Η Έφη Αχτσιόγλου στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)

 

Επίσκεψη της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλουστο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Ε. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με αρκετούς Ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλδημοκράτες, την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους – λίγο πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου

Οι Ευρωβουλευτές με τους οποίους συναντήθηκε η Υπουργός ήταν:

 

Gianni Pittella, Πρόεδρος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

Gabi Zimmer, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ska Keller, Πράσινοι

 

Ernest Urtasun, Πράσινοι

Georgi Pirinski, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

 

Marita Ulvskog Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

Jean Lambert, Πράσινοι
Agnes Jongerius, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες

Η κ Αχτσιόγλου συναντήθηκε επίσης με τους 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις  απομαγνητοφωνήσεις και μεταφράσεις στα ελληνικά  των δηλώσεων που συμπεριλαμβάνονται στο βίντεο – Ε. Αχτσιόγλου, Γκ. Τσίμερ,Ε. Ουρτασούν και Σ. Κέλλερ . 

 

Efi Achtsioglou – Έφη Αχτσιογλου

Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας τους μεταφέραμε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, στο σύνολο τους τα μέλη του Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα, υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα, μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην χώρα. Εκτιμούμε ότι την Δευτέρα (5/12) στο Eurogroup θα μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό σίγουρα κομβικό ρόλο θα έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό τελικά και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

 

Gabi Zimmer – Γκαμπι Τσίμερ

Ήμουν πολύ χαρούμενη που είχαμε αυτή τη συνάντηση και που είχα την ευκαιρία να πάρω πληροφορίες, επειδή την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, θα υπάρξουν οι επόμενες αποφάσεις, η επόμενη διαπραγμάτευση σχετικά για την τρίτη δέσμη μέτρων για την Ελλάδα και γι’αυτό για μένα ήταν ενδιαφέρον να ακούσω ποια είναι η κατάσταση της προετοιμασίας τώρα για αυτή την απόφαση που περιμένουμε. Για μένα είναι επίσης σαφές, θα ήθελα να υποστηρίξω τις προθέσεις και τις συμβουλές από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, τις Διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων που λένε στην Ελλάδα ποιες είναι οι καλύτερες εμπειρίες στα κράτη μέλη και τι προτείνουν ώστε να σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Γι’αυτό ξαφνιάστηκα λίγο, πριν την επόμενη συνάντηση (Eurogroup), την επόμενη απόφαση σχετικά με την τρίτη δέσμη μέτρων, ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι τώρα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν αποδέχεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπα επίσης ότι θα ήθελα να κάνω μια δήλωση για το θέμα αυτό, και θα ήθελα να έρθω και σε επαφή με τις γερμανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, επίσης, ώστε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς Μέρκελ και Σόιμπλε, λέγοντας: Παρακαλώ μην λαμβάνεται υπ’ όψιν σας τις προτάσεις του ΔΝΤ, εφ’ όσον το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα αποδεχθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πολλά από τα μέλη του Κοινοβουλίου, σε αρκετές επιτροπές, στην επιτροπή απασχόλησης, αλλά και σε άλλες επιτροπές καταλαβαίνουν ότι τώρα είναι η στιγμή όπου μπορούμε να δείξουμε ότι έχουμε αποδεχθεί όλες τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι πλέον πρέπει να σταματήσουν  οι Έλληνες να πληρώνουν για το χρέος που δεν δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό.

 

Ernest Urtasun – Green MEP – Spain

Μόλις συναντηθήκαμε με την Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας και συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι θεσμοί από την Ελληνική Κυβέρνηση και φυσικά είμαστε ανήσυχοι επειδή τα περισσότερα από τα μέτρα δεν σχετίζονται καθόλου με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρώπης σε ότι αφορά τη νομοθεσία. Και για αυτό οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζητήσουμε από τους θεσμούς της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τα εργασιακά να εφαρμόζεται πλήρως και στην Ελλάδα και δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση ως ένα μέρος όπου οι αρχές και οι νόμοι της ΕΕ δεν εφαρμόζονται, συνεπώς αυτό είναι που θέλουμε να ζητήσουμε αυτή την εβδομάδα από τους θεσμούς της ΕΕ.

 

Ska Keller – Σκα Κέλλερ

Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εφαρμόζουν τους Ευρωπαϊκούς νόμους και σε ότι αφορά την Ελλάδα και ειδικά όταν αφορά την Ελλάδα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα κράτος μέλος, να πετιέται εκτός προστασίας της εργασίας που έχουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα. Πρέπει να προστατέψουμε τα εργασιακά δικαιώματα παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Κείμενα,Φωτογραφίες και βίντεο από τον  Βασίλη Κατσαρδή

Facebook Comments