24 εκατ. συνδρομές σε δίκτυα 5G σε όλο τον κόσμο, έως τα τέλη του 2021

F69474115768BB1A04147186BC5411E6Υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο αναζητούν οι καταναλωτές ανά τον κόσμο, οι οποίοι -ωθούμενοι από αυτή την ανάγκη – αναμένεται να επιφυλάξουν θερμή υποδοχή στα δίκτυα επόμενης γενιάς και συγκεκριμένα στην τεχνολογία 5G. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, έως τα τέλη του 2021, οι συνδρομές σε δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας 5G θα ανέλθουν διεθνώς σε 24 εκατ. Η προβλεπόμενη επίδοση τοποθετεί υψηλά τον πήχη για το 5G, καθώς η τεχνολογία δεν θα είναι εμπορικά διαθέσιμη νωρίτερα από το 2020.

Βόρεια Αμερική και Ασία θα είναι οι βασικές αγορές για το 5G, αντιπροσωπεύοντας το 80% της παγκόσμιας συνδρομητικής βάσης της νέας τεχνολογίας

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάλυση της η εταιρεία Ovum (5G Subscription Forecasts), οι εμπορικές υπηρεσίες 5G θα είναι μια πραγματικότητα για την παγκόσμια αγορά των Τηλεπικοινωνιών από το 2020. Ωστόσο η διείσδυση τους κάθε άλλο παρά ισόρροπη αναμένεται ανάμεσα στις διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η ανάλυση της Ovum αναδεικνύει τη Βόρεια Αμερική και την Ασία ως τις βασικές αγορές για το 5G, εκτιμώντας ότι το 2021 θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας συνδρομητικής βάσης του 5G (από 40% κάθε περιοχή). Στον αντίποδα, η Ευρώπη εκτιμάται ότι θα φιλοξενεί μόλις το 10% των συνδρομών 5G, ενώ οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα μοιραστούν το εναπομείναν 10%.

Συνολικά, οι υπηρεσίες 5G αναμένεται να είναι διαθέσιμες σε περισσότερες από 20 αγορές σε όλο τον κόσμο μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των συνδρομών 5G θα προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη αποκαλύψει “σφιχτά” χρονοδιαγράμματα για την έναρξη της εμπορικής διάθεσης υπηρεσιών 5G.

Δημοφιλείς χρήσεις
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Ovum, η κύρια χρήση του 5G από το 2021 θα αφορά τις κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες, αν και σε περιπτώσεις όπως αυτή των ΗΠΑ, αναμένεται να υποστηρίξει και τη σταθερή τηλεφωνία. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι, με την πάροδο των ετών, το 5G θα υποστηρίξει και άλλες χρήσεις της τεχνολογίας, όπως το Internet of Things, αν και προσθέτουν ότι αυτές οι περιπτώσεις χρήσης δεν θα υποστηρίζονται ακόμη απότυποποιημένες υπηρεσίες 5G το 2021.

“Η τεχνολογία του 5G βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο σήμερα και υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από την ανάπτυξη και υιοθέτηση της”, αναφέρει η Ovum. Σε κάθε περίπτωση ο δρόμος της παγκόσμιας αγοράς των Επικοινωνιών έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι το 5G, καθώς πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με το ίδιο το φάσμα και τη χρήση του, με ρυθμιστικές εκκρεμότητες, με την ανάπτυξη ενιαίων προτύπων, το εύρος κάλυψης και φυσικά, τη διαθεσιμότητα συσκευών που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G.

Μελέτη της ABI έχει τοποθετήσει τον πήχη για τα έσοδα από υπηρεσίες 5G στα $247 δις την πρώτη πενταετία μετά από το εμπορικό λανσάρισμα της νέας τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ:www.sepe.gr

Facebook Comments