Παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

22-59Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης που μετείχε χθες Τετάρτη στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την Έκθεση Προόδου για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συνέταξε η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Κάτι Πίρι έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ετήσια Έκθεση του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για πρώτη φορά ζητά την οριστική παύση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Κάτι που δεν αποτελεί ασφαλώς έκπληξη καθώς πάρα πολλοί σημαντικοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ζητήσει κάτι αντίστοιχο με δηλώσεις του.

Εξακολουθούμε να επιθυμούμε, μία Τουρκία δημοκρατική με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μία Τουρκία παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αλλά η ενταξιακή της πορεία δεν εξαρτάται από την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν κάνει εκπτώσεις στις Αρχές και στις Αξίες της. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται, αποκλειστικά και μόνο, από τις επιλογές της τουρκικής ηγεσίας.

Και δυστυχώς, η Τουρκία με ευθύνη της ηγεσίας της συνεχίζει να παρουσιάζει ένα σαφέστατο έλλειμμα δημοκρατίας. Που ουδεμία σχέση έχει με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Που ουδεμία σχέση έχει με ένα κράτος Δικαίου. Με ένα κράτος που σέβεται την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ελευθεροτυπία ή τις θρησκευτικές μειονότητες. Κάτι που επισημαίνεται σε κάθε παράγραφο της Έκθεσης.»

Facebook Comments