Ο Πρ. Παυλόπουλος κήρυξε στην Πνύκα την έναρξη της 56ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε απόψε στο Λόφο της Πνύκας την έναρξη των εργασιών της 56ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν o πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ενώ τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, εκπροσώπησε και μετέφερε χαιρετισμό του, το επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λάμπης Νικολάου. Παρούσα ήταν ακόμη η βουλευτής και συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Επίσης έγιναν και τρεις σημαντικές βραβεύσεις από τη ΔΟΑ και συγκεκριμένα του Τσιννγκ-Κούο Βου από την κινεζική Ταϊπέι (βραβείο «Ολυμπία»), μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Γερμανίας (εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρό της Γκούντρουν Ντολ-Τέπερ) με το βραβείο «Αθηνά» και του Πέτρου Συναδινού, μέλους της ΕΟΕ με το βραβείο «Πιέρ ντε Κουμπερτέν».

«Κυρίες και κύριοι εδώ, στον ιερό χώρο της ιστορικής Πνύκας, κηρύσσω την έναρξη της 56ης Συνόδου για Νέους Μετέχοντες της ΔΟΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες αυτές θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο των αρχών του γνήσιου Ολυμπιακού Ιδεώδους και του αντίστοιχου γνήσιου Ολυμπιακού Κινήματος. Έτσι ώστε, οι Νέοι Μετέχοντες να γίνουν κήρυκες ανά την οικουμένη των αξιών εκείνων με τις οποίες το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα γαλούχησε το Ολυμπιακό Ιδεώδες και συγκεκριμένα, των αρχών της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Καλή επιτυχία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών και κλείνοντας παράλληλα την θαυμάσια εκδήλωση της ΔΟΑ.

Η Παιδική Ολυμπιακή Χορωδία της ΕΘΝΟΑ ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο και τον εθνικό Ύμνο της χώρας μας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Σταύρου Μπερή.

Τα μουσικά κομμάτια της εκδήλωσης ερμήνευσαν η Δώρα Λουίζου και ο Μανώλης Σκουλάς. Τους συνόδευσαν το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Βασίλη Δρόλια. Ακούστηκαν μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Σταύρου Ξαρχάκου.

Τέλος, τέσσερις φοιτητές από το Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών (μάστερ) της ΔΟΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (από Ινδία, Ρωσία, Μεξικό και Ζάμπια) απήγγειλαν το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και καταχειροκροτήθηκαν.

Την 56η Διεθνή Σύνοδο που ξεκινά αύριο στην Αρχαία Ολυμπία και θα διαρκέσει ως τις 25 Ιουνίου, θα την παρακολουθήσουν 162 νέοι και νέες από 97 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ θα υπάρχουν και 22 συντονιστές. Το θέμα της είναι: «O Ολυμπισμός ως αποτελεσματικό μέσο ανάπτυξης και βιωσιμότητας» και ειδικό θέμα: «Η μάθηση που βασίζεται στις Ολυμπιακές αξίες ως αποτελεσματικό μέσο για την περιβαλλοντική προστασία».

Σκοπός της ΔOA είναι να εκπαιδεύσει, αλλά κυρίως να παροτρύνει τους νέους ανθρώπους, να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από τη Σύνοδο, για να προαγάγουν τα Oλυμπιακά Iδεώδη και να εκπαιδεύσουν και άλλους ανθρώπους, επιστρέφοντας στις χώρες τους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

 

Facebook Comments