Απολογισμός της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα για τα θέματα πολιτισμού

Κατά τη διάρκεια του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπέγραψε τις ακόλουθες συμφωνίες:

α) Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας για τις ενάλιες αρχαιότητες, την έρευνα και την προστασία τους, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

β) Συμφωνία για την παρουσίαση της έκθεσης “The Greeks: from Agamemnon to Alexander the Great” στο Μουσείο του Πεκίνου το 2018.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές για ζητήματα πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Σπίτι του Λαού στο Πεκίνο, υπήρξε εκτενής και γόνιμη συζήτηση με τον κινέζο Υπουργό Πολιτισμού  Luo Shugang. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η  πλούσια εμπειρία που έχει αποκτήσει η χώρα μας στα ζητήματα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής διαχείρισης προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες «εξαγωγής» τεχνογνωσίας σε δύο τομείς που είναι ταχέως αναπτυσσόμενοι στην Κίνα. Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί στους τομείς της πολιτιστικής διαχείρισης και της ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου από τη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία, που έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.

Επιπλέον, αναγνωρίστηκε ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί και πρέπει να παίξει ο πολιτισμός στις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας.

 

Τέλος, μετά την ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην έκθεση χάλκινων αντικειμένων του Μουσείου της Σαγκάης, ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον Διευθυντή του Μουσείου. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε θερμότατο κλίμα, επαναεπιβεβαιώθηκε η σημασία της πρόσφατης συνεργασίας μεταξύ του Μουσείου της Σαγκάης και του Μουσείου της Ακρόπολης και εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για την κατάλληλη ανταλλαγή εκθέσεων με τον πληρέστερο τρόπο και στον συντομότερο χρόνο. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πολλές δυνατότητες που υπάρχουν για την ευρύτερη συνεργασία ελληνικών και κινεζικών μουσείων.

Με βάση τα παραπάνω, το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν και να υπογραφούν και νέες σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα, που αφορούν σε πολιτιστικές ανταλλαγές, ανάπτυξη κινηματογραφικών συμπαραγωγών και αμοιβαίες μεταφράσεις και εκδόσεις ελληνικών και κινεζικών βιβλίων.

Παράλληλα, εξετάζονται οι κατάλληλοι τρόποι συνεργασίας στον τομέα της λεγόμενης πολιτιστικής βιομηχανίας, που μπορεί  έχει σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Facebook Comments