Το ΕΚ προτρέπει τη Βρετανία να ξεπεράσει το αδιέξοδο

European Union and British Union Jack flag flying in front of BiΟι ευρωβουλευτές επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωση της ΕΕ στην προστασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς, στη συζήτηση της Τετάρτης για το Brexit.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επανέλαβε ότι «η συμφωνία αποχώρησης, η οποία έχει εγκριθεί και από τα δύο μέρη, είναι η καλύτερη και μόνη δυνατή συμφωνία».

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που πήραν το λόγο τόνισαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για το σενάριο της «μη συμφωνίας». Ξεκαθάρισαν ότι ο μηχανισμός ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα είναι απαραίτητος για την αποφυγή της επιστροφής των συνοριακών ελέγχων, τη διασφάλιση της ειρήνης και τη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Με τις θέσεις αυτές συντάχθηκε και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Michel Barnier, ο οποίος δήλωσε: «δεν είναι δογματική η θέση για το μηχανισμό ασφαλείας, αλλά μια ρεαλιστική λύση για ένα πρόβλημα που προκλήθηκε από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ». Το ΕΚ τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι, εάν η Βρετανία το ζητήσει, η ΕΕ θα ήταν ανοιχτή στο ενδεχόμενο μιας πιο στενής και ουσιαστικής σχέσης στο μέλλον.

 

Facebook Comments