Ποδόσφαιρο για όλους και όλες

61e0df6e-fccd-4fb2-ba65-e6394ea91da1_1Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εκδηλώσεις του προγράμματος Grassroots τις οποίες έχει σχεδιάσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και θα υλοποιηθούν από Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.

Η… ελληνική εβδομάδα Grassroots έχει ως σημείο εκκίνησης την Φλώρινα (23/9) και συγκεκριμένα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, όπου θα συγκεντρωθούν 120 αγόρια και κορίτσια ηλικίας 8-16 ετών για να διασκεδάσουν παίζοντας ποδόσφαιρο. Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων (LM Village) Ανδραβίδας, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν 60 προσφυγόπουλα 6-12 ετών.
Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις Εθνικών Ομάδων στον Άγιο Κοσμά θα φιλοξενηθούν αγόρια και κορίτσια από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στο Δημοτικό Γήπεδο Μαχαιράδου στη Ζάκυνθο με αγόρια και κορίτσια από τις τοπικές ακαδημίες και στην Θεσσαλονίκη, στο γήπεδο ΕΠΣ Μακεδονίας στην Μίκρα, σε ένα event αφιερωμένο αποκλειστικά σε κορίτσια 8-18 ετών!

Τι είναι το πρόγραμμα Grassroots
Το πρόγραμμα Grassroots αφορά στο μη επαγγελματικό και προβεβλημένο ποδόσφαιρο. Αφορά, μεταξύ άλλων, στο παιδικό ποδόσφαιρο, στο ποδόσφαιρο για μαθητές/τριες, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στο ποδόσφαιρο για άτομα με ειδικές ανάγκες και στο ποδόσφαιρο για βετεράνους.

Το ποδόσφαιρο αποφέρει οφέλη για την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς δεν αφορά μόνο στο ίδιο το παιχνίδι, αλλά και στην ενδυνάμωση αξιών όπως η ομαδική συνεργασία, η κοινωνική ανάπτυξη, η υγεία, η φυσική κατάσταση και η προσωπική ολοκλήρωση. Το παιχνίδι αποτελεί μέσο για εκπαιδευτική, κοινωνική και αθλητική ανάπτυξη και ως εκ τούτου η UEFA επενδύει σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα Grassroots για να εξασφαλίσει ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, ανεξαρτήτως ηλικίας, ικανότητας, εθνότητας, φυλής, θρησκείας ή σεξουαλικής ταυτότητας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι νέοι παίκτες έχουν θετικές εμπειρίες, τότε είναι πιο πιθανή η συμμετοχή τους στο άθλημα ως ποδοσφαιριστές, προπονητές, εθελοντές και οπαδοί.

Συνοπτικά, το πρόγραμμα Grassroots της UEFA έχει ως σαφή επιδίωξη το μέγιστο δυνατό άνοιγμα του ποδοσφαίρου στην κοινωνία, δηλαδή σε όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Το ζητούμενο για την UEFA και τις ομοσπονδίες μέλη της που εφαρμόζουν το πρόγραμμα Grassroots είναι να ενταχθούν στο ποδόσφαιρο και να μάθουν τον ορθό τρόπο παιχνιδιού όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά κυρίως να ενσωματωθούν σε αυτό όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλοι οι συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΕΠΟ.

Facebook Comments