Ευρεία σύσκεψη για την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας

foto Plaka2Ευρεία σύσκεψη  πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μ. Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, η βουλευτής Άρτας και κυβερνητική εκπρόσωπος Ο. Γεροβασίλη, οι βουλευτές Άρτας Β. Τσίρκας (ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Στύλιος (Ν.Δ.), οι βουλευτές Ιωαννίνων Χ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Στέφος (ΣΥΡΙΖΑ), Ι. Καραγιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Τασούλας (Ν.Δ.),  ο περιφερειάρχης Ηπείρου Α. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Σμύρης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Γ. Γκιόλιας, η κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ Ε. Μαΐστρου, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Α. Ανδρουλιδάκη, η εκπρόσωπος της ειδικής γραμματέως ΕΤΠΑ Ευγενίας Φωτονιάτα,  ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Δόσης και τρία μέλη της ΠΣΟ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Δ. Μήτσης.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, χαρακτήρισε το λιθόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας  «εμβληματικό μνημείο που αφορά όχι μόνο στους κατοίκους της Ηπείρου, αλλά όλης της χώρας». Ανακοίνωσε ότι το έργο αναστήλωσής του βρίσκεται σε νέα φάση, καθώς το ΕΜΠ –στο πλαίσιο της κοινωνικής του συμβολής- παρέδωσε την προκαταρκτική μελέτη για την αποκατάστασή του και η υλοποίηση του έργου με βούληση της κυβέρνησης, του ίδιου του πρωθυπουργού και των συναρμόδιων υπουργών, θα προχωρήσει άμεσα.

Η υλοποίησης της κατασκευής θα γίνει από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε συνδυασμό με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Στη σύσκεψη, οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την θετική αυτή εξέλιξη, που αποτελεί το βασικό στάδιο για την ολοκλήρωση του έργου. Επισημαίνεται ότι η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας είναι το πρώτο έργο αναστήλωσης γεφυριού που γίνεται στην Ελλάδα.

 

Facebook Comments