Τσίπρας: Αναγκαία η ένταξη της Ελλάδας στο QE – (video)

Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιακών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε αναλυτικά για τα θέματα τα οποία παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των 28, καθώς και για θέσεις τις οποίες εξέφρασε στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. 

Στις συναντήσεις που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ αλλά και τις επαφές τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έθεσα σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό που έχει ανάγκη και δικαιούται είναι να δοθεί σήμα στην επενδυτική κοινότητα και δεν μπορεί να δοθεί με καθυστερήσεις. Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και με αυτόν τον τρόπο να γίνει πόλος επενδύσεων».

«Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο…». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Πρόσθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις… «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Ο κ. Τσίπρας στη συνάντηση μου με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε για το Brexit και το Κυπριακό.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε. Από τη μία έχουμε τις χώρες που είναι προσηλωμένες στις κοινές αρχές της αλληλεγγύης και από την άλη μια σειρά χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι μια αρχή τηρείται α λα καρτ και ότι η χώρα μας σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος και προσπαθεί για λογαριασμό της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται μόνο από τους πιο αδύναμους αλλά από όλες τις πλευρές. Ευτυχώς οι θέσεις μας αντανακλούν τα σημερινά συμπεράσματα όσο κι αν κάποιοι θέλουν να επιμένουν σε αστερίσκους στα συμπεράσματα στις Συνόδους Κορύφης. Το κείμενο συμπερασμάτων μιλάει για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Μια πολιτική για την οποία η Ελλάδα αγωνίζεται εδώ και καιρό».

Σε ότι αφορά στο Συριακό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «Η θέση μας ήταν απολύτως σαφής ότι πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Είμαστε από τις χώρες που έχουμε ζήσει τις επιπτώσεις. Είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε μια -εύθραυστη- κατάπαυση του πυρός στη Συρία και ελπίζω ότι θα υπάρξει αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να δεχθούμε βομβαρισμούς που οδηγούν στον θάνατο. Πίεση σε όλες τις δυνάμεις. Οι λύσεις πρέπει να επουλώνουν τις πληγές όχι να τις πολλαπλασιάζουν. Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων στο Χαλέπι και αλλού, o κ. Τσίπρας, ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να ασκήσει σημαντική πίεση σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στους βομβαρδισμούς, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα ο εγκλωβισμός της Ευρώπης σε έναν κύκλο αλλεπάλληλων κυρώσεων και ψυχροπολεμικής ρητορικής».

Για τη συμφωνία CETA, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε πως με τη μορφή που είχε πριν από έναν χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να την κάνει αποδεκτή και είχε διατυπώσει ενστάστεις και αντιρρήσεις. Ωστόσο, επεσήμανε πως οι διορθωτικές προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση σε τέσσερα σημεία υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αυτά τα σημεία αφορούν την κύρωση της συμφωνίας από τα εθνικά Κοινοβούλια, την επίλυση των διαφορών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και κυβερνήσεων σε εθνικά και διεθνή δικαστήρια και όχι σε «ad hoc» δικαστήρια, τη ρητή δέσμευση ότι η πολιτική θα ασκείται ελεύθερα από τις εθνικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επανεθνικοποιήσεων και, τέλος, τη ρητή δήλωση για προστασία των εργασιακών, περιβαλλοντικών και καταναλωτικών δικαιωμάτων στον ύψιστο βαθμό.

Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ

Facebook Comments