψουν και να παρουσιάσουν τους στρατηγικούς άξονες και τις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να γίνει πράξη η «Ελληνική Πόλη» του 21ου αιώνα.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) θα συμμετέχει με εισηγήσεις σε κάθε μία από τις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου ως εξής:

  • Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, στη θεματική ενότητα “Σχεδιασμός και υλοποίηση Ψηφιακών Υπηρεσιών με στόχο την εξοικονόμηση και αξιοποίηση φυσικών και οικονομικών πόρων” (12:00-13:30), εισήγηση από τον Δρ. Βασίλη Βλάχο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΕΛΛΑΚ, με τίτλο Open cities, Secure Cities, Smart cities”.

  • Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στη θεματική ενότητα “Οι Ευρωπαϊκές Ευκαιρίες Χρηματοδότησης, οι Θεσμικές Παρεμβάσεις και η Αξιοποίηση Χρηματοδοτικών Εργαλείων στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση” (10:00-11:30), εισήγηση από τον κ. Γιώργο Σιώκα, Υποψήφιο Διδάκτορα και Ερευνητή του ΕΜΠ και μέλος της ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στη Σύγχρονη Πόλη, με τίτλο “Οι καταλύτες για την επιτυχή υλοποίηση έξυπνων δράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

  • Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, στη θεματική ενότητα “Οι Ψηφιακές «τομές» που αλλάζουν την κλασική δομή της λειτουργίας των Ελληνικών Πόλεων” (10:00 – 11:30) εισήγηση από τον Δρ. Πάνο Φιτσιλή, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της ομάδας εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες στη Σύγχρονη Πόλη, με τίτλο “Ικανότητες Στελεχών Έξυπνων Πόλεων”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ.

____

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 31 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

Facebook Comments