Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Κοινές δηλώσεις (video)

trimeris-1021x576Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Είναι η δεύτερη συνάντηση των ηγετών. Πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Διαπιστώθηκε σημαντική πρόοδος στη συνεργασία και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός, το εμπόριο και η υγεία.

Μοχλό ανάπτυξης χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, ο πρωθυπουργός μετά από την τριμερή συνάντηση.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή τη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.

Ακόμη γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα ή αποτρέπουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επί τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας».

Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλει.

Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η τρομοκρατία αποτελεί μείζονα παγκόσμια απειλή. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και ενισχυμένη συνεργασία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας».

Ναι σε κάθε μορφή συνεργασίας με Κύπρο και Ελλάδα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος και μίλησε για «πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας»

Θέλουμε λύση χωρίς στρατιωτική κατοχή και εγγυήσεις, τόνισε ο Νίκος Αναστιάδης.

Στη δήλωσή του, διατύπωσε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η λύση, είπε, δεν πρέπει να περιλαμβάνει στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις ασφάλειας ή παρεμβατικότητας.

Και ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο Μεσανατολικό που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των Ισραηλινών αλλά και το κράτος των Παλαιστινίων.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας και οι κ.κ. Αναστασιάδης και Νετανιάχου συζητήσαν θέματα αναφορικά με την έρευνα και την τεχνολογία, τη συνεργασία των τριών χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η υγεία.

Επί τάπητος επίσης, όπως επιβεβαίωσαν οι ίδιοι τέθηκε και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Facebook Comments