Αρχαία Ελληνική πόλη 2500 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία Ελληνική πόλη 2500 ετών 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και του Πανεπιστημίου του Bournemouth ανακάλυψαν τυχαία μετά από έρευνα  στο χωριό  Βλοχός, στον νομό Καρδίτσας. 

Ενώ ορισμένα από τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά, δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία και δεν προχώρησε καμιά διαδικασία καταγραφής και ανασκαφής.

Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν καθαρά τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π. Χ.

Ελλάδα-χάσει-city.jpg

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ρόμπιν Ρόνλαντ δήλωσε: «Μαζί με έναν συνάδελφό μου, περάσαμε τυχαία  από την τοποθεσία ,  όταν συνειδητοποιήσαμε πως κάτι ενδιαφέρον υπάρχει εκεί κάτω.
Το ερώτημα είναι γιατί κανείς μέχρι τώρα δεν  ασχολήθηκε σοβαρά  με τον λόφο και  παραμένει μυστήριο».
Ελλάδα-χάσει-city3.jpg
Τα  τείχη, οι  πύργοι και οι  πύλες της πόλης είναι  ορατά από τον αέρα.

Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης ερευνητές αρχαιολόγους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας, βρέθηκαν τα ερείπια των πύργων, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και τις πλαγιές του λόφου.

Οι ερευνητές θα επιστρέψουν το 2017 και ελπίζουν ότι θα αποφύγουν τις κλασσικές μεθόδους ανασκαφής και αυτό γιατί θα χρησιμοποιήσουν σύγχρονα μέσα όπως  ραντάρ διείσδυσης εδάφους το οποίο θα τους επιτρέψει να αφήσουν  την περιοχή στην ίδια κατάσταση όπως όταν τον βρήκαν.

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων ανασκαφών  του  περασμένου Σεπτεμβρίου,  ανακάλυψαν τμήμα  αρχαίας κεραμικής και νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στο 500 π.Χ..

Ελλάδα-χάσει-city2.jpg

Ο κ Ronnlund είπε ότι η πόλη  άκμασε από τον τέταρτο έως τον τρίτο αιώνα π.Χ. πριν  εγκαταλειφθεί – πιθανώς λόγω της ρωμαϊκής κατάκτησης της περιοχής.

Και πρόσθεσε: “Πολύ λίγα είναι γνωστά για αρχαίες πόλεις στην περιοχή, και πολλοί ερευνητές πίστευαν στο παρελθόν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν στάσιμη κατά την αρχαιότητα.

“Ως εκ τούτου το έργο μας καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις σχετικά με την περιοχή και δείχνει ότι πολλά απομένουν ακόμα να  ανακαλυφθούν  στο ελληνικό έδαφος.”

Facebook Comments