JumpStart Greece για αθλητές

Η JumpStart Greece ιδρύθηκε με στόχο την εξεύρεση αναγκαίων πόρων μέσω Crowd Funding (http://www.jumpstartgreece.com/el/voitheia/faq/) για την χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρηματικών και κοινωνικών δράσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.   Η πλατφόρμα δεν υποστηρίζει μόνο επιχειρηματικές προσπάθειες αλλά και κοινωφελείς.  Μπορούν π.χ. σύλλογοι γυναικών σε διάφορα χωριά ανά την Ελλάδα οι οποίοι θέλουν να παράγουν και να προωθούν προϊόντα τους, ένας  δάσκαλος που  θέλει να δημιουργήσει ένα τμήμα πληροφορικής στο σχολείο του και πολλά άλλα παραδείγματα.  

Ειδικώς για τους αθλητές, η πλατφόρμα επιτρέπει σε ομάδες και μεμονωμένους αθλητές που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και εκπροσωπούν τη χώρα σε διεθνείς διοργανώσεις, να αναζητήσουν χορηγούς για την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων για την προετοιμασία τους. Στην περίπτωση αυτή “θέση εργασίας” θεωρείται η ίδια η απασχόλησή τους καθώς και αυτή των προπονητών τους. Μεταξύ των εξόδων που θα μπορούσαν να καλυφθούν μέσω των δωρεών, περιλαμβάνεται αθλητικός εξοπλισμός, στολές, ειδική διατροφή, ιατρικές εξετάσεις, προπονητικά έξοδα, έξοδα ταξιδίων και διαμονής για συγκεκριμένες διοργανώσεις. 

Η JumpStart Greece δημιούργησε τις εξής καινοτομίες στον χώρο του Donation based Crowd funding:

  1. Παρέχει την δυνατότητα ανάρτησης Δράσεων από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τους θέτουμε.
  2. Επιτρέπει μια δράση να έχει Επιβλέποντα (Supervisor), δηλαδή έναν επαγγελματία που με τη σύστασή του θα  προσδώσει μεγαλύτερο κύρος και εμπιστοσύνη στην προσπάθεια του δημιουργού.
  3. Όλες οι δράσεις που αναζητούν χρηματοδότηση, πρέπει να δεσμεύοντα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, αναφέροντας πόσες είναι αυτές.
  4. Υπάρχει δυνατότητα εστίασης σε περιοχές ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα (ώστε να προσελκύσει δημιουργούς από την περιφέρεια και να δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες της διασποράς να βοηθήσουν προσπάθειες στον τόπο καταγωγής ή ενδιαφέροντός τους).
  5. Για κάθε επιτυχώς χρηματοδοτούμενη δράση, ακολουθεί απολογισμός των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν και του τρόπου αξιοποίησης των κεφαλαίων.

Η JumpStart Greece διαφέρει επομένως σημαντικά από άλλες προσπάθειες οι οποίες έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά δεν κατάφεραν να απογειωθούν, καθώς στόχος  είναι οι δράσεις να είναι Ελληνικές, δηλαδή να προσφέρουν τη δυνατότητα σε άτομα εγκατεστημένα στην Ελλάδα να χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά ή κοινωφελή τους σχέδια, δεσμευόμενοι για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα, για τον εαυτό τους ή για τρίτους. Επιτρέπει επίσης την ανάρτηση δράσεων τόσο επιχειρηματικών, όσο και κοινωφελών. Στόχος είναι η προσέλκυση  χρηματοδότησης τόσο εγχώριας, όσο και από Έλληνες της διασποράς και Φιλέλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι διαθέτουν την κουλτούρα χρηματοδότησης δράσεων μέσω δωρεών.   

Η πρόταση της JumpStart Greece, δίνει την δυνατότητα σε δημιουργούς να βρουν την πρώτη αναγκαία χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν εκ του ασφαλούς και, αν τα πράγματα πάνε καλά, τότε να ανοίξουν τα φτερά τους αναζητώντας επιπρόσθετους τρόπους χρηματοδότησης με τις μορφές των επενδυτών ή των δανείων. Αν και η χρηματοδότηση υπόκειται σε υψηλό φόρο δωρεάς (40%), κάτι που οι δημιουργοί πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν κατά την σύνταξη της πρότασής τους, τους επιτρέπει να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια για την έναρξη της προσπάθειάς τους, χωρίς επαχθείς δεσμεύσεις και με ελάχιστο κίνδυνο. Η πρόνοια του Επιβλέποντα βοηθά επίσης να αποφύγουμε κατά το μέτρο του δυνατού αναξιόπιστες προτάσεις.

Η πλατφόρμα έχει ανέβει από της 20 Αυγούστου 2016 και μέχρι σήμερα στην σελίδα της στο Facebook έχουν εγγραφεί περίπου 500 άτομα από όλο τον κόσμο τα οποία ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην προσπάθεια μας να χρηματοδοτήσουμε 3.000 δράσεις και να δημιουργήσουμε 10.000 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2019.  Έχουν γίνει επαφές με τα περισσότερα Incubators στην Αθήνα και αναμένω από Σεπτέμβριο να αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι πρώτες δράσεις.

 

Facebook Comments