Κοτζιάς:να συμβάλουμε στην καλύτερη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων

DKTAyB-W0AEfSEyΔήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, μετά την Τετραμερή Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας στη Νέα Υόρκη.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση τα τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα. Κουβεντιάσαμε να κάνουμε από κοινού ένα ταξίδι στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, να συμβάλουμε στην καλύτερη προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Είναι άλλη μία συνεργασία που έχουμε αρχίσει από πέρυσι, όπως είναι και η συνεργασία που κάνουμε με την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία και την Αλβανία, με τις οποίες θα έχουμε εκ νέου συνάντηση στις 5 και 6 του Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι προτεραιότητες, κ. Υπουργέ, για τις συνεργασίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκουν στα Βαλκάνια;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η προτεραιότητα είναι, πρώτον, η βοήθεια στα Δυτικά Βαλκάνια, δεύτερον, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και ο ρόλος αυτών των κρατών εκεί και τρίτον, αυτήν την εποχή, τα ενεργειακά. Επιπλέον, προετοιμάσαμε τη συνάντηση που θα έχουμε με τις χώρες του Visegrad (4+4). Είναι μία ιδέα που προωθήσαμε, επίσης,  και βλέπουμε με μεγάλη μας χαρά ότι κατά τα τέλη του Νοεμβρίου θα υλοποιηθεί.

Facebook Comments