ΔΟΕ: Οι ομοσπονδίες θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή των Ρώσων στο Ρίο

epa05439101 (FILE) A file picture dated 23 February 2014 of the Olympic flag (L) and the Russian flag (R) during the Closing Ceremony of the Sochi 2014 Olympic Games in the Fisht Olympic Stadium in Sochi, Russia. The International Olympic Committee (IOC) on 24 July 2016 announced that Russia will not receive a blanket ban from the Rio 2016 Olympic Games following the country's doping scandal. The IOC said that it would be the responsibility of the individual sports federations to check the doping records of Russian competitors under its jurisdiction.  EPA/HANNIBAL HANSCHKE *** Local Caption *** 52752743

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει, υπό προϋποθέσεις, στην ρωσική Ολυμπιακή ομάδα να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η συμμετοχή κάθε Ρώσου αθλητή θα πρέπει να εγκριθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος που θα αγωνιστεί, ενώ  θα πρέπει να υποβληθεί σε νέους εντατικούς ελέγχους αντιντόπινγκ. Επιπλέον οποιοσδήποτε από τους Ρώσους αθλητές έχει βρεθεί θετικός στο παρελθόν σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, τίθεται αυτόματα εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, ακόμα και αν έχει εκτίσει την ποινή του.  
Στην σημερινή συνεδρίαση της ΔΟΕ πήρε μέρος με τηλεδιάσκεψη και ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Αλεξάντερ Ζούκοφ, ο οποίος δεσμεύτηκε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να πατάξει το εκτεταμένο φαινόμενο του ντόπινγκ στους αθλητές επιβάλλοντας νέους αυστηρότερους ελέγχους.
Την απόφαση της ΔΟΕ υποδέχτηκε με ανακούφιση ο υπουργός αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, δηλώνοντας ευγνώμων για αυτή την εξέλιξη, αλλά πρόσθεσε πως τα κριτήρια που έθεσε η ΔΟΕ για την συμμέτοχη των Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο είναι σκληρά. Επιπλέον ο Μουτκο τόνισε πως το ντόπινγκ είναι παγκόσμιο πρόβλημα και όχι μόνο της χώρας του, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η ρωσική Ολυμπιακή ομάδα θα τα πάει πολύ καλά.
Πάντως, το γεγονός ότι η ΔΟΕ ξαναρίχνει το «μπαλάκι» στις Ομοσπονδίες, για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών, σημαίνει πως αποδέχεται την απόφαση εκείνων των διεθνών ομοσπονδιών, που ήδη έχουν αποκλείσει τους Ρώσους αθλητές, όπως της IAAF.
Τέλος, να αναφέρουμε πως πριν από λίγες μέρες η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πως θα στείλει στο Ρίο 387 αθλητές.

ΠΗΓΗ:www.praktoreio-sport.gr

 

Facebook Comments