Ν.Κοτζιάς: να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της Τελωνιακής Ένωσης με την Τουρκία

DJIC2i5WsAA_fZbΔηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με το πέρας της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. “Gymnich” 

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μετά από την επίσημη επίσκεψη στην Λεττονία, είχαμε ένα διήμερο παραγωγικών, δημιουργικών συζητήσεων στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. Κουβεντιάσαμε για την ανάγκη να συμβάλουμε στην ειρήνη στην Μέση Ανατολή και στην λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού. Από πλευράς μου, τόνισα ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στην Συρία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Επίσης, ότι θα πρέπει να διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση άποψη συνολικότερα για την περιοχή, όπως επί των ζητημάτων συνοχής της Συρίας, του Ιράκ, της προστασίας των Κούρδων κ.ο.κ.  Συζητήσαμε και για την Βόρεια Κορέα και το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα. Από πλευράς μας, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να μην καταδικάζουμε μόνο την Βόρεια Κορέα, αλλά και εκείνες τις χώρες οι οποίες την τροφοδοτούν με γνώση, τεχνολογία και υλικά. Και αυτές τις χώρες τις κατονόμασα και έχει υποσχεθεί η Επιτροπή να το εξετάσει.DJIDC9KXUAA7Eel
Σήμερα κουβεντιάσαμε περισσότερο για τις μεθόδους εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Υπογράμμισα ότι οι μέθοδοι εργασίας θα πρέπει να είναι κάτω από την ευθύνη την πολιτική και να μην έχουν τον πρώτο λόγο οι διάφοροι γραφειοκράτες της Επιτροπής. Δηλαδή, ότι δεν μπορεί ζητήματα που συμφωνούνται σε επίπεδο Υπουργών να ανακινούνται  και να ξανατίθενται από πλευράς κάποιων εκπροσώπων της Ε.Ε.DJIC82TXoAEOqfc
Επίσης, τόνισα ότι τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά και παρουσίασα μια σειρά από παραδείγματα για το πώς γίνεται κατάχρησή τους. Τέλος, συζητήσαμε με τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, όπως επίσης και με τις τέσσερις υποψήφιες για ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία και ανταλλάξαμε γνώμες για το πώς αυτό το ζήτημα θα μπορέσει να προωθηθεί. Στο πλαίσιο της εδώ παρουσίας μας, είχα και συζητήσεις με μία σειρά από Υπουργούς και Επιτρόπους, όπου έκανα πάρα πολύ σαφές κάτω από ποιούς όρους και προϋποθέσεις μπορούν να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με ορισμένες από αυτές τις υποψήφιες  χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ακούγονται πολλές φωνές τώρα για διακοπή.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχουν φωνές που μιλάνε για διακοπή, υπάρχουν φωνές που μιλάνε για αναβολή, υπάρχει νομίζω όμως συμφωνία να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της Τελωνιακής Ένωσης.

Facebook Comments