Σάντος: «Ας είναι υπερήφανοι οι Έλληνες για τον πολιτισμό και την ιστορία τους»

Ο προπονητής ποδοσφαίρου Φερνάντο Σάντος βραβεύεται στην ετήσια εκδήλωση του ΠΑΣΤ για την βράβευση των κορυφαίων ελλήνων αθλητών και αθλητριών για το 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016.   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Φερνάντος Σάντος εξέφρασε την αγάπη και το σεβασμό του για την Ελλάδα, στο περιθώριο της βράβευσής του από τους αθλητικούς συντάκτες (ΠΣΑΤ) για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro 2016) με την εθνική Πορτογαλίας. «Ας είναι υπερήφανοι οι Έλληνες για τον πολιτισμό και την ιστορία τους,» δήλωσε ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής και προπονητής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ στο παρελθόν. «Η καρδιά μου ανήκει στην Ελλάδα,» συγκίνησε ο Πορτογάλος τεχνικός που πάντως ξεκαθάρισε πως όσο κι αν νιώθει ότι μια ημέρα θα επιστρέψει αυτή τη στιγμή δένεται με συμβόλαιο με την εθνική της πατρίδας του. 

Διαβάζοντας στα ελληνικά το λόγο του, στο βήμα του Μεγάρου Μουσικής, όταν παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια του Κώστα Κατσουράνη και του Νίκου Λυπερόπουλου, άφησε μια υπόσχεση: «Θα επιστρέψω», είπε. Για να εξηγήσει λίγο αργότερα μιλώντας στις κάμερες, όταν η λαμπρή εκδήλωση του ΠΣΑΤ είχε ολοκληρωθεί: «Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πραγματικά η καρδιά μου ανήκει και στην Ελλάδα. Είναι κάτι που έχω πει πολλές φορές. Όσο ήμουν στην Ελλάδα μου έλειπε πάρα πολύ η Πορτογαλία και τώρα που είμαι στην Πορτογαλία μου λείπει απίστευτα η Ελλάδα. Οπότε το νιώθω μέσα μου πως κάποια στιγμή θα επιστρέψω. Να ξεκαθαρίσω πάντως όσον αφορά στη δήλωσή μου θα επιστρέψω ότι αυτή τη στιγμή έχω συμβόλαιο με την εθνική Πορτογαλίας».

Τι ήταν πιο δύσκολο να διαχειριστεί: τους Πορτογάλους ποδοσφαιριστές ή τους Έλληνες; «Πραγματικά δεν μπορώ να κάνω διαχωρισμό μεταξύ Πορτογάλων και Ελλήνων. Για εμένα όλοι οι ποδοσφαιριστές που προπονώ είναι παιδιά μου. Προσπαθώ να τους φερθώ με τον πρέποντα σεβασμό, με μεγάλες απαιτήσεις βέβαια για τη δουλειά που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχω συνεργαστεί μέχρι στιγμής στην καριέρα μου έχουν ανταποκριθεί στον μέγιστο βαθμό σε αυτό που τους ζητάω. Γι? αυτό και όπως δήλωσα όταν ο ΠΣΑΤ μου απένειμε την τιμητική αυτή διάκριση, το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάναμε όλοι μαζί όλα αυτά τα 11 χρόνια που εργάστηκα εδώ στην Ελλάδα, αναφέρομαι σε ποδοσφαιριστές, προπονητές, ιατρικά επιτελεία,» απάντησε ο Φερνάντος Σάντος.

Ρωτήθηκε τι του λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και είπε: «Μου λείπουν πάρα πολύ οι φίλοι που έχω αποκτήσει στην Ελλάδα. Γενικότερα η ζωή εδώ. Είναι πάρα πολλά πράγματα».
Τι έχει να καταθέσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα;

Αναφορικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική αρκέστηκε να δηλώσει: «Επειδή τώρα ζω μακριά δεν μπορώ να έχω μία εμπεριστατωμένη άποψη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό που πραγματικά εύχομαι είναι η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από αυτή που σε λίγο θα μας αφήσει, όχι μόνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερα για τον ελληνικό λαό γιατί μόνο μέσω της βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα θα προχωρήσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στο τέλος, κλήθηκε να μιλήσει για τις δύσκολες ημέρες που βιώνει η Ελλάδα και τα ελληνικά νοικοκυριά: «Πιστεύω ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι τεράστιος. Οι Έλληνες έχουν μια ιστορία πολύ βαριά. Αυτή την υπερηφάνεια πρέπει να νιώθουν για την ιστορία τους και πάρα πολλά άλλα. Εύχομαι να μπορέσουν να έρθουν καλύτερες ημέρες για τα ελληνικά νοικοκυριά που περνούν αυτή τη στιγμή πάρα πάρα πολύ δύσκολα».

 

ΠΗΓΗ:www.praktoreio-sport.gr

Facebook Comments